Θάνος Μικρούτσικος: Θα παίξω το παιχνίδι μέχρι τέρμα -Η κατάθλιψη σύμμαχος του καρκίνου

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 10:39 | Lifestyle |

Από τη συναυλία, στη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του και από τους καλλιτέχνες που περπάτησαν μαζί του, στο τραγούδι της ζωής του, τα θέματα της επικαιρότητας και φυσικά τα άμεσα σχέδια που σκέφτεται να υλοποιήσει. Για όλα αυτά μίλησε ο Θάνος Μικρούτσικος σε συνέντευξή του στο reader.gr.

 

Οι συναυλίες «Όσοι περπάτησαν μαζί μου» στις 7 και 8 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων
Επειδή είναι γνωστό στον κόσμο το πρόβλημα υγείας μου, δεν θα ήθελα να σηματοδοτήσει ενδεχομένως στο μυαλό κάποιων ότι αυτό είναι το φινάλε των συναυλιών του Θάνου Μικρούτσικου. Συναυλίες σε μεγάλους χώρους δεν έδωσα όχι από φόβο μήπως δεν έρθει κόσμος αλλά κυρίως γιατί δεν θέλω σε αυτούς τους μεγάλους χώρους να με κοιτάνε με κιάλια. Επέλεξα τους τραγουδιστές με το κριτήριο ότι αυτοί ήταν ουσιαστικά οι άνθρωποι που περπάτησαν μαζί μου όλα τα προηγούμενα χρόνια -αν προσθέσεις βέβαια και τη Μαρία Δημητριάδη και τον Δημήτρη Μητροπάνο που δυστυχώς δεν είναι μαζί μας. Η άμεση ανταπόκριση των τραγουδιστών έχει μεγάλη σημασία. Δείχνει ότι αγαπήθηκες. Όπως και εγώ τους αγάπησα. Όταν μου λένε: «πολλοί τραγουδιστές σού οφείλουν πολλά», απαντώ: «όσα οφείλω και εγώ σε αυτούς». Γιατί όχι μόνο μου δανείζουν το κύρος τους αλλά δημιουργούν και εμβέλεια στα τραγούδια μου, έτσι δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια που σηματοδότησαν κοινό αίσθημα, δηλαδή τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από πάρα πολλούς και οι περισσότεροι από τους τραγουδιστές αυτούς τα είπαν και σε πρώτη εκτέλεση.

Ο τίτλος «Όσοι περπάτησαν μαζί μου» δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους πάνω στη σκηνή, αφορά και τον κόσμο. Είμαι πολύ ευγνώμων προς τον κόσμο και η ευγνωμοσύνη μου χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει. Όχι λόγω της ειδικής ευαισθησίας στην οποία βρίσκομαι τελευταία. Αισθάνομαι ότι αυτό το «Θάνο» έχει μια οικειότητα και ένα σεβασμό. Και είναι εξαιρετικό συναίσθημα αυτό. Άρα το «Όσοι περπάτησαν μαζί μου» αφορά και τους πάνω στη σκηνή και τους κάτω από αυτή.

Οι συναυλίες είναι δεδομένο ότι δεν είναι αποχαιρετιστήριες. Η ασθένεια που έχω είναι σοβαρή και επίσης αυτονομείται. Βεβαίως είμαι πολύ δυνατός και βεβαίως το παλεύω με δύναμη χωρίς φόβο, αλλά κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια της ιστορίας αυτής. Το φινάλε μου δεν το σηματοδοτώ εγώ. Μπορεί -ο μη γένοιτο- να είμαι σε μια θέση τους επόμενους 6 μήνες ή ένα χρόνο που να μην μπορώ να κάνω συναυλίες, αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δεν θέλω καθόλου να το σηματοδοτήσω αυτό. Και αν κάτι γινόταν δεν θα χρειαζόταν να κάνω μια αποχαιρετιστήρια συναυλία, αν δηλαδή βρίσκομαι σε μια κατάσταση που δεν μπορώ να το κάνω. Πάντοτε σκεπτόμουν ότι όταν θα τελειώσει αυτός ο κύκλος, θέλω να τελειώσει χωρίς να σέρνομαι.

Για το πρόβλημα υγείας του
Δεν κάνω δεύτερες σκέψεις. Και σε ανύποπτο χρόνο έχω κάνει τις κινήσεις που έπρεπε να έχει κάνει ένας άνθρωπος που έχει φτάσει σε μια ηλικία για να είναι τακτοποιημένη η ζωή σου, αλλά από την ώρα που με βρήκε αυτό δεν κάνω δεύτερες σκέψεις. Θα σου πω ότι δεν φοβάμαι τον καρκίνο. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν πρόκειται για έναν ψευτο-ηρωισμό, δεν θέλω να σηματοδοτήσω μια ηρωική συμπεριφορά, είναι αυτό που νιώθω. Όλη μου τη ζωή την πέρασα με μάχες, δουλεύοντας πολύ σκληρά πάνω στο αντικείμενό μου, προσπαθώντας να ξεπεράσω τις καταγεγραμμένες μου δυνατότητες και ορισμένες φορές τα κατάφερα. Και προσωπικά κάθε στιγμή προσπαθούσα να ρουφήξω τη ζωή, ώστε να μεγεθύνω το χρόνο. Η πάλη μου με το χρόνο ήταν πάντοτε να τον φρενάρω και να το μεγαλώσω. Αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή. Τώρα θα αλλάξω; Με τίποτα! Αλλά αυτό δεν θέλω να το πάρει κάποιος ηρωικά, ήταν η στάση μου και θα είναι και τώρα. Όσο μου περνάει από το χέρι θα τον δυσκολέψω, θα του αλλάξω τον αδόξαστο. Δεν θα σου πω ότι θα τον κερδίσω αλλά θα πορευτώ με τη βοήθεια της ιατρικής και του γιατρού μου και θα παίξουμε το παιχνίδι μέχρι τέρμα.

Πώς το βρήκα καταρχήν. Στις 15 Ιουνίου 2017, δυο μέρες μετά το Ηρώδειο, επειδή έχω ένα χρόνιο διαβήτη, μου είπε η γυναίκα μου «δεν πας να κάνεις εξετάσεις γιατί ξεκινάς μια περιοδεία 40 συναυλιών με τον Καββαδία του Badminton;». Πάω, κάνω και βρίσκω το πρόβλημα. Ήταν λοιπόν αδύνατο να συμμετάσχω στην περιοδεία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έπρεπε να ανακοινωθεί ότι δεν θα είμαι. Και ανακοινώθηκε: πρόβλημα υγείας και εγχειρίζεται στο εξωτερικό. Άρα ο κόσμος καταρχήν ήξερε. Επειδή με βλέπεις όπως με βλέπεις -και τον πρώτο καιρό όποιος με έβλεπε στο δρόμο μου έλεγε «το ξεπέρασες»- δεν ήθελα να δώσω ένα αίσθημα ψεύτικο. Δεν το ξεπέρασα, είναι μια σοβαρή κατάσταση την οποία παλεύω. Όταν κάποιοι δημοσιογράφοι πριν 2-3 μήνες άρχισαν να με ρωτάνε για το πώς πάει αυτό το θέμα, είπα κάποια στοιχεία και σε μια συνέντευξη πριν ένα μήνα περίπου είπα αφού με ρωτάτε θα τα πω όλα να ενημερωθεί ο κόσμος ποια είναι η πραγματικότητα. Απεδείχθη ότι σωστά μίλησα και αν κρίνω από τα μηνύματα που παίρνω ήταν πολύ ουσιαστικό και για άλλους που έχουν αυτή την ιστορία. Είχα ανταπόκριση από ασθενείς και από γιατρούς που μου είπαν ότι αυτό είναι μια στάση πρωτοφανής αλλά τόσο ωφέλιμη. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου είπε «εγώ θα προτείνω να διαβάζεται στους φοιτητές ιατρικής ότι αυτή η είναι η στάση για κάποιον που έχει αυτό το πρόβλημα». Η κατάθλιψη είναι σύμμαχος του καρκίνου. Το αντίθετο τον δυσκολεύει πάρα πολύ. Αυτό είναι το μήνυμά μου και μιλώντας και προς τους νέους ανθρώπους, ένα άλλο πράγμα που θα βοηθήσει πολύ είναι η πρόληψη.

Πηγή: reader.gr

Σχόλια για αυτό το άρθρο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχολιάζετε αυτό το άρθρο ανώνυμα
Συνδεθείτε

Τελευταία σχόλια στο "Lifestyle"

1
Μάχη για τη ζωή του δίνει ο ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης
Σχόλιο από Ανώνυμος χρήστης, 1 Μήνας 4 Ημέρες πριν
Περισσότερα...
1
Keith Flint: Αυτοκτόνησε ο frontman των Prodigy
Σχόλιο από Rage, 2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν
Περισσότερα...

Περισσότερα Θέματα »