Το «βάρος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τα 107 δισ. ευρώ «αναγκάζει» το οικονομικό επιτελείο να παρουσιάσει ξαφνικά μια νέα ευκαιρία για αναβίωση των ρυθμίσεων (72,100,120 δόσεις) που έχουν επηρεάσει χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου.
Αυτές οι ρυθμίσεις χρεών, που ξεκίνησαν το 2014 και συνεχίζονται, περιλαμβάνουν πέντε πολύμηνες συμφωνίες για την αποπληρωμή των οφειλών, οι οποίες περιλαμβάνουν δόσεις ύψους 72, 100 και 120 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται μια νέα ευκαιρία για επανένταξη ακόμη και μετά από 10 χρόνια σε όσους οφειλέτες χάσανε οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής χρεών, λόγω:
α) μη εξόφλησης εμπρόθεσμων δύο ή περισσότερων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης,
β) αφαίρεσης από τη ρύθμιση χωρίς ειδοποίηση από το σύστημα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι συνέχιζαν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως δεν απομείωναν το υπόλοιπο της οφειλής, αλλά θεωρούνταν ως «υπερείσπραξη» ή «επιστροφή φόρων», χρησιμοποιώντας από την Εφορία για την κάλυψη άλλων οφειλών του φορολογούμενου,
γ) μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων κατά την περίοδο ισχύος της ρύθμισης, και
δ) μη καταβολής των τρεχουσών οφειλών προς την Εφορία ή μη εξυπηρέτησης άλλης παράλληλης ρύθμισης στην οποία είχαν ήδη ενταχθεί.
Οι ρυθμίσεις που ενδέχεται να επαναληφθούν σύμφωνα με χρονολογική σειρά είναι οι εξής:
- Η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2014, η οποία αφορούσε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014.
- Η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015, με την οποία επιτράπηκε η εξόφληση σε δύο έως και 100 μηνιαίες δόσεις των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες είχαν γίνει ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015.
- Η ρύθμιση για έως και 120 δόσεις του 2019, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με αυτήν τη ρύθμιση, οι οφειλές απαλλάσσονταν από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων και ρυθμίζονταν σε δύο έως και 120 μηνιαίες δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σε δύο έως και 36 μηνιαίες δόσεις για νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο αριθμός των δόσεων καθορίζονταν από την ΑΑΔΕ βάσει του ετήσιου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
- Η ρύθμιση των 120 δόσεων του 2020 που παρείχε τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών που πηγάζουν από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων σε ένα χρονικό διάστημα έως και 10 χρόνια. Αυτά τα δάνεια εκδόθηκαν με υπουργικές αποφάσεις που παρείχαν εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο, και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως και τις 7 Οκτωβρίου 2019.
- Η ρύθμιση των 72 δόσεων του 2023 που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες είχαν λήξει μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η προϋπόθεση για την είσοδο σε αυτήν τη ρύθμιση ήταν η απουσία άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για την επαναενεργοποίηση των παραπάνω ρυθμίσεων, η διάταξη ορίζει τις εξής προϋποθέσεις:
- Υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ που είναι εκπρόθεσμες, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Αν η προθεσμία υποβολής έληξε μέχρι το 2024, η υποβολή πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/5/2024.
- Εξόφληση ή τακτοποίηση των νέων οφειλών εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους.
ieidiseis