Εντοπισμός κηλίδας στη παραλία Μαρίκες και στη γύρω ακτογραμμή!

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 19:39 | Τοπικά νέα |

Tο περσινό καλοκαίρι οι κάτοικοι της Ραφήνας γίναμε μάρτυρες ενός φαινομένου ρύπανσης, ασυνήθιστου αλλά αναμενόμενου. Χωρίς να βρέχει στη λεκάνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, μεταφέρθηκαν στις παραλίες μας αστικοί ρύποι από την περιοχή των βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας μέσω του έργου εκτροπής του Ποδονίφτη (σήραγγα Αττικής Οδού) προς το ρέμα Ραφήνας. Ως σύλλογος Νηρέας απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς (Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) ζητώντας τη δρομολόγηση έργων που θα συγκρατούσαν τους ρύπους στην πηγή τους, πριν εισέλθουν στο ρέμα Ραφήνας. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε πληροφορίες για οποιαδήποτε παρέμβαση σχετικά με τον έλεγχο της ρύπανσης ή έστω τη διενέργεια αξιόπιστων – συστηματικών μετρήσεων της ποιότητας του θαλασσινού νερού στις παραλίες Μαρίκες και Μπλε Λιμανάκι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, όπως έχουμε επανειλημμένα απαιτήσει.
Το μεσημέρι της Κυριακής 14-4-2019 γίναμε μάρτυρες νέων φαινομένων ρύπανσης. Εντοπίστηκε κηλίδα χρώματος πορτοκαλί – καφέ, κοντά στο ακρωτήρι του Ασκηταριού. Μεγάλο μέρος της ρύπανσης της κηλίδας κατέληξε στο νότιο τμήμα της παραλίας Μαρίκες, όπως φαίνεται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, σε σημείο όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός λουομένων. Η κηλίδα εξαφανίστηκε μετά από αρκετές ώρες, χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό έγινε λόγω αραίωσης ή καθίζησης των ουσιών που χρωμάτιζαν το νερό. Η κηλίδα δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα φερτά – στερεοπαροχή που μεταφέρονται συχνά από το ρέμα μετά από βροχή, λόγω διαφορετικού χρώματος (τα φερτά έχουν πιο σκούρο καφέ χρώμα), αλλά και λόγω του ότι τα φερτά του ρέματος απλώνονται σε μεγάλο μήκος της ακτής, καταλαμβάνοντας μια σημαντική επιφάνεια της θάλασσας και όχι μια γραμμή, όπως συνέβη με τη χθεσινή κηλίδα.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε τις αιτίες δημιουργίας της κηλίδας, δηλαδή αν προήλθε από δραστηριότητες πλοίων, παράνομη εκροή λυμάτων, δημιουργία ευτροφισμού ή άλλη αιτία Ο σύλλογος μας έκανε ήδη τις πρώτες επαφές με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) – τμήμα Ωκεανογραφίας, όπου θα αποστείλει αύριο όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ώστε να διαπιστωθούν οι συνέπειες από πιθανή ρύπανση. Επίσης, κατατέθηκε επιστολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της ρύπανσης.
Επειδή η ανησυχία κατοίκων και κολυμβητών ενόψει της θερινής περιόδου, είναι δικαιολογημένη, θεωρούμε ότι, κατά τους επόμενους μήνες, απαιτείται αυξημένη επιτήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ακτογραμμής, σε σχέση με τους υγρούς και αέριους ρύπους, λόγω της πολύ μεγάλης αναμενόμενης κίνησης των πλοίων από και προς το λιμάνι της Ραφήνας. Η προστασία της υγείας των λουομένων και του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της παραλίας Μαρίκες και της ευρύτερης περιοχής (εκβολή Μεγάλου Ρέματος, Μελτέμι) προϋποθέτει την εγρήγορση και τη συνεργασία όλων μας, αρμόδιων φορέων και κατοίκων.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΡΕΑΣ

Τελευταία σχόλια στα "Τοπικά νέα"

7
Κατήφεια και κατάθλιψη στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Βαγγέλη Μπουρνούς!
Σχόλιο από Ανώνυμος χρήστης, 1 Ημέρα 17 Ώρες πριν
Περισσότερα...
1
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ σχετικά με προσπάθεια συκοφαντίας της παράταξής...
Σχόλιο από Ανώνυμος χρήστης, 2 Ημέρες 12 Ώρες πριν
Περισσότερα...

Περισσότερα Θέματα »