spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Κι όμως, την ξανάφαγαν: Η μπανάνα – έργο τέχνης δεν γλίτωσε ούτε στη Γαλλία

 

 

 

Η περίφημη μπανάνα -έργο τέχνης του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάνο, την οποία πήρε στην κατοχή του έναντι του αστρονομικού ποσού των 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων, φαγώθηκε (ξανά) από επισκέπτη μουσείου στη Γαλλία.

Το έργο, με τίτλο Comedian, φαγώθηκε από επισκέπτη της έκθεσης στο Centre-Pompidou Metz, στην ανατολική Γαλλία, στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Η ομάδα ασφαλείας αντέδρασε άμεσα και ψύχραιμα, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες», ανέφερε η ανακοίνωση της γκαλερί. «Το έργο αποκαταστάθηκε λίγα λεπτά αργότερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η μπανάνα αποτελεί «απλώς ένα φθαρτό στοιχείο» και αντικαθίσταται τακτικά, όπως προβλέπει η οδηγία του καλλιτέχνη.

Το μουσείο ανέφερε ότι ο Κατελάνο απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι ο επισκέπτης θεώρησε το φρούτο το ίδιο το έργο, και όχι μέρος ενός ευρύτερου σχολίου. Σύμφωνα με το πνεύμα του έργου, αν ήθελε να το φάει, θα έπρεπε να καταναλώσει και τη φλούδα και την ταινία, όπως ανέφερε το Κέντρο.

Η γκαλερί δεν υπέβαλε μήνυση ή αναφορά στην αστυνομία.

Το Comedian έχει στόχο να αναδείξει την «παραδοξότητα της οικονομικής κερδοσκοπίας και την εύθραυστη βάση των συστημάτων γνώσης που στηρίζουν την αγορά τέχνης», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος… τρώει το έργο

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που κάποιος έφαγε τη μπανάνα. Το 2019, όταν ο Κατελάνο παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο στην Art Basel του Μαϊάμι, ο περφόρμερ Ντέιβιντ Ντατούνα άδραξε τη μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε μπροστά σε εκατοντάδες έκπληκτους επισκέπτες.

Όπως γράφει το CNN, το περιστατικό έγινε αμέσως viral παγκοσμίως, ενώ το έργο -με αντικατασταθείσα μπανάνα- πουλήθηκε για 120.000 δολάρια στην ίδια διοργάνωση.

Το 2023, φοιτητής καλών τεχνών στη Νότια Κορέα πήρε τη μπανάνα από τον τοίχο του Μουσείου Leeum στη Σεούλ και την έφαγε.

Και τον Νοέμβριο του 2024, ο Κινέζος συλλέκτης και ιδρυτής πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, Τζάστιν Σαν, αγόρασε το έργο σε δημοπρασία έναντι 6,24 εκατομμυρίων δολαρίων – πριν επίσης φάει τη μπανάνα.

«Ίσως πρόκειται για το πιο… φαγωμένο έργο τέχνης των τελευταίων 30 ετών», σχολίασε το Centre-Pompidou Metz.

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR