spot_img
8.2 C
Rafina
Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

«…να σ΄εύρω στην Κάσο»

 

 

 

Με αυτά τα λόγια εύχονται οι Κασιώτες, το «στην υγειά μας», όταν τσουγκρίζουν τα ποτήρια πάνω στο γλέντι και με αυτή την ευχή διοργανώνεται την Παρασκευή                              20 Σεπτεμβρίου 2019, από το απόγευμα, στην αυλή της Αγίας Τριάδας  Περιβολάκια Ραφήνας, κασιώτικο  πανηγύρι με το τελετουργικό, τους ήχους της κασιώτικης λύρας, τα χορευτικά πατήματα και τις ιδιαίτερες γεύσεις της ακριτικής Κάσου.                                                                                                                                               Η γνωριμία με την παράδοση της ηρωικής Κάσου, της «πριγκίπισσας της άγονης γραμμής» είναι ο πρώτος σταθμός του  Προγράμματος  Κοινωνικής  Συνεισφοράς σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας, υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα από άκρη σε άκρη», με δράσεις εθελοντικών ομάδων, από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, περίοδο, κατά την οποία οι κάτοικοι βιώνουν τις δυσκολίες και την απομόνωση της άγονης γραμμής.

Ένα από τα μικρά διαμάντια του Αρχιπελάγους, το τελευταίο στο νοτιοανατολικό άκρο             του Αιγαίου, κάτω από την Κάρπαθο και πάνω απ΄ την Σητεία, στέκει η ηρωική νήσος της Κάσου, με την τεράστια ναυτική παράδοση, συμπαραστάτης στις επαναστατικές εστίες για την απελευθέρωση του έθνους, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα της Κάσου το 1824, τον ξεριζωμό και τη διασπορά των Κασιωτών.                                                                                                         Σήμερα, οι περίπου 1000 κάτοικοι της Κάσου – της «πριγκίπισσας της άγονης γραμμής» –  παρά τις αντιξοότητες, ακλόνητοι τιμούν τον ένδοξο βράχο τους και προσηλωμένοι στις παραδόσεις τους αντιμετωπίζουν με σθένος τη δύσκολη καθημερινότητά τους, από το φθινόπωρο έως την άνοιξη .                                                                                                                                            

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του ΔΟΠΑΠ,  με τη συνδιοργάνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Ραφήνας, τη συμπαράσταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, του Δήμου Κάσου,  του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς.  Επίσης, πολιτιστικών φορέων  του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και πλήθους εθελοντών.  Ευελπιστούμε ότι η γνωριμία με το νησί και η παρουσίαση των σκοπών της κινητοποίησης  θα συμβάλουν στην προσέλκυση εθελοντών για ανάπτυξη δράσεων, από το φθινόπωρο στην Κάσο.                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι πρώτες ομάδες εθελοντών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, προγραμματίζουν τις δράσεις τους, οι οποίες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, Ενημερωτικές ημερίδες για τα ΜΗΣΥΦΑ, τη στοματική υγιεινή, τη διατροφή, Καλλιτεχνικά εργαστήρια από ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και άλλα ειδικά θέματα. Ο δήμος Κάσου παρέχει δωρεάν τη διαμονή, τη διατροφή των εθελοντών και  την οργανωτική υποστήριξη. Ο κατάλογος με τις ημερομηνίες των πρώτων δράσεων στο νησί θα ανακοινωθεί στις  20 Σεπτεμβρίου 2019, στη Ραφήνα.                                                                                                                                                         

 Στο πανηγύρι, ειδική θέση κατέχουν οι εθελοντές που θα πάρουν μέρος σε όλη την προετοιμασία, στο μαγείρεμα, το κέρασμα, την ανθρώπινη αλυσίδα του σερβιρίσματος,  σύμφωνα με το τελετουργικό του γλεντιού.                                                                                                                                   Ο αρχιμάγειρας, οι μουσικοί και οι γλεντιστάδες, γνήσιοι Κασιώτες  λυράρηδες και μαντιναδόροι θα μεταφέρουν την ιδεολογία του γλεντιού σε όλους τους συνδαιτυμόνες και  χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές  από το Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων, θα ανοίξουν το χορό και θα δώσουν το έναυσμα για τους κασιώτικους σκοπούς.                                                                         Πάγκοι με αντιπροσωπευτικά προϊόντα του νησιού θα υποδέχονται τους επισκέπτες για να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τις περίφημες γεύσεις τους, ενώ τα έσοδα από τη συμβολική συμμετοχή των 3 ευρώ, θα διατεθούν  για την αποκατάσταση του Δημοτικού Διδακτηρίου του νησιού.   

Τη διοργάνωση στηρίζουν με δωρεές και  χορηγίες  πλήθος εταιρειών, φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων και ατόμων.                                                                         

         Με το σύνθημα «…να σ΄εύρω στην Κάσο», σας περιμένουμε την Παρασκευή                                20 Σεπτεμβρίου 2019 στη Ραφήνα να ξεκινήσουμε μαζί  ένα γοητευτικό ταξίδι δράσεων σε τόπους της Ελλάδας και να στηρίξουμε όλοι μαζί μια περήφανη άκρη της πατρίδας μας.

Υπό την αιγίδα: Δ.Ο.Π.Α.Π Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

Αυτή την εβδομάδα

Το “Σπίτι του Ηθοποιού” στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης – rpn

Δύο Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μαραθώνος, η Μαρία Σπανού και...

Η Περιφέρεια Αττικής δημιουργεί κινητές μονάδες για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων – rpn

Στη δημιουργία δύο Κινητών Μονάδων Μεθαδόνης, τριών Κινητών Χώρων...

Προκήρυξη 2ου αγώνα δρόμου ΜΑΡΑΘΩΝ – Τρέχω στον Μαραθώνα – rpn

Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Ν. Μάκρης - Μαραθώνος με...

Άγρια δολοφονία στο Αγρίνιο: Πυροβόλησαν με καραμπίνα 50χρονο πρόεδρο κοινότητας – rpn

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Αγρίνιο η...

ΝΕΑ

Προκήρυξη 2ου αγώνα δρόμου ΜΑΡΑΘΩΝ – Τρέχω στον Μαραθώνα – rpn

Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Ν. Μάκρης - Μαραθώνος με...

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας και Θαυματουργός – rpn

Ο Aγιος Αντώνιος που εορτάζουμε σήμερα, γεννήθηκε στο Κομά,...

Eορταστική βραδιά βραβεύσεων από τον Τελμησσό Μαραθώνος – rpn

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΑΠΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 Με ιδιαίτερη χαρά...

RPN.GR