Πρόθυμη να πληρώσει μέχρι και 3000 ευρώ είναι η Εφορία ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν το κυνηγητό των πλαστών αποδείξεων.
Μάλιστα, όσοι θέλουν να καταγγείλουν ευρύτερα φοροδιαφυγή ή φαινόμενα διαφθοράς, θα μπορούν να το πράξουν αφού θα δημιουργηθεί και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να υποβάλουν την καταγγελία τους επώνυμα ή ανώνυμα και να παρακολουθούν την εξέλιξή της.
Όπως πληροφορείται το Debater.gr ο Κωστής Χατζηδάκης θα πάει σήμερα στην ΑΑΔΕ για να ανακοινώσει την πλατφόρμα ενώ αύριο σε συνέντευξη Τύπου θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν πάρει πολύ «ζεστά» τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα συμπεριλαμβάνει ειδική διάταξη για την αμοιβή όσων καταγγέλλουν στην Εφορία αποδείξεις-μαϊμού με την εφαρμογή appodixi.
Ειδικότερα, η αμοιβή θα ορίζεται ως ποσοστό της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται βάσει ενός πολλαπλασιαστή. Το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι 100 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο δεν θα υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί η αναβαθμισμένη εφαρμογή appodixi σε συνδυασμό με το κίνητρο χρήσης από τους φορολογουμένους, υπό τη μορφή κάποιου μπόνους (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή στα “έξυπνα” κινητά
Η εφαρμογή appodixi στο κινητό λειτουργεί ως εξής:
1) Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.
2) Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:
– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτήν ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.
Η νέα πλατφόρμα, που θα παρουσιαστεί την θα αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες που θέλουν να κάνουν καταγγελίες, και τα ελεγκτικά κέντρα της ΑΑΔΕ. Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι τόσο επώνυμες, όσο και ανώνυμες. Η πλατφόρμα θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθούν η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας. Θα ακολουθεί ο σχετικός έλεγχος.
πηγή: debater.gr