Κατερίνα Αδαμοπούλου : Προτείνω το Κόκκινο Λιμανάκι και το Πάρκο Καραμανλή

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 14:06 | Τοπικά νέα | 700

Η Κατερίνα Αδαμοπούλου δεν είναι μια χαρακτηριστική απρόσιτη επικεφαλής Οργανισμού της σπουδαιότητας του ΟΛΡ. Με αμεσότητα και ευθύτητα προσεγγίζει τον συνομιλητή της αποκηρύσσοντας τον καθωσπρεπισμό, όχι όμως την ευγένεια.

Δεν «µασάει» τα λόγια της, παραδέχεται ότι έφθασε πολλές φορές στα όρια της και δηλώνει ότι δεν πτοείται επιµένοντας στη διαφάνεια. Μάλιστα ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης από την πρώτη στιγµή µε έµπρακτες κινήσεις αντέστρεψε το άσχηµο κλίµα µεταξύ ∆ήµου και ΟΛΡ. Και… -παρά τα συνεχιζόµενα «φάλτσα»- είναι αποφασισµένη να συνεχίσει επειδή πιστεύει ότι είναι για το καλό των δηµοτών. Ωστόσο την αποκάλυψη που έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν την περιµέναµε ούτε εµείς. Επιβεβαίωσε µε τον πιο επίσηµο τρόπο ότι ο ΟΛΡ παραχωρεί χερσαία γη στο ∆ήµο βάζοντας ως πρόταση, άµεσα µάλιστα, το Κόκκινο Λιµανάκι και το Πάρκο Καραµανλή.

Παράλληλα προαναγγέλλει ρηξικέλευθες αλλαγές στη λειτουργία του αλιευτικoύ καταφυγίου, µιλά για το Ναυταθλητικό σύλλογο,τηΝαυτική Εβδοµάδα και εξηγεί γιατί ο κερδοφόρος ΟΛΡ δεν µπορεί να κατασκευάσει τα έργα που επιθυµεί στο λιµάνι.

Περίπου ένας χρόνος, στο τιµόνι του ΟΛΡ. Πώς βρήκατε τα πράγµατα και πώς είναι τώρα;

Ένας χρόνος µε δυσκολίες θα έλεγα.Πολλέςφορές οµολογώ πως έφτασα στα όρια της αντοχής µου κυρίως µε «ανθρώπινες» συµπεριφορές. Για άλλη µια φορά όµως έβαλα ένα στοίχηµα µε τον εαυτό µου. Ένα χρόνο µετά, φαίνεται µέρα µε τη µέρα, ότι το στοίχηµα κερδίζεται. ∆εν µ’ αρέσουν τα πολλά λόγια. Ο απολογισµός της δράσης και των έργων του ενός χρόνου, σύντοµα θα δηµοσιευθεί. Το αποτέλεσµα µετράει.

Τι εννοείται ανθρώπινες συµπεριφορές;

∆εν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριµένα. Η προσπάθειαµου να γίνουν τα πάντα νόµιµα, διάφανα, αντικειµενικά προσέκρουσε σε «παγιωµένες» καταστάσεις. Αυτό όµως δεν µε πτοεί.

Τελικά είναι εύκολο ή όχι να κουµαντάρεις τον ΟΛΡ;

Νοµίζω ότιτελικάείναι εύκολο. Οι γόρδιοι δεσµοί κόβονται και λύνονται. Η αποφασιστικότητα και η γνώση του διοικείν είναι κοινά χαρακτηριστικά τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στις επιχειρήσεις. Ηµακρά εµπειρίαµου (µετράω ήδη 24 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου – είναι γνωστό –ότι µεταξύ άλλων θήτευσα 4 χρόνια ως αναπληρωτήςΝοµάρχηςΑθηνών) είναι βασική προστιθέµενη αξία. Κατά τ’ άλλα και διάθεση υπάρχει και αντοχή και δύναµη.

Πέστε µας λίγα λόγια για το έργο σας…

Θα έπρεπε να σας πω πολλά, αλλά ξεχωρίζω τα έργα που αφορούν επισκευές, συντηρήσεις στη λειτουργικότητα και την αισθητική όλων των υποδοµών του λιµανιού (συντήρηση πρασίνου και κηπουρικές εργασίες, ελαιοχρωµατισµοί καθιστικών πάγκων, κιγκλιδωµάτων και απο- βάθρας, συµπληρωµατικός φωτισµός λιµένα, νέες αντλίες βιολογικού καθαρισµού), έργα που αφορούν σε θάλασσα και ακτές (καθαρισµός παραλιών, καντίνες, αποδυτήρια, µηχάνηµα πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα, πύργοι ναυαγοσωστών, όργανα γυµναστικής, πλωτή εξέδρα στο µπλε λιµανάκι) και τα πιο σηµαντικά, έργα επισκευών και συντηρήσεις που αφορούν στην ασφαλή και λειτουργική πρόσδεση και παραµονή των πλοίων στον λιµένα και υπάρχουν πολλά ακόµα τα οποία θα υλοποιηθούν το 2018.

Έχετε αναβαθµίσει τη σχέση ΟΛΡ - ∆ήµου. Στηρίξατε πολλές δηµοτικές δράσεις. Τελικά είναι περισσότερα αυτά που σας ενώνουν ή αυτά που σας χωρίζουν;

Κανονικά δεν αισθάνοµαι ότι πρέπει ή ότι µας χωρίζει κάτι. Είναι λογικό και επιβεβληµένο για ένα δήµο που συνυπάρχει µε ένα λιµάνι να ζητά «ανταπόδοση». Για αυτό πιστεύω ότι πολύ ορθά στο νοµοσχέδιο του ΥπουργείουΝαυτιλίας που ψηφίζεται εντός των ηµερών, περιλαµβάνεται για πρώτη φορά, τέλος που θα εισπράττουν οι ∆ήµοι από τους Οργανισµούς Λιµένων. Στην περίπτωσή µας αφορά βεβαίως και τους δύο δήµους: Ραφήνας – Πικερµίου και Μαραθώνα, για να µην ξεχνάµε καιτο λιµάνι της Αγίας Μαρίνας.

Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο ∆ήµος σας εγκαλεί και γιατί;

Αποτελεί έκπληξη και για µένα και θα σας εξηγήσω γιατί. Αυτό που προφανώς ενοχλεί είναι ότι θέλουµε να προχωρήσουµε στις νόµιµες διαδικασίες διεξαγωγής διαγωνισµού για το πάρκινγκ το οποίο είναι ένα έσοδο πολύ σηµαντικό για µας. Να ξεκαθαρίσουµε πάλι ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν ρυθµίζονται από τον Ορ-γανισµό. Και να σας πω και κάτι άλλο. Το τελευταίο διάστηµα οι χορηγίες που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ προς το δήµο (υποστήριξη αθλητικών και άλλων δράσεων) είναι µια µορφή ανταποδοτικότητας. Επίσης είναι ανταποδοτικό ότι το κυβικό το νερό το πληρώνουµε από 1 ευρώ 5 ευρώ. Υπάρχουν δηλ. µια σειρά πολλών ανταποδοτικών τα οποία και το ∆Σ και εγώ προσωπικά τα θεώρησα υποχρέωσή µου.

Παρά ταύτα απ’ ότι µαθαίνουµε θα προτείνετε παραχώρηση χερσαίας γης ώστε να σταµατήσει αυτή η απίστευτη κατάσταση ενός παραλιακού ∆ήµου χωρίς θάλασσα;

Ναι. Προτίθεµαι να κάνω σύντοµα εισήγηση προς το διοικητικό συµβούλιο του Οργανισµού. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω αποφάσεις, θα εισηγηθώ να παραχωρηθείτο ΚόκκινοΛιµανάκι και το ΠάρκοΚαραµανλή. Υπό την αίρεση ασφαλώς η εισήγησή µου να γίνει δεκτή από το ∆Σ και το ΤΑΙΠΕ∆. Θεωρώ δε ότι το σύµβολο για τον ∆ήµο Ραφήνας είναι το Κόκκινο Λιµανάκι και υπό αυτό πρίσµα θα το προτείνω. Εξάλλου και επί ∆ηµαρχίαςΠιστικίδη και πριν αναλάβω τον ΟΛΡ σε ανύποπτο χρόνο είχα πει ότι ο ∆ήµος Ραφήνας χρειάζεται έστω µια παραλία που να του ανήκει, να έχει έξοδο προς τη θάλασσα.

Αυτό είναι πολύ σηµαντική εξέλιξη, όπως σηµαντικό είναι ότι επανήλθε µε ιδιαίτερη επιτυχία η Ναυτική εβδοµάδα. Θα επαναληφθεί;

Ελπίζω να καταφέρουµε να κάνουµε ένα ακόµα καλύτερο πρόγραµµα για τις «Ηµέρες Θάλασσας» του 2018. Η αλήθεια είναι ότι ήταν µια πολύ κακή συγκυρία η απώλεια αγαπηµένου µου προσώπου καιταυτόχρονα η εβδοµάδα µε τις εκδηλώσεις για τις «Ηµέρες Θάλασσας», αλλά κατά κοινή οµολογία ολοκληρώθηκε µε επιτυχία. Επειδή όµως είµαιτελειοµανής το 2018 θα ξεκινήσουµε την προετοιµασία πολύ νωρίτερα, αρκεί να µην χρειαστεί να ζητήσουµε χορηγό.

Επί τη ευκαιρία αυτές τις µέρες καταρτίζεται και ο νέος προϋπολογισµός….

Σταθερά υποστηρίζω πως οι Οργανισµοί Λι- µένων εφόσον δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισµό και εφόσον µάλιστα είναι κερδοφόροι, δεν είναι δυνατό να µην µπορούν να έχουν πιο «ευέλικτους» προϋπολογισµούς ώστε να µπορούν να συµπεριλάβουν έργα και ενέργειες που συνάδουν µε την ανάπτυξη και την αναβάθµιση της λειτουργίας τους. Ελπίζω µέσα στο 2018 και µέσα από ένα γόνιµο διάλογο, να καταφέρουµε όλοι οι Οργανισµοί Λιµένων να µπορούµε να αναπτύξουµε τις δυνατότητές µας ως ανώνυµες εταιρείες. Να σας πω µόνο το εξής. Μετά από υπερπροσπάθεια καταφέραµε να αυξήσουµε 12%τα έσοδα. Ωστόσο όταν το κράτος µας αντιµετωπίζειως στενό δηµόσιο τοµέα περιορίζει ακόµη περισσότερο τα έξοδα µε αποτέλεσµα να µην µπορούµε να προγραµµατίσουµε αναπτυξιακά έργα και να περιοριζόµαστε µόνο σε µισθοδοσία και σε πάγιες δαπάνες.

Γιατί συµβαίνει αυτό;

Αυτή είναι η πολύ µεγάλη ερώτηση. Το θέµα είναι τι ακριβώς πρέπει να γίνει και πότε θα γίνει ώστε να φύγουµε από αυτό τον βρόγχο. Οι Οργανισµοί Λιµένος ενώ είναι ανώνυµες εταιρείες, αντιµετωπίζονται ως τµήµατα ενός υπουργείου, µε ασφυκτικούς όρους και µε απόλυτες δικλείδες λειτουργίας. Έτσι δεν γίνεται να υπάρξουν ανάπτυξη και έργα εκτός εάν καταλήξουµε να προσφεύγουµε και εµείς στο πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα. Θέλω ας πούµε αλλάξω τη µορφή του λιµένος, να γίνει µια µελέτη για το λόφο ώστε και να κρατήσουµε τις κατολισθήσεις αλλά και να αναδειχθείτο λιµάνι αισθητικά σε αρµονία µε το όµορφοφυσικό περιβάλλον.Και ενώ αυτό ήταν µια από τις πρώτες υποσχέσεις στον εαυτό µου µόλις ανέλαβα, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προσπάθησα να αλλάξω τη µορφή των παρκινγκ τα οποία -και αυτό να γραφτεί όπως το λέω- θυµίζουν κοτέτσια. Απαγορευτικό. ∆εν µπορώ να τα εντάξω στον προϋπολογισµό αν η δαπάνη είναιτης τάξης των 20.000 ή 30.000 ευρώ.∆ηλ. Είναι ένας προϋπολογισµός ασφυκτικός σχεδόν µόνο για τις ανελαστικές δαπάνες. Και µεταξύ αυτών είναι η µεταφορά λυµάτων… Κάτι επιεικώς απαράδεκτο: Οι ταξιδιώτες έχουν…ως «θέα» τις δεξαµενές των λυµάτων, µε ότι κινδύνους µπορεί να ελλοχεύουν, αναµένοντας το έργο του βιολογικού να ολοκληρωθείτο 2022.∆υστυχώς δεν µπορούµε να εντάξουµε στον προϋπολογισµό, και προσπαθώνα εντάξω στο ΕΣΠΑ έργο βιολογικού καθαρισµού «κόµπακτ», της τάξεως των 600.000 ευρώ για να φύγει και ο κίνδυνος και το αίσχος.

Και µιας και µιλάµε για έσοδα, αλήθεια τι συµβαίνει µε το Ναυταθλητικό Σύλλογο και το αλιευτικό καταφύγιο;

Ο Ναυταθλητικός Σύλλογος εναρµονίζεται όπως οφείλει άλλωστε, στις αποφάσεις του ∆.Σ. περί παραχωρήσεως συγκεκριµένου χώρου για τις δραστηριότητές του. Προσπαθώ επίσης να βάλω σε τάξη τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου το οποίο έχει κατασκευαστεί κατ’ εξοχήν για τους επαγγελµατίες αλιείς. Αν διοικούσα από την αρχή το λιµάνι θα υπήρχαν µόνο οι επαγγελµατίες, και βέβαια κάποιες δραστηριότητες του λιµένος. Βρήκα λοιπόν µέσα τους ερασιτέχνες, και όχι µόνο τους δέχτηκα κατασκευάσαµε και νέο ρεµέτζο, προκειµένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και οργάνωση. Είναι γεγονός επίσης ότι βρήκα σειρά σταθµευµένων ιστιοφόρων. Τα 4 από αυτά είναι παράνοµα καιτα δύο έχουν ήδη αποµακρυνθεί. Αναρωτιέµαι αν αυτό έγινε µε ανοχή ή µε «άγνοια» της προηγούµενης διοίκησης. Από την άλλη πλευρά παραχωρούµε πολύτιµη χερσαία γη µέσα στο αλιευτικό καταφύγιο στον ιστιοπλοϊκό σύλλογο, που βεβαίως στηρίζουµε σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά στο πλαίσιο της νομιµότητας. Καλούµαστε να νοµιµοποιήσουµε κτίσµατα εντός του καταφυγίου τα οποία δεν ήταν κατασκευασµένα σε επίγνωση των προηγούµενων διοικήσεων του οργανισµού. Ηπαρούσα διοίκηση τα νοµιµοποιεί. Παράλληλα όµως έως τις 4 ∆εκεµβρίου οι ιδιοκτήτες όλων των ιστιοφόρων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ελλιµενισµού. Νοµίζω ότι είναι απολύτως λογικό να καταβάλουν το αντίτιµο του ενοικίου στον ΟΛΡ. Σκεφτείτε το εξής: 12 µήνες, 14 ιστιοφόρα δωρεάν. Μιλάµε για απώλεια εσόδων πάνω από 200.000 ευρώ. Και ακούστε ακόµη κάτι που κυριολεκτικά µε έκανε έξωφρενών. Έπιασα «επ’ αυτοφώρω» έναν ιδιοκτήτη ιστιοφόρου να παζαρεύει µε τουρίστρια να την πάει στην Άνδρο µε αµοιβή 150 ευρώ. Ως εδώ λοιπόν…. Να κλείσουµε µε τα σχέδια σας για το µέλλον… Τα άµεσα σχεδία µου, σχετίζονται µε τον Οργανισµό Λιµένος Ραφήνας. Είµαι βέβαια πολιτικό ον, άρα «µπολιασµένη» µε το µικρόβιο της πολιτικής, φυσικά – Θεού θέλοντος κατ’ αρχήν θα συνεχίσω να είµαι παρούσα. Ο δρόµος µου είναι απόλυτα συνδεδεµένος µε τονΒ΄ βαθµό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα τα ξαναπούµε όµως για αυτό.

Ευχαριστούµε για τη συζήτηση

Και εγώ ευχαριστώ…

POLIS (Συνέντευξη της Διευθ. Συμβούλου του Ο.Λ.Ρ Κατερίνας Αδαμοπούλου στον Πάνο Δρίβα)

Σχόλια για αυτό το άρθρο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχολιάζετε αυτό το άρθρο ανώνυμα
Συνδεθείτε

Τα πιο δημοφιλή της εβδομάδας

Σύλληψη ημεδαπών για ναρκωτικά στη Ραφήνα
Σύλληψη ημεδαπών για ναρκωτικά στη Ραφήνα
(video) Δημότης προς...... : Ενα χρόνο σε τρώω, σε τρώω...Με γράφεις στ'@@@@@@ σου;
Σωκράτης Κόκκαλης | Oύτε καν που κάπνιζε, αλλά τώρα γιατί στο ξένο δημοσίευμα του χρεώνουν θάνατο από ναρκωτικά;
Σωκράτης Κόκκαλης | Oύτε καν που κάπνιζε, αλλά τώρα γιατί στο ξένο δημοσίευμα του χρεώνουν θάνατο από ναρκωτικά;
Μπλέ Λιμανάκι : Είδομεν το φως το αληθινόν!
Μπλέ Λιμανάκι : Είδομεν το φως το αληθινόν!
Γνωρίζει κανείς τον υπεύθυνο γι' αυτή τη κατάσταση;
Γνωρίζει κανείς τον υπεύθυνο γι' αυτή τη κατάσταση;
Ο πατήρ Δημήτριος , έχει πλέον τη δική του πεντάδα στο μπάσκετ!
Ο πατήρ Δημήτριος , έχει πλέον τη δική του πεντάδα στο μπάσκετ!
Δαμιανός Φαφούτης «Φτάνει πια, όχι «ανάπτυξη» και στις Εκκλησίες»
Δαμιανός Φαφούτης «Φτάνει πια, όχι «ανάπτυξη» και στις Εκκλησίες»
Λόγω τροχαίου στη Λεωφ. Μαραθώνος, έχασε το πλοίο της γραμμής που αναχώρησε και 15' αργότερα! Η απάντηση της εταιρείας!
Λόγω τροχαίου στη Λεωφ. Μαραθώνος, έχασε το πλοίο της γραμμής που αναχώρησε και 15' αργότερα! Η απάντηση της εταιρείας!
Οικολογική καταστροφή δίπλα απο το γήπεδο της Διώνης!
Οικολογική καταστροφή δίπλα απο το γήπεδο της Διώνης!
Στρατηγός Νίκος Αλικάκος : Η ελληνική σημαία μας ενώνει οι πολιτικές και κομματικές μας διχάζουν!

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων


Notice: Only variables should be assigned by reference in /home/rpngr/public_html/rpn.gr/modules/mod_custom_advanced/mod_custom_advanced.php on line 10

Οι αγώνες της ημέρας


Notice: Only variables should be assigned by reference in /home/rpngr/public_html/rpn.gr/modules/mod_custom_advanced/mod_custom_advanced.php on line 10