Κατόπιν δημοσιεύματος και ανάρτησης για το ζήτημα του Σχεδίου Πόλεως στη Δημοτική Κοινότητα του Μαραθώνα, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας, η Δημοτική Αρχή ενημερώνει ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τους πολίτες του Μαραθώνα, ως εξής:
Κατ’ αρχάς να καταστήσουμε σαφές ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου τάσσεται υπέρ του Σχεδίου Πόλης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, ως αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης και δημιουργίας μιας σύγχρονης πόλης. Κάτι το οποίο έχουμε αιτηθεί, (αρ. πρωτ. 10099/25-6-2020) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος καταθέτοντας αντίστοιχα στοιχεία για όλες τις κοινότητες του Δήμου μας, ζητώντας χρηματοδότηση για Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και με την ψήφιση του νόμου 4759/2020 δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και δημοπράτησης των μελετών μέχρι τέλος του έτους, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος σε επίσκεψή μας.
Στο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, το οποίο επισυνάπτουμε, αποτυπώνεται το ιστορικό της πολεοδομικής μελέτης της Δ.Κ. Μαραθώνα. Πέραν των άλλων το από το 2010 σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ με αρ. πρωτ. 4019/18-5-2010, ρητά αναφέρει ότι για την συνέχιση της μελέτης θα έπρεπε να προωθηθούν οι οριοθετήσεις των ρεμάτων και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα συνοδά αντιπλημμυρικά έργα, ενέργειες τις οποίες δρομολογήσαμε άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας επισκεπτόμενοι την Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης μας ενημέρωσε για την ανάθεση των σχετικών εργασιών σε μελετητικό γραφείο.
Στις συνεχείς επαφές για την έγκριση των οριογραμμών των ρεμάτων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και άλλων προβλημάτων στην εκβολή του ρέματος.
Όσον αφορά το δημοσίευμα, κάποιοι τουλάχιστον από τους υπογράφοντες την ανάρτηση έχουν θητεύσει σε προηγούμενες Δημοτικές Αρχές σε καίριες θέσεις, ή έχουν και την επαγγελματική γνώση και εμπειρία, αλλά ακόμα περισσότερο επειδή συμμετείχαν προ ολίγων μηνών σε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου κ. Τσίρκα, μαζί με τον τότε μελετητή τον οποίο οι ίδιοι είχαν προσκαλέσει, προέβησαν σε μια ανάρτηση που βρίθει ανακριβειών και αφήνει περιθώρια για πολλές παρερμηνείες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη του Σχεδίου Πόλης στο Μαραθώνα από την Τεχνική Υπηρεσία μας.
Στη συνάντηση που έγινε, ο μελετητής αναφέρθηκε και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της μελέτης είναι η οριοθέτηση – διευθέτηση του ρέματος που διαπερνά τον οικισμό του Μαραθώνα, καθώς και όλων των ρεμάτων που συγκλίνουν σε αυτό. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Δήμαρχου έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μελετητή των ρεμάτων και υπήρξε απευθείας ενημέρωση για την πορεία της μελέτης. Για το γεγονός αυτό αν και οι παρόντες στη συνάντηση και υπογράφοντες την ανάρτηση ήταν απευθείας ενήμεροι, περιέργως «ξέχασαν» να το αναφέρουν στην ανάρτησή τους. Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι για μια μελέτη που εκπονήθηκε προ 20ετίας και τα κτηματολογικά στοιχεία έχουν διαφοροποιηθεί, θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση και νέες διαδικασίες, αφού λυθούν τα ζητήματα με τα ρέματα.
Παράλληλα, αν και η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία απαγορεύουν πλέον τον εγκιβωτισμό ρεμάτων, ζητήσαμε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών στην επίσκεψη του εδώ, την κατ’ εξαίρεση συνέχιση του εγκιβωτισμού του ρέματος, για να δημιουργηθεί δρόμος, καθώς και για τις ανάγκες της αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των δρομέων και μάλιστα με τη συμπαράσταση του ΣΕΓΑΣ. Μας ενημέρωσε ότι τέτοια δυνατότητα υπάρχει μόνο κατά την διαβούλευση που προβλέπεται από τον νόμο μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος, Περιφέρειας και Δήμου, μόλις δοθεί η έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία. Εάν δεν επιτευχθεί η συνέχιση του εγκιβωτισμού, μας ενημέρωσε ότι εναλλακτικά θα προχωρήσει η δημιουργία παραρεμάτιου δρόμου.
Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πολλά και ακανθώδη και δεν επιλύονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η διευθέτηση των ρεμάτων, οι δασικοί χάρτες, η αρχαιολογία, είναι μερικά από αυτά, πέρα από ζητήματα ιδιοκτησιών που θίγονται. Για να λέμε αλήθειες χωρίς φόβο, η ολοκλήρωση μιας πολεοδομικής μελέτης όπως καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται, απαιτεί τουλάχιστον 5 έτη. Η πράξη εφαρμογής αυτής, για να παραδοθούν όλα τα προβλεπόμενα ρυμοτομούμενα οικόπεδα για σχολεία, πλατείες, δρόμους, παιδικές χαρές, κοινόχρηστους χώρους κλπ., χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 7 χρόνια λόγω ενστάσεων, προσφυγών, δικαστικών αποφάσεων, αποζημιώσεων κλπ.
Ως Δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας μας τηρούμε με ευλάβεια τις δεσμεύσεις μας και κάνουμε πράξεις για να δώσουμε άμεσες λύσεις. Αλίμονο αν ο Μαραθώνας θα πρέπει να μείνει «τυφλός» χωρίς άλλο δρόμο διαφυγής για άλλα δώδεκα χρόνια και σε περίπτωση φυσικής καταστροφής να μην υπάρχει διέξοδος. Ειδικά στο Δήμο μας που θρήνησε τόσους νεκρούς αυτό πρόκειται για ύψιστη ανάγκη και χρέος. Αλίμονο αν θα πρέπει να πληρώνουμε ενοίκια για το Λύκειο για άλλα δώδεκα χρόνια, ενώ έχουμε ήδη πληρώσει σε μισθώματα περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ μπορούμε να αποκτήσουμε ιδιόκτητο, μέσα στον οικισμό, εφαρμόζοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και έχοντας ήδη λάβει την έκθεση καταλληλότητας. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει 1 εκατομμύριο πάνω από 12 χρόνια στο ταμείο του Δήμου για αγορά οικοπεδικής έκτασης για ανέγερση σχολείου.
Χωρίς όμως την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, οι προσπάθειες και οι δικιές μας και των προηγουμένων διοικήσεων, δεν θα τελεσφορήσουν. Για να έχουμε σύγχρονες, ασφαλείς και βιώσιμες πόλεις χρειάζεται να λύσουμε ακόμα πολλά προβλήματα, όπως δασικά, υποδομές και άλλα. Τα προβλήματα είναι πιεστικά και απαιτούν άμεσες και εφικτές λύσεις. Όποιος θέλει το καλό και την πρόοδο του τόπου φροντίζει να δώσει λύσεις και να πληροφορεί υπεύθυνα και τεκμηριωμένα. Ο Δήμος Μαραθώνος και οι πολίτες του χόρτασαν από ευχολόγια. Εμείς εργαζόμαστε με συνέπεια, ξεκολλήσαμε το Δήμο από το τέλμα και τη στασιμότητα ειδικά της προηγούμενης δημοτικής περιόδου και προωθούμε σημαντικά έργα κάνοντας πράξεις. Όσοι πραγματικά θέλουν να προοδεύσουμε, ας αφήσουν την παραπληροφόρηση. Μόνο με γνώση, πρόγραμμα και ομοψυχία μπορούμε να πάμε μπροστά.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ