Ο Αργύρης Κωστάκης γράφει γιά τα απροστάτευτα πλάσματα των δρόμων

Σάββατο, 04 Απριλίου 2015 08:01 | Ειδήσεις |
Πάνω από 600.000.000 αδέσποτα σκυλάκια σε όλο τον πλανήτη ζούνε κάθε στιγμή της άτυχης ζωής τους μέσα στην αγωνία, το φόβο, χωρίς ένα σπιτάκι, ένα χάδι, λίγο καθαρό νερό, ένα πιατάκι φαί, μιά αγκαλιά, ένα φάρμακο όταν αρρωστήσουμε, ένα ζεστό σπιτάκι γιά τους κρύους χειμώνες ή ένα δροσερό καταφύγιο τα ζεστά καλοκαίρια.
 
Σήμερα 4 Απριλίου παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων ας κλείσουμε τα μάτια και ας σκεφτούμε γιά μόνο ένα λεπτό πώς θα νιώθαμε εμείς αν ήμασταν "αδέσποτοι". Αν γεννιόμασταν στο δρόμο και από μωρά προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε σε συνθήκες "πολέμου". Χωρίς τίποτα. Να ψάχνουμε κάθε μέρα στα σκουπίδια. Να πίνουμε νερό από λακούβες στο δρόμο. Να μας κυνηγάνε κτήνη που δεν ενοχλήσαμε με πέτρες και ξύλα. Να αργοπεθαίνουμε αβοήθητοι χτυπημένοι από αυτοκίνητα στην άκρη  του δρόμου, φριχτά κρεμασμένοι σε δέντρα, πνιγμένοι με πέτρες δεμένες στο λαιμό, ουρλιάζοντας από τον πόνο με γυαλιά από φόλα και δηλητήριο στο στομάχι. Περπατώντας με σπασμένα πόδια στο λιοπύρι. Στην καλύτερη περίπτωση φυλακισμένοι σε κλουβιά δημοτικών κυνοκομείων μέσα σε ακαθαρσίες που βρωμάνε. Φανταστείτε το αντίθετο δηλαδή. Οι άνθρωποι να ήταν στη θέση των σκύλων σε κάποιο άλλο κόσμο. Φανταστείτε να σας φρόντιζε μιά οικογένεια. Και κάποια στιγμή που γεράσατε, αρρωστήσατε, ήσασταν βάρος στις διακοπές, σας βαρέθηκε το παιδί τους που σας έβλεπε σαν παιχνίδι και να σας περούσαν σαν χαλασμένη τηλεόραση στα σκουπίδια. Ή να σας άφησαν σε ένα δάσος νύχτα. Πώς θα νιώθατε? Πώς θα επιβιώνατε? "Τι λέει ο ηλίθιος" θα σκέφτεστε κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο. Δε βαριέσαι, σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι που θα σκέφτονται όπως εγώ.
Κι απόψε θα προσευχηθώ ο Θεός να δίνει υγεία και γαλήνη στα σκυλιά μου. Την Κανέλλα, τον Μπούργκος, τη Τζούκα και τον Μπαλμπόα. Αλλά και στα σκυλιά όλου του κόσμου. Και να αναπαύει τις ψυχούλες όσων έχουν χαθεί. Του Βούζμαν. Της Ιάρα. Του Σίμου. Του Μούφυ. Όλων των πλασμάτων που με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Που μου έδωσαν απάντηση στο ερώτημα: Φιλόζωος ή μισάνθρωπος? Γιατί αν δεν καταφέρεις να γίνεις το πρώτο, μοιραία καταντάς το δεύτερο όπως λέει και στο υπέροχο ομότιτλο βιβλίο του ο φίλος μου Γιώργος Φραντζεσκάκης.
Το 1978 θεσπίστηκε η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Ας την έχουμε στο μυαλό μας.
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
 
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
 
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
 
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
 
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
 
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
 
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
 
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
 
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
 
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
 
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
 
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
 
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
 
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.