spot_img
21.5 C
Rafina
Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2026
spot_img

Ευρώπη: Καύσωνας στο Νότο πλημμύρες στο Βορρά

 

 

 

Σοβαρές καταιγίδες προκαλούν πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης μετά από εβδομάδες ακραίας ζέστης, ενώ οι καύσωνας στη Σικελία και περιοχές της Ελλάδας θα φτάσει τους 44°C και τους 43 °C αντίστοιχα, όπως επεξηγεί το Bloomberg τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται.

Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις καθώς κινήθηκε ανατολικά προς την κεντρική Ευρώπη την Τρίτη, αφού έριξε βροχή ενός μήνα σε περιοχές της Αγγλίας, σύμφωνα με τον Τομ Μόργκαν, μετεωρολόγο του Μετεωρολογικού Γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχουν εκδοθεί «κόκκινες προειδοποιήσεις» (σ.σ. Μέγιστη προσοχή, πιθανότητες εκκένωσης περιοχών με υψηλή επικινδυνότητα) για βροχή και πλημμύρες σε όλη τη Δανία, απειλώντας τις μεταφορές και τα σπίτια. Πορτοκαλί προειδοποιήσεις (σ.σ. αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα εκκένωσης) για καταιγίδες έχουν εκδοθεί κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία και την Πολωνία.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, από βίαιες καταιγίδες έως πυρκαγιές, στην ηπειρωτική χώρα που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο.

Καύσωνας… μέχρι να έρθουν βροχές!

Το χαμηλό βαρομετρικό σύστημα αναμένεται να επεκταθεί και να συμβάλει στην κατάρρευση ενός θόλου υψηλής πίεσης που τροφοδοτεί τις καυτές θερμοκρασίες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πριν από αυτή την αλλαγή που θα επέλθει το Σαββατοκύριακο, η Ελλάδα και η Ιταλία αναμένεται να φτάσουν σε μέγιστες θερμοκρασίες 43 °C και 44 °C, αντίστοιχα.

Ο καύσωνα στην Ελλάδας θα κορυφωθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, με τη νυχτερινή θερμοκρασία στην Αθήνα να μην αναμένεται να πέσει κάτω από τους 30 °C.

Η πρωτεύουσα και τα περίχωρα της Αττικής έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιοχών όπου η εργασία σε εξωτερικούς χώρους έχει διακοπεί μεταξύ μεσημέρι και 5 μ.μ. τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό για πυρκαγιές.

 

Ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού για ψύξη

Ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση έχει συντονιστεί με τους διαχειριστές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και του δικτύου διανομής για να διατηρήσει σταθερή την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για ψύξη.

Σύμφωνα με τα μοντέλα του Bloomberg, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% την επόμενη εβδομάδα!

Καθώς το χαμηλό βαρομετρικό πίεση κινείται προς τα νότια αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη πιο ισχυρές καταιγίδες, ενισχυμένες από την ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία της Μεσογείου, δήλωσε ο Χουάν Χεσούς Γκονζάλες Αλεμάν, μετεωρολόγος της ισπανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας AEMET.

Αυτή την εβδομάδα

Τραγωδία στο Μενίδι: Νεκρή ηλικιωμένη – Παρασύρθηκε από νταλίκα

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (08.04.2026) στο...

Τα ζώδια σήμερα Μ.Τετάρτη 8 Απριλίου

Κριός: Σήμερα Μ.Τετάρτη φίλε μου Κριέ, νιώθεις μια...

Τραγωδία στη Λάρισα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές σε διαμέρισμα

Μια υπόθεση που προκαλεί θλίψη και προβληματισμό αποκαλύφθηκε το...

Το πρόγραμμα των ΚΑΠΗ Ραφήνας Πικερμίου για τον Απρίλιο – εβδομαδιαίες δράσεις

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2026 Φως, Ελπίδα και Χαρά! Τα ΚΑΠΗ Ραφήνας...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαγόρευση social media για παιδιά κάτω των 15 – Πότε τίθεται σε ισχύ

Σε μια κίνηση που ήδη προκαλεί έντονες συζητήσεις, ο...

ΝΕΑ

Τραγωδία στο Μενίδι: Νεκρή ηλικιωμένη – Παρασύρθηκε από νταλίκα

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (08.04.2026) στο...

Τα ζώδια σήμερα Μ.Τετάρτη 8 Απριλίου

Κριός: Σήμερα Μ.Τετάρτη φίλε μου Κριέ, νιώθεις μια...

Τραγωδία στη Λάρισα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές σε διαμέρισμα

Μια υπόθεση που προκαλεί θλίψη και προβληματισμό αποκαλύφθηκε το...

Το διαχρονικό νόημα της Μεγάλης Τετάρτης – Τα έθιμα – Οι Ακολουθίες

Η Μεγάλη Τετάρτη αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές...

Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια για τους εκδρομείς του Πάσχα – Το μήνυμα του Κικίλια

Ξεκινά σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (08/04) η έξοδος των εκδρομέων...

RPN.GR