Όπως είναι γνωστό το Άγιον Πάσχα είναι κινητή Εορτή και καθοριστικό ρόλο στην ημερομηνία έχουν αφενός η Εαρινή Ισημερία και αφετέρου η πρώτη Πανσέληνος. Στη διάρκεια του Απριλίου, προφανώς, έχουμε συνήθως αυτές τις Άγιες Ημέρες.
Από τις παρατηρήσεις των τελευταίων 52 χρόνων, από το 1970 έως φέτος, στη διάρκεια 44 χρόνων ήταν Απρίλιος και 8 χρόνια Μάιος. Μάλιστα στα 33 χρόνια το Πάσχα έρχεται στο δεύτερο 15ήμερο του μήνα, ενώ το Μάιο την πρώτη εβδομάδα.
Συνήθως η Μεγάλη Εβδομάδα συνοδεύεται με συννεφιές, αλλά και βροχές που ταιριάζουν στο πνεύμα των Ημερών.
Μία επιστημονική εξήγηση μπορεί να δοθεί στο γεγονός ότι ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μεταβατικός μήνας από το χειμώνα στην άνοιξη, και η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών στην ανώτερη ατμόσφαιρα επιτρέπουν διαταραχών προερχομένων από τα δυτικά. Πολλές φορές τα συστήματα κινούνται αρκετά νότια φθάνοντας στις ακτές της Λιβύης και Αλγερίας. Εκεί τα βαρομετρικά χαμηλά με τις ανοδικές κινήσεις που δημιουργούνται μεταφέρουν τόνους άμμου από την Αφρικανική Ήπειρο, η οποία με τους νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας μεταφέρουν τη σκόνη σε Ιταλία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Αίγυπτο, Κύπρο και Μέση Ανατολή!!Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε περίπτωση που διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας να ΜΗΝ υπήρξε μεταβολή του καιρού, για λίγες ημέρες τουλάχιστον. Υπάρχουν και περιπτώσεις που συνδυάζονται τα χαμηλά και με ψυχρές εισβολές από τη κεντρική και ανατολική Ευρώπη φέρνοντας και χιόνια στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.
Πιθανόν εκείνες τις ημέρες των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου να υπήρξε ανάλογη επίδραση βαρομετρικού χαμηλού που έδωσε συννεφιές και σκοτεινιάσε ο ουρανός ,σύμφωνα με τις Γραφές
Ειδικότερα για την Αθήνα τα τελευταία 35 χρόνια οι ψυχρότερες ημέρες Πάσχα ήταν το 1990 με 14 βαθμούς και βροχή, ο 1996 με 16 βαθμούς και βροχή και στα 2012 και 2014 με 19 βαθμούς και βροχές.Αντίθετα οι θερμότερες ημέρες Πάσχα ήταν το 2013 με 30 βαθμούς, το 199 με 29 και το 2021 με 28 βαθμούς.Συνεπώς και η φετεινή πορεία της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είναι ανάλογη προηγουμένων χρόνων,
Υ.Γ. Στις 26 Απριλίου 1986 υπήρξε το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ Ουκρανίας. το ραδιενεργό νέφος κινήθηκε αρχικά στη βόρεια Ευρώπη με τους νοτιάδες, ενώ στη συνέχεια επικράτησαν βοριάδες που έφεραν το πυρηνικό νέφος εξασθενημένο τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ελλάδα.
Εύχομαι τα καλύτερα στις οικογένειες σας και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ