Γονατίζουν οι μικρές επιχειρήσεις από τις οφειλές ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) έπειτα από έρευνα σε δείγμα 1.002 επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι λόγω των ζημιών της πανδημίας μία στις τέσσερις επιχειρήσεις φοβάται ότι θα βάλει λουκέτο. Στην εστίαση ο φόβος για λουκέτο αφορά δύο στις πέντε επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο μία στις τρεις. Για να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο βασικός εργοδότης στην Ελλάδα, και να αποφευχθεί η έκρηξη της πραγματικής ανεργίας σε ποσοστό ίσως και άνω του 25%, οι φορείς της αγοράς διεκδικούν το γενναίο κούρεμα των οφειλών από την κρίση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αποπληρωμής του υπολοίπου σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Ο Γρήγορης Τσαπατσάρης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εστιατορίων, Καφετεριών, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΑΝΣΕΚΤΕ), που εκπροσωπεί 14.500 επιχειρήσεις εστίασης, είναι αισιόδοξος πως ειδικά σε ό,τι αφορά την εστίαση, η οποία έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία ως ο πρώτος κλάδος που κλείνει και ο τελευταίος που ανοίγει, θα δοθούν λύσεις. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, εκτιμά, αφού η εστίαση με 175.000 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών απασχολεί 400.000 εργαζόμενους ετησίως και επιπλέον 280.000 εποχικούς το καλοκαίρι. Διαφορετικά οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές με οφειλές στους δήμους, δεν θα μπορέσουν καν να ανοίξουν πάλι, επειδή δεν θα πάρουν άδεια να απλώσουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους για να δουλέψουν. «Εχω πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΠΑΝΣΕΚΤΕ «και πιστεύω ότι θα γίνουν τα αναγκαία κουρέματα, διαφορετικά όχι μόνο μία στις τρεις αλλά πολύ περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που θα υποχρεωθούν να κλείσουν».
Πιο απαισιόδοξος ως προς τη λύση που θα δοθεί στην υπερχρέωση των επιχειρήσεων εμφανίζεται όμως ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς. «Αν το πλαίσιο εκκίνησης της οικονομίας δεν δώσει λύση, δεν υπάρχει καμία δόση υπερβολής στην πρόβλεψη για λουκέτο στο ένα τρίτο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» επισημαίνει και εξηγεί: «Οι επιχειρήσεις θα γονατίσουν γιατί επιβαρύνονται από τις συσσωρευμένες οφειλές της προηγούμενης δεκαετίας της μεγάλης κρίσης, επειδή συσσώρευσαν νέες οφειλές λόγω της πανδημίας, και όταν ανοίξει η αγορά θα διαπιστώσουν ότι είναι αδύνατο να κάνουν τους τζίρους που χρειάζονται για να εξυπηρετήσουν το νέο σύνολο οφειλών από ένα διαθέσιμο εισόδημα μειούμενο λόγω της μεγάλης ύφεσης του 2020».
Κατά την εκτίμηση του Γ. Καββαθά θα δούμε τα περισσότερα λουκέτα στην εστίαση και στα μικρομάγαζα του λιανεμπορίου, ίσως όχι από τον πρώτο μήνα, σίγουρα όμως σταδιακά έως το τέλος του χρόνου. Το βέβαιο είναι, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ότι ούτε ο τουρισμός θα σώσει την κατάσταση, όπως είχε γίνει στην κορύφωση της μεγάλης κρίσης χρέους το 2012-14, γιατί τότε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε καλή κατάσταση, ενώ τώρα η πανδημία έχει πλήξει εξίσου όλες τις χώρες.
Πού πάει λοιπόν το πράγμα, τον ρωτάμε. «Σε πολύ σκληρές καταστάσεις» μας απαντά προβληματισμένος. «Αργά ή γρήγορα ο επιχειρηματίας που χρωστά θα έρθει αντιμέτωπος με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που θα επιβάλλουν είτε η εφορία είτε οι δήμοι είτε οι τράπεζες. Παράλληλα, σε ισχύ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα από το καλοκαίρι, όπου ο κάθε πιστωτής μπορεί να πάει ένα φυσικό πρόσωπο, επαγγελματία ή άλλον σε πτώχευση μικρού αντικειμένου για οφειλή 30.000 ευρώ, θα δούμε άγριες καταστάσεις με ανθρώπους οι οποίοι για χρέη που συσσώρευσαν από τις διαδοχικές κρίσεις θα χάνουν τα πάντα, ακόμη και την πρώτη κατοικία τους» καταλήγει ο Γ. Καββαθάς.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ