spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
spot_img

ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν την έκπτωση παρότι έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους

 

 

 

Αντιμέτωποι με μία μεγάλη «παγίδα» θα βρεθούν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ θεωρούν ότι είναι δικαιούχοι της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους, θα διαπιστώσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Και γιατί; Επειδή ο νομοθέτης προβλέπει ότι για να δοθεί η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το ακίνητο να είναι ασφαλισμένο για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Αν κάποιο από αυτά λείπει, τότε δεν ισχύει η έκπτωση. Και βέβαια είναι παράλογο να ζητάει κανείς από κάποιον που διαμένει στο 1ο, 2ο, 3ο ή 4ο ή σε οποιονδήποτε όροφο πολυκατοικίας να ασφαλιστεί έναντι πλημμύρας.

Έτσι λοιπόν εφόσον δεν υπάρξει επιπρόσθετη παρέμβαση, μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων θα μείνει εκτός και οι ιδιοκτήτες τους θα χάσουν την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό θα συμβεί για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς δεν απειλούνται, αφού είναι σε όροφο, από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή.

Ο νόμος όμως είναι σαφής και ορίζει ότι για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς το συμβόλαιο ασφάλισης για φυσικές καταστροφές δεν καλύπτει και τους τρεις κινδύνους, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ασφαλίσει τη κατοικία του η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους θα χάσει την έκπτωση των 50 ευρώ.

Τα στοιχεία στην αίτηση είναι προσυμπληρωμένα με βάση τα δεδομένα που έστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κλειδώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Πηγή: newsit.gr

Αυτή την εβδομάδα

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά – Τέσσερις συλλήψεις για ρευματοκλοπή και άλλες παραβάσεις

Μενίδι: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά – Τέσσερις...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον...

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

ΝΕΑ

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον...

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

Ραφήνα: Ομιλία για την επανάσταση του 1821 με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εν μέσω πολεμικής περιόδου οι άγνωστες αλήθειες για την...

Ανανέωση με balayage στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι

Το balayage παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες τεχνικές...

RPN.GR