spot_img
12 C
Rafina
Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026
spot_img

Κακοκαιρία: ”Βομβαρδισμένο τοπίο” η Άνω Γλυφάδα – Τι λένε κάτοικοι – rpn

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Άνω Γλυφάδα το πρωί της Πέμπτης, μία ημέρα μετά το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα και στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Η Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο των φαινομένων, με πλημμυρισμένους δρόμους, κατεστραμμένα οχήματα και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές.

Στην Άνω Γλυφάδα εκτυλίχθηκε και η μία από τις δύο τραγωδίες. Μία 56χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν, ενώ κινούνταν πεζή, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και εγκλωβίστηκε κάτω από όχημα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής στην «Κ», το σπίτι της βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρή.

Οι ίδιοι περιγράφουν εικόνες χάους: δρόμους που μετατράπηκαν σε χειμάρρους, φερτά υλικά παντού, αυτοκίνητα σμπαραλιασμένα. Και τονίζουν ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζουμε έτσι», λένε χαρακτηριστικά.

Ως σημείο καμπής αναφέρουν το 2009, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό. Τον χειμώνα που ακολούθησε, οι έντονες βροχοπτώσεις κατέβασαν τεράστιες ποσότητες νερού στους δρόμους της περιοχής. «Από τότε που κάηκε το βουνό, δεν υπάρχει τίποτα να συγκρατήσει τα νερά», εξηγούν. Μαζί με το νερό κατεβαίνουν πέτρες, χώματα και άλλα φερτά υλικά, εικόνα που αποτυπώθηκε με τον πιο ωμό τρόπο και στη χθεσινή κακοκαιρία. Στην εξίσωση προσθέτουν και τα μπαζωμένα ρέματα, που –όπως λένε– επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση.

Προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ωστόσο, οι περισσότερες κλήσεις προς την Πυροσβεστική προήλθαν από τη Γλυφάδα, τη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Σοβαρά περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Ρέματα στον Ασπρόπυργο και στη Ραφήνα (Άγιος Ιωάννης και Μεγάλο Ρέμα) υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται κοντά σε αυτά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ, από χθες το πρωί έως σήμερα στις 06:30, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 910 κλήσεις στην Περιφέρεια Αττικής. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 318 αντλήσεις υδάτων, 32 κοπές δέντρων, 61 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 10 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Την ίδια ώρα, τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν το μέγεθος της έντασης των φαινομένων. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και διευθυντής του Meteo, Κώστας Λαγουβάρδος, το λεκανοπέδιο Αττικής συγκέντρωσε τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής στη χώρα. Τα στοιχεία βασίζονται σε μετρήσεις 543 μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αποτυπώνονται σε χάρτη 24ωρης βροχόπτωσης.

Για τους κατοίκους της Άνω Γλυφάδας, πάντως, τα νούμερα λένε μόνο τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στους δρόμους: στη λάσπη, στα χαλάσματα και στην πικρή αίσθηση ότι αυτή η καταστροφή δεν ήταν απλώς θέμα κακοκαιρίας, αλλά και χρόνιων παθογενειών που κάθε φορά επιστρέφουν. Και πάντα με βαρύ τίμημα.

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Ανω Γλυφάδα – Τι λένε κάτοικοι στην «Κ»-1
Ανω Γλυφάδα, Kathimerini.gr

 

 

 

 

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Ανω Γλυφάδα – Τι λένε κάτοικοι στην «Κ»-2
Ανω Γλυφάδα, Intime

 

κακοκαιρία-εικόνες-καταστροφής-στην-564035125
Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Ανω Γλυφάδα – Τι λένε κάτοικοι στην «Κ»-3
Ανω Γλυφάδα, Intime

 

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Ανω Γλυφάδα – Τι λένε κάτοικοι στην «Κ»-4
Ανω Γλυφάδα Intime

 

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Ανω Γλυφάδα – Τι λένε κάτοικοι στην «Κ»-5
Ανω Γλυφάδα Kathimerini.gr

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 7/3

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

Αττική Οδός: Ποιο σημείο είναι κλειστό σήμερα – Πού εκτρέπεται η κίνηση

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ στην Αττική Οδό λόγω...

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 07/03/2026

https://youtu.be/f12j4o9iDVQ

Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Ζούμπερι αναζητά νοσηλευτές και φροντιστές-γηροκόμους

Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Ζούμπερι ζητά για πλήρη απασχόληση...

Ραφήνα: Ζωντανή μουσική στο Mamas Souvlaki το Σάββατο 7 Μαρτίου

Ζωντανή μουσική στο Mamas Souvlaki Doner Kebab το Σάββατο...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 7/3

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια ...

Αττική Οδός: Ποιο σημείο είναι κλειστό σήμερα – Πού εκτρέπεται η κίνηση

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ στην Αττική Οδό λόγω...

Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Ζούμπερι αναζητά νοσηλευτές και φροντιστές-γηροκόμους

Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Ζούμπερι ζητά για πλήρη απασχόληση...

Ραφήνα: Ζωντανή μουσική στο Mamas Souvlaki το Σάββατο 7 Μαρτίου

Ζωντανή μουσική στο Mamas Souvlaki Doner Kebab το Σάββατο...

Σάββας Αραπκιλής: ”Έχει έρθει η ώρα για νέα πρόσωπα και νέα πολιτική προσέγγιση για το μέλλον του δήμου”

Αινιγματική δήλωση Σάββα Αραπκιλή -ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου και π.αντιδημάρχου...

Μελίνα Μερκούρη: 32 χρόνια σαν σήμερα από τον θάνατό της

Σαν σήμερα – Μελίνα Μερκούρη: 32 χρόνια από τον...

RPN.GR