Για «οικολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα» έκανε λόγο, για μιαν ακόμη φορά, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα για το ζήτημα του ΧΥΤΥ Γραμματικού, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της κοινής γνώμης ολόκληρης της Αττικής.
«Δεν ζητάμε να πάνε τα δικά μας σκουπίδια στην αυλή του γείτονα. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του δήμου μας το σχεδιαζόμενο έγκλημα. Αφορά όλους τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου και τα εκατομμύρια των επισκεπτών του. Δεν θα μπαίναμε σ’ αυτή τη μάχη αν οι απόψεις μας δεν ήταν πλήρως επιστημονικά και από τα ίδια τα όργανα της πολιτείας και της Ε.Ε. τεκμηριωμένες. Δεν πρόκειται για βεντέτα μεταξύ του Δήμου μας και της Πολιτείας. Πρόκειται για την αναγκαιότητα σύγχρονων πολιτικών περιβάλλοντος απέναντι στον ανορθολογισμό, τη σύγχρονη Ευρωπαϊκού τύπου διαχείριση απέναντι στην προχειρότητα» ανέφερε ο κ. Τσίρκας.
Επεσήμανε δε ότι «οι ζωές των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνος και οι ζωές των κατοίκων του λεκανοπεδίου αξίζουν πολύ περισσότερο, για την ακρίβεια είναι ανεκτίμητης αξίας» απαντώντας έτσι στο πιεστικό επιχείρημα της Περιφέρειας Αττικής ότι «θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα που τα ανεβάζουν πότε στα 7 και πότε στα 11 εκ. ευρώ».
Ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Γλινός υποστήριξε πως «… δεν τίθεται πια θέμα αρνητικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είναι η αλήθεια και αποδεικνύεται από δεκάδες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όχι μόνο ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά και ο αέρας που θα αναπνέουμε θα είναι μολυσμένος».
Ο μηχανολόγος – μηχανικός, Δημήτρης Δαμάσκος αναφέρθηκε στη νομιμότητα του έργου και παρουσιάζοντας σειρά εγγράφων από τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απεντάξει τον ΧΥΤΥ λόγω της δεδομένης ύπαρξης ρεύματος εκεί και έχει ήδη παραπέμψει την υπόθεση στην OLAF (Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφθοράς).
Ο συντονιστής, Νίκος Καραχάλιος ανέδειξε μία ακόμη διάσταση του θέματος αυτή του πολιτισμού και του αθλητισμού και ενημέρωσε πως η επιτροπή αγώνα έχει ξεκινήσει μία νέα καμπάνια ενημέρωσης που μετά τον ΣΕΓΑΣ και άλλες ευρωπαϊκές αθλητικές ομοσπονδίες θα στείλει τον σχετικό φάκελο και στην UNESCO.
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνος, Νίκος Στεφανίδης, μιλώντας για την ανάγκη «συσπείρωσης δυνάμεων, εύρεσης συμμάχων και σε άλλες περιοχές, καθώς επίσης, διατήρησης με κάθε τρόπο, του θέματος στην επικαιρότητα».
Ακολούθησαν ερωτήσεις, με τον δήμαρχο να επισημαίνει το γεγονός ότι ο Μαραθώνας είναι από τους πλέον δοκιμαζόμενους δήμους της χώρας, μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2018, έχοντας μπροστά έναν γολγοθά στέγασης πυρόπληκτων, αλλά και αποκατάστασης μίας τεράστιας έκτασης, η οποία ήταν παράδεισος και τώρα θυμίζει κρανίου τόπο και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να επιβαρυνθεί με ένα επιπρόσθετο καταστροφικό έργο.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, γνωρίζοντας τις προθέσεις όσων εμπλέκονται στην κατασκευή του, όπως λειτουργήσει μέχρι τέλος του χρόνου. Έχουμε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού, γιατί δυστυχώς, οι μέχρι τώρα νομικές ενέργειες -σύμφωνα με πληροφορίες μας- οδεύουν προς το αρχείο. Επίσης, έχουμε προχωρήσει σε προσφυγή κατά της «πραξικοπηματικής» – όπως τη χαρακτηρίζουν ακόμα και περιφερειακοί σύμβουλοι- απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για δοκιμαστική λειτουργία και συνεχίζουμε τις ενέργειες με τελικό στόχο την ακύρωση του έργου. Με την ευκαιρία, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα, γιατί μόνο τότε, μόνο με «οργή λαού» έχουμε ελπίδες να πετύχουμε…» σημείωσε ο κ. Τσίρκας, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.
Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.