Δημοκρατία = Παιδεία

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 09:17 | Κόσμος |

Γράφει ο Σπύρος Παππάς
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική πολιτική σκέψη, τα πολιτεύματα χωρίζονται σε δημοκρατικά και μη δημοκρατικά. Η βασική τους διαφορά έγκειται στο ότι στα δημοκρατικά οι πολίτες δεν χωρίζονται σε άρχοντες και αρχόμενους, ενώ στα μη δημοκρατικά υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός.
Στην αρχαιότητα η Δημοκρατία ήταν το πολίτευμα που επικράτησε μόνο στην Αθήνα και αυτό γιατί την εποχή εκείνη η μόρφωση των Αθηναίων ήταν ανώτερη από κάθε άλλο λαό. Από το γεγονός αυτό εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η μόρφωση ενός λαού συμβάλλει στη δυνατότητά του να συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα στα κοινά και να
γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και τα δικαιώματά του.
Ο μορφωμένος άνθρωπος, όπως είχα γράψει σε άλλο άρθρο μου, διαφέρει από τον εγγράμματο άνθρωπο. Δεν αρκεί οι πολίτες να δικαιούνται την συμμετοχή τους στα κοινά, πρέπει απαραίτητα να είναι και ικανοί γι’ αυτήν. Και την ικανότητα αυτή τους την εξασφαλίζει η Παιδεία.
Χωρίς παιδεία, ένας λαός αδυνατεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα των πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών φαινομένων. Αποδέχεται απλά και παθητικά την οποιαδήποτε επιτυχή, ατυχή, λανθασμένη, δίκαιη ή άδικη λαϊκίστικη ή όχι επίπτωση μιας πολιτικής, αδυνατώντας να σκεφτεί τις ευθύνες του και την ουσιαστική συμμετοχή του. Έτσι δυσανασχετεί όταν επωμίζεται βάρη και χαίρεται όταν απαλλάσσεται από ευθύνες.
Η Δημοκρατία δεν απαιτεί γνώσεις, αλλά γνώση και επίγνωση του χρέους μας, για τη μοίρα της κοινωνίας. Το πολίτευμα αυτό για να ευδοκιμήσει πρέπει να είναι μια συνεχής άσκηση ήθους. Γι’ αυτό οι πολιτικοί πρέπει να αποτελούν πρότυπα μίμησης για τους πολίτες, να προσφέρουν περισσότερα, να αρκούνται σε λιγότερα και να μην χρησιμοποιούν την πολιτική ως το μέσον πλουτισμού. Συμβαίνει όμως συχνά στους πολιτικούς μας να καλύπτουν την ανυπαρξία έργων με ωραία λόγια ή στη χειρότερη περίπτωση να συγκαλύπτουν φαύλα έργα με λαϊκίστικη ρητορεία.
Αυτή όμως η σημερινή παραμορφωτική και παραπλανητική γλώσσα της εξουσίας που ασεβεί προς το δίκαιο, το ηθικό και το πολιτικό υγιές, μπορεί αργά η γρήγορα να ανοίξει το δρόμο για άλλες… όχι και τόσο δημοκρατικές καταστάσεις.

Σχόλια για αυτό το άρθρο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχολιάζετε αυτό το άρθρο ανώνυμα
Συνδεθείτε

Τελευταία σχόλια στον "Κόσμο"

2
Λαϊκή Συσπείρωση Σπάτων-Αρτέμιδας : Απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες οι εργαζόμενοι...
Σχόλιο από Ανώνυμος χρήστης, 3 Ημέρες 19 Ώρες πριν
Περισσότερα...
2
Πώς ήταν οι ήπειροι της Γης πριν από εκατομμύρια χρόνια;
Σχόλιο από chris, 1 Εβδομάδα 1 Ημέρα πριν
Περισσότερα...

Περισσότερα Θέματα »