Εύη Χριστοφιλοπούλου «Έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές από την φονική πυρκαγιά της 23ης – 24ης Ιουλίου 2018»

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 11:47 | Τοπικά νέα |

Προς:   1. τον Υπουργό Εσωτερικών,

  1. τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  2. τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές από την φονική πυρκαγιά της 23ης – 24ης  Ιουλίου 2018»

Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά της 23ης – 24ης  Ιουλίου 2018 στο Μάτι και το Νέο Βουτζά (αποζημιώσεις, στεγαστική συνδρομή, επισκευές κτηρίων κ.λπ.), όπου οι πληγέντες κάτοικοι αντιμετωπίζουν την κυβερνητική αβελτηρία και δυσυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια,  προέχει εξίσου και όλους τους κατοίκους η πλήρης επάνοδος στην κανονικότητα. Θεμελιώδης προς τούτο προϋπόθεση είναι η ορθολογική πολεοδόμηση της περιοχής, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης όσων πολιτών έχουν κεκτημένα δικαιώματα και έχουν ενεργήσει βάσει διοικητικών αδειών και εγκρίσεων,  και, τέλος, όρους ασφάλειας προς αποτροπή παρόμοιων καταστροφικών συνεπειών στο μέλλον.

Κατά νόμο η κατάρτιση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου μπορεί να αφορά και προγράμματα αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές (άρθρο 8 ν. 4447/2016).

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 25 ν. 4579/2018 έχει ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης, εκτός από τις εργασίες κατεδάφισης, στις περιοχές των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου της Περιφέρειας Αττικής,  που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η επίσπευση του  Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα για την ορθολογική πολεοδόμηση της περιοχής, την επανεκκίνηση της οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας και εν τέλει την επάνοδο στην κανονικότητα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε:

  1. Ποια υπηρεσία κινεί τη διαδικασία της σύνταξης του δικού Χωρικού Σχεδίου για τις πληγείσες περιοχές;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η εκπόνηση του  Ειδικού Χωρικού Σχεδίου;
  3. Γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους σχετικά με τις κατευθύνσεις και τις ειδικότερες προβλέψεις του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, και πότε θα λάβει χώρα;
  4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του; 

Επίσης, να χορηγηθεί κάθε διοικητικό έγγραφο που αφορά στην μέχρι σήμερα διαδικασία ανάθεσης και εκπόνησης του ως άνω Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ιωάννης Μανιάτης

Σχόλια για αυτό το άρθρο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχολιάζετε αυτό το άρθρο ανώνυμα
Συνδεθείτε

Τελευταία σχόλια στα "Τοπικά νέα"

1
Δενδροφύτευση σήμερα στον Προβάλινθο!
Σχόλιο από Yellow press, 19 Ώρες 24 Λεπτά πριν
Περισσότερα...
2
Βαλερί Βασιλικού: Πάνω απ’ όλα το μέλλον των παιδιών
Σχόλιο από Μιχάλης Πυρουνάκης, 1 Ημέρα 14 Ώρες πριν
Περισσότερα...
2
«Αμεινίας Ο Παλληνεύς 2019» : Aγώνες κλασικού αθλητισμού στην Παλλήνη!
Σχόλιο από Ανώνυμος χρήστης, 1 Ημέρα 15 Ώρες πριν
Περισσότερα...
2
«Αμεινίας Ο Παλληνεύς 2019» : Aγώνες κλασικού αθλητισμού στην Παλλήνη!
Σχόλιο από ego, 1 Ημέρα 15 Ώρες πριν
Περισσότερα...
1
(VIDEO) ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Ενημερωνόμαστε. Αποφασίζουμε. Ψηφίζουμε.
Σχόλιο από Ραφηναίος, 1 Ημέρα 22 Ώρες πριν
Περισσότερα...

Περισσότερα Θέματα »