spot_img
15 C
Rafina
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

ΕΝΦΙΑ: Η αξία της ακίνητης περιουσίας ανά περιφέρεια – rpn

 

 

 

Στα 772 δισεκ. Ευρώ εκτιμάται η αξία της των ακινήτων στην Ελλάδα, η οποία ανήκει σε 7.159.164 φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Σε σχέση με το 2023, ο πλούτος των Ελλήνων, αυξήθηκε το 2024 κατά 2,5 δισεκ. ευρώ. Ανήλθε στα 771,9 δισεκ. ευρώ από 769,460 δισεκ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο μεγαλύτερος πλούτος συγκεντρώνεται στην Αττική. σημειώνει η ΕΡΤ. Η αξία της ακίνητης περιουσίας των 2.549.919 ιδιοκτητών που κατοικούν στην εν λόγω γεωγραφική ενότητα υπερβαίνει τα 409 δισεκ. ευρώ.

Όσον αφορά στο λογαριασμό του φόρου η επεξεργασία των εκκαθαριστικών αποκαλύπτει ότι 7.159.164 φυσικά και νομικά πρόσωπα έλαβαν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και από αυτούς 991.860  ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάχθηκαν από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ με μηδενικό εκκαθαριστικό.

Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν 6.167.300 φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε συνολικά σε 2,286 δισεκ. ευρώ.  Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10% κέρδισαν 215.171 φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Οι 13 περιφέρειες

Ανά περιφέρεια η αξία της ακίνητης περιουσίας και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνονται ως εξής:

1.             Η Αττική θα «πληρώσει» το μεγαλύτερο μέρος του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία καλύπτοντας περίπου το 53% του συνολικού ποσού. Συγκεκριμένα, 2.226.723 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) θα καταβάλλουν 1,2 δισεκ. ευρώ. Ουσιαστικά το 36% των ιδιοκτητών ακινήτων πληρώνει τον μισό ΕΝΦΙΑ. Η αξία των ακινήτων που κατέχουν οι κάτοικοι της Αττικής ανέρχεται στο ποσό των 409 δισεκ. ευρώ.

2.             Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι 337.700 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 23,7 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 74,77 εκατ. ευρώ

3.             Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι 127.424 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 11,34 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 33,3 εκατ. ευρώ.

4.             Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι 354.111 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 28,5 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 83,89 εκατ. ευρώ.

5.             Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι 160.858 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 10,16 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 34,23 εκατ. ευρώ.

6.             Στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι 184.026 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 17,5 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 43,7 εκατ. ευρώ.

7.             Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι 400.846 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 33 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 96,33 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 1,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι προφανώς εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και των απαλλαγών που αποφάσισε η κυβέρνησης

8.             Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καταγράφεται η υψηλότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, οι 139.556 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 16,36 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 48,63 εκατ. ευρώ.

9.             Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι 1.061.286 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 100,1 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 292,99 εκατ. ευρώ

10.          Στην Περιφέρεια Κρήτης, οι 364.000 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 41,46 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 122 εκατ. ευρώ.

11.          Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι 176.999 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 25,62 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 78,84 εκατ. ευρώ.

12.          Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι 346.765 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 31,55 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 93,9 εκατ. ευρώ.

13.          Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι 287.010 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 22,99 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 21/12/2025

https://youtu.be/S7AFs_PQBaY

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Λευκή Νύχτα Ραφήνας: όταν η πόλη έγινε γιορτή – φωτογραφίες – πολλά βίντεο RPN

Η Ραφήνα έζησε το βράδυ της Παρασκευής μια από...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Το παραμύθι του Μπουμπουνόβι και των χωριών με αυτιά

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γωνιά του...

ΝΕΑ

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

Παραμονή Χριστουγέννων στη Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γιορτινό μενού στο Άσπρο Γίδι

Παραμονή Χριστουγέννων και η Ραφήνα δεν… κοιμάται. Στην καρδιά...

Μάτι: Μουσικό ρεβεγιόν στο Άρτιον την Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων

Τήν Τετάρτη 24/12, Παραμονή Χριστουγέννων ένα μουσικό ρεβεγιόν στο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 20/12 – rpn

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

RPN.GR