Στην ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο “Action 24”, ενώ μίλησε και για την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Πάνου Καμμένου στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο υπουργός επέλεξε να απαντήσει σκωπτικά: “Ο Πρόεδρος Τραμπ θα εκτιμούσε παρά πολύ την παρουσία του κ. Καμμένου δίπλα στη ριζοσπαστική Αριστερά και την κυβέρνησή της, (είναι) πολύ ταιριαστό. Μια …μικρή αντίφαση την έχει”.
Στην ουσία τώρα, και τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε πως άκουσε πράγματα που είχε ακούσει και κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, άκουσε όμως και πράγματα, τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι “πρέπει να γίνουν, κυρίως στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης”.
Εκτίμησε πάντως ότι σε ειδικότερα θέματα, π.χ. τις επαναπροωθήσεις σε μη όμορες χώρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος “θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή τους”.
Πρότεινε, μάλιστα, ότι “ο κ. Τραμπ να έλθει στην Ελλάδα να διδαχθεί τι κάνουμε για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης”.
Με άλλα λόγια, “να δει πώς τεχνικά μπορεί να εφαρμοσθεί αυτό. Τον φράκτη στην Ελλάδα τον έχουμε κάνει, την ενεργητική αποτροπή την έχουμε κάνει, τις πολιτικές για διμερείς επαναπροωθήσεις τις έχουμε κάνει”. Και, εν κατακλείδι, είναι “ένα πλέγμα δράσεων για τον περιορισμό και την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων, στα οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και πρωτοπορία. Η αμερικανική διοίκηση πρέπει να έλθει να της πούμε μια σειρά πράγματα”, επανέλαβε.
Παράλληλα χαρακτήρισε “εξαιρετική” τη θέση του κ. Τραμπ για τα δύο φύλα, κάνοντας επιπλέον λόγο για “ακραία ατζέντα”, που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ και η οποία, όμως, “δεν υπάρχει στην Ευρώπη”, όπως διευκρίνισε.
Σε σχέση με τις αμερικανικές εξαγγελίες για την επιβολή δασμών, αφού υπενθύμισε ότι ο Τραμπ τα είχε ξαναπεί στην πρώτη θητεία του, αναγνώρισε ότι “ανοίγει μια γενικότερη συζήτηση που ενδεχομένως να επηρεάσει την Ευρώπη”.
Αλλάζοντας θέμα, ο κ. Βορίδης, συμφωνώντας με τη διαπίστωση ότι καταγράφεται “παγκόσμια στροφή προς τα δεξιά”, εξήγησε συγχρόνως και το “γιατί”: “Όπου υπήρξε, υπήρξε γιατί μεγάλα λαϊκά ζητήματα, θέματα που έθεταν οι πολίτες και τα οποία συνδέονταν με την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ταυτότητας, με τις προτεραιότητες στους εθνικούς πληθυσμούς -αυτά λοιδορήθηκαν από τις συστημικές πολιτικές δυνάμεις. Όχι απλώς δεν άκουσαν τους πολίτες όταν έθεταν τέτοια ζητήματα, όχι απλώς δεν δέχθηκαν να σκεφθούν πώς μπορούν να τα αντιμετωπίσουν – ανεξαρτήτως του αν αντιμετωπίζονται επαρκώς ή όχι – αλλά θεώρησαν ότι εδώ υπάρχει ένα ταυτοτικό σφάλμα. Δηλαδή οι πολίτες …έφταιγαν που καταλάβαιναν το πρόβλημα ως πρόβλημα, γιατί δεν είχαν τα κατάλληλα ιδεολογικά εργαλεία να καταλάβουν”.
Πάντως, διευκρίνισε, αυτό “στην Ελλάδα δεν έχει γίνει, η δική μας κυβέρνηση όχι απλώς δεν είπε ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, (αντιθέτως) είπε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα”.
Για τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τις πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται στα δεξιά του, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι δεν ακούει διαφορετική επιχειρηματολογία από τις δυνάμεις αυτές.
Και, χαρακτηρίζοντας “πολύ σωστή” την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα κόμματα αυτά, το βράδυ της Τρίτης στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Μ. Βορίδης επιχειρηματολόγησε: “Τα κόμματα αυτά δεν έχουν κανένα κυβερνητικό περιεχόμενο, είναι κόμματα λαϊκιστικά με τα οποία δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια σχέση όντως σοβαρής κυβερνητικής συνεργασίας”.