Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας έχουν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών δυνάμεων, των τεχνητών εμποδίων και του εξοπλισμού στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Υψηλή σημειολογία είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμοδίων υπουργών στον Έβρο.
Το ταξίδι στα σύνορα έλαβε χώρα σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση θέλει να στείλει με εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι η Ελλάδα φυλάσσει στο ακέραιο τα σύνορά της και δεν κάνει καμία έκπτωση στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο σχεδιασμός εκπονήθηκε ύστερα από το «άνοιγμα των συνόρων» από την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, ενέργεια που λειτούργησε «αφυπνιστικά» για τις ελληνικές Αρχές.
=======================================================
Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα
=======================================================
Το σχέδιο βασίζεται σε έξι βασικούς πυλώνες.
-Ο πρώτος είναι η κατασκευή του νέου φράχτη, ύψους πέντε μέτρων και μήκους 26 χιλιομέτρων, ο οποίος θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα. Το πάνω μέρος του φράχτη θα αποτελείται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Σημειώνεται ότι οι πάσσαλοι στους οποίους θα στηρίζεται ο φράκτης θεμελιώνονται σε βάθος έξι μέτρων. Το έργο θα κοστίσει 62,9 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να είναι παραδοτέο εντός οχτώ μηνών. Παράλληλα, εργασίες θα γίνουν για την αναβάθμιση του υπάρχοντος φράχτη μήκους 10 χιλιομέτρων, καθώς έχει υποστεί φθορές. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί με προσθήκη κιγκλιδώματος από χάλυβα, ύψους τεσσάρων μέτρων.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην κατασκευή παρατηρητηρίων. Αναλυτικότερα, κατά μήκος του νέου τεχνητού εμποδίου θα κατασκευαστούν οχτώ αντιβαλλιστικά –υπερυψωμένα- παρατηρητήρια. Από αυτά οι ελληνικές Αρχές θα έχουν καλύτερη εικόνα για ύποπτες κινήσεις, ενώ θα γίνονται άμεσα αντιληπτά τα drone της τουρκικής πλευράς, που πύκνωσαν την παρουσία τους στη συνοριογραμμή τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια). Οι εργασίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές βελτιώσεις.
Ηλεκτρονικά «μάτια»
-Ο τρίτος πυλώνας θα είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση της συνοριογραμμής. Τα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν την αναβάθμιση των «ματιών» των ελληνικών Αρχών στις «ευαίσθητες» περιοχές. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες, drone και άλλα μέσα. Ανάλογα προγράμματα «τρέχει» η τουρκική πλευρά που προσπαθεί να «σαρώσει» τη συνοριογραμμή του Έβρου. Στόχος των ελληνικών Αρχών είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (πρόσβαση θα έχει και ο Στρατός και η Αστυνομία), το οποίο θα δίνει «live» και ευκρινή εικόνα των συνόρων όλο το 24ωρα στα επιχειρησιακά κέντρα.
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στην προμήθεια και λειτουργία ηχοβολιστικών συστημάτων. Πρόκειται για συσκευές που αγοράστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. πρόσφατα και μεταφέρθηκαν στον Έβρο. Τα συστήματα αυτά παράγουν ήχους που μπορούν να «στραφούν» προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο χρήστης της συσκευής. Οι «ειδικοί» ήχοι δεν προκαλούν σωματικές βλάβες, ωστόσο, λειτουργούν αποτρεπτικά για κάποιον που επιδιώκει να κατευθυνθεί προς την πλευρά όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το ηχοβολιστικό σύστημα.
Αμερικάνικα «θηρία»
-Όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Έβρος θα ενισχυθεί με τεθωρακισμένα οχήματα. Πρόκειται για τα περίφημα τεθωρακισμένα του αμερικάνικου Στρατού, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υπογραφής του Συμφώνου Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Τα οχήματα M1117 είναι γνωστά διεθνώς με την ονομασία «Guardian». Η Ελλάδα θα παραλάβει περίπου 80 από αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων θα καταλήξουν στα σύνορα του Έβρου. Τα M1117 διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα οχήματα αυτά μπορούν να αντέξουν ακόμα και βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).
Τέλος, ενίσχυση θα υπάρξει και σε ανθρώπινο δυναμικό. Συνολικά 400 νέοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα καθήκοντα στον Έβρο. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το προσωπικό, το οποίο θα υπηρετεί μόνιμα εκεί, να είναι επαρκές για να καλυφθούν ακόμα και έκτακτες ανάγκες. Δηλαδή, να μη χρειάζεται η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ενστόλων στον Έβρο, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, σε περίπτωση που απαιτείται αντιμετώπιση κάποιας έκτακτης συνθήκης.