spot_img
14 C
Rafina
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

25 χρόνια μετά το «Σάμινα»: Η τραγωδία που άφησε 81 ψυχές στο Αιγαίο και τις ευθύνες στον βυθό

 

 

 

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 2000 όταν το «Εξπρές Σάμινα», με 533 ανθρώπους πάνω του, σαλπάριζε από τον Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου. Ένα ακόμα ταξίδι στην πολυσύχναστη ακτοπλοϊκή γραμμή, μια ακόμα ρουτίνα για τους επιβάτες που ήθελαν να φτάσουν σε νησιά της άγονης γραμμής. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως εκείνο το βράδυ θα γραφόταν μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Στις 10:15 μ.μ., με 8 μποφόρ να χτυπούν το Αιγαίο, το «Σάμινα» προσέκρουσε με 18 κόμβους στις νησίδες «Πόρτες» έξω από την Πάρο. Ένα ρήγμα τριών μέτρων στο δεξιό ύφαλο άνοιξε τον δρόμο για τον υγρό του τάφο. Σε λιγότερο από 25 λεπτά, το πλοίο βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του 81 ψυχές.

Ο πανικός που επικράτησε δεν ήταν απλώς αποτέλεσμα της σφοδρής πρόσκρουσης, αλλά της αμέλειας. Το πλήρωμα δεν είχε εκπαίδευση, οι λέμβοι δεν λειτουργούσαν, οι υδατοστεγείς πόρτες ήταν ανοιχτές, η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια δεν λειτούργησε. Στο σκοτάδι, επιβάτες πάλευαν να βρουν σωσίβια, να ανέβουν σε βάρκες, να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά. Πολλοί τα κατάφεραν χάρη στους ψαράδες της Πάρου που έσπευσαν με τα καΐκια τους. Το κράτος άργησε.

Το πλοίο, γερασμένο και κακοσυντηρημένο, θα αποσυρόταν σε τρεις μήνες. Ο πρώην μηχανικός του είχε παραιτηθεί λίγες ημέρες πριν, προειδοποιώντας για την κατάστασή του: μηχανές προβληματικές, πόρτες που δεν έκλειναν, λέμβοι που δεν καθελκύονταν. Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν.

Η τραγωδία έφερε στην επιφάνεια το διαχρονικό έλλειμμα ευθύνης: πλοία να ταξιδεύουν ενώ δεν έπρεπε, εταιρείες να κοιτάζουν μόνο την κερδοφορία, κράτος που δεν ασκεί έλεγχο. Ενώ οι συγγενείς θρηνούσαν, η πολιτεία υποσχόταν «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο». Δεν έφτασε ποτέ. Οι δίκες έβγαλαν κάποιες καταδίκες, αλλά οι ποινές μειώθηκαν, οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Η εταιρεία συνέχισε την πορεία της, ο εφοπλιστής Παντελής Σφηνιάς δεν άντεξε το βάρος και αυτοκτόνησε λίγους μήνες μετά.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά, το κουφάρι του «Σάμινα» παραμένει στον βυθό ως μνημείο ντροπής. Όχι μόνο για τους 81 που χάθηκαν, αλλά και για μια χώρα που συχνά κρύβει τις ευθύνες της κάτω από το νερό. Το ναυάγιο δεν ήταν φυσικό ατύχημα. Ήταν αποτέλεσμα παραλείψεων, προχειρότητας και μιας ολόκληρης νοοτροπίας που θεωρεί ότι «κάπως θα τη βολέψουμε».

Το «Σάμινα» δεν είναι απλώς μια μαύρη επέτειος. Είναι υπενθύμιση ότι οι ζωές δεν μπαίνουν σε excel ισολογισμών, ούτε χωράνε σε προεκλογικές εξαγγελίες. Είναι προειδοποίηση ότι η αμέλεια σκοτώνει. Και πως όταν οι ευθύνες δεν αποδίδονται, οι ίδιες πληγές μένουν ανοιχτές.

 

Αυτή την εβδομάδα

Το Grok “γδύνει” και την πίστη των γυναικών – Αφαιρεί μπούργκα, χιτζάμπ και ράσα μοναχών

Η χρήση του Grok, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

ΝΕΑ

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

Έκτακτο δελτίο για τριήμερο κύμα ψύχους – Πού θα χιονίσει

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία...

Κανονικά αναχωρούν τα πλοία από Ραφήνα και Λαύριο – rpn

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν αρχίσει να εκτελούνται κανονικά από...

RPN.GR