Την επιστολή που ακολουθεί μας απέστειλε η αναγνώστριά μας Ν.Μ και πραγματικά έχει κάποιες δικαιολογημένες απορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ερασιτεχνική αλιεία:
”Καλησπέρα σας, σας στέλνω το παρόν μήνυμα, καθώς κάποιοι φίλοι μου είχαν απορία αν επιτρέπεται τελικά η αλιεία από τη στεριά και ίσως να βοηθούσε ως μαζικό μέσο ενημέρωσης να αναρτούσατε κάτι σχετικά με αυτό. Κάνω μία ανάλυση παρακάτω.
Σύμφωνα με την αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.17698 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1076 Β’ /2021), άρθρο 3 παράγραφος 2 περίπτωση θ, εξαίρεση στη γενική απαγόρευση μετακίνησης αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η “Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/ συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως οκτώ (8) μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου”.
Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η παραπάνω περίπτωση, δυστυχώς, αποκλείει την αλιεία από τη στεριά με καλάμι, γιατί επιτρέπει το ψάρεμα μόνο από σκάφος. Παρεμπιπτόντως, το σκάφος πρέπει να είναι μικρότερο των 8 μέτρων και τα άτομα επάνω στο σκάφος έως 3 (εκτός αν είναι οικογένεια) και να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου.
Επίσης, η μετάβαση του ερασιτέχνη αλιέα για το ψάρεμα θα πρέπει να γίνει είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο. Άρα, δεν μπορεί κάποιος π.χ. να μετακινήσει το σκάφος του με το αυτοκίνητο για να το ρίξει στο νερό. Ουσιαστικά, με το νομοθέτημα αυτό καλύπτονται μόνο όσοι έχουν τα σκάφη τους σε κάποιο λιμενίσκο και μένουν κοντά, ώστε να μεταβούν στο σκάφος με πόδια/ποδήλατο. ”
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ