spot_img
21.5 C
Rafina
Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2026
spot_img

Παρέμβαση Τσίπρα: Διεθνής πειρατεία η επίθεση των ισραηλινών στους ακτιβιστές της ειρήνης για την Γάζα

 

 

 

Με παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε την επίθεση στους ακτιβιστές της ειρήνης για τη Γάζα κάνοντας λόγω για πράξη πειρατείας.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να εγκαταλείψουν την παθητική τους στάση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου και να εγγυηθούν την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών ενώ για την ισραηλινή κυβέρνηση, τόνισε ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλειας των δημοσιογράφων στη Γάζα είναι ένα σαφές παράδειγμα της απίστευτης κλίμακας καταστροφής.  Όπως είπε, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από το 2023, περισσότεροι από 240 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναρωτήθηκε μάλιστα, «πώς νιώθει ένας Ευρωπαίος πολίτης όταν, από τη μία πλευρά, υπάρχουν εκκλήσεις για σκληρές κυρώσεις, ακόμη και στρατιωτικές επεμβάσεις, και από την άλλη, η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στη μαζική δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων; Σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία».

Αναλυτικά η παρέμβαση Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Πριν από οκτώ μήνες, από αυτή τη Συνέλευση, είπαμε ότι στο Παλαιστινιακό ζήτημα η Ευρώπη βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Διότι απέχει πολύ από το να κάνει ό,τι μπορεί για την ειρήνη. Δυστυχώς, αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

Το ζήτημα της ασφάλειας των δημοσιογράφων στη Γάζα είναι ένα σαφές παράδειγμα της απίστευτης κλίμακας καταστροφής. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από το 2023, περισσότεροι από 240 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

 

Αναρωτιέμαι: Πώς νιώθει ένας Ευρωπαίος πολίτης όταν, από τη μία πλευρά, υπάρχουν εκκλήσεις για σκληρές κυρώσεις, ακόμη και στρατιωτικές επεμβάσεις, και από την άλλη, η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στη μαζική δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων; Σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία.

Χθες το βράδυ δεκάδες πλοία ακτιβιστών για την ειρήνη που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αναχαιτίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Αυτή είναι μια πράξη διεθνούς πειρατείας και μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

YouTube thumbnail

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να καταδικάσει αυτή την πράξη πειρατείας και να απαιτήσει την άμεση και ασφαλή επιστροφή όλων των ακτιβιστών στις χώρες τους.

Είναι η Ισραηλινή κυβέρνηση που πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Αντί η διεθνής κοινότητα να ανέχεται πράξεις βίας, πειρατείας και γενοκτονίας.

Στο μεταξύ ακούμε για το σχέδιο Trump. Το οποίο, όμως, έχει πολλά γκρίζα σημεία. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους. Και είναι πολύ σημαντικό ότι πολλές χώρες αναγνώρισαν το Παλαιστινιακό Κράτος.

 

Αλλά παράλληλα, το σχέδιο για την μεταβατική υπερεθνική διοίκηση στη Γάζα, δίνει ηγετικό ρόλο στον Tony Blair.

Όμως ποιος είναι ο Tony Blair; Δεν είναι ένας οπαδός της ειρήνης.
Αλλά ένα γεράκι του πολέμου. Που είπε ψέματα και παραπλάνησε την κοινή γνώμη για την εισβολή στο Ιράκ.

Ως εκ τούτου, είναι τραγική ειρωνεία ότι αυτός ο πολιτικός να θέλει να φέρει ειρήνη στη Γάζα.

Η ειρήνη για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας λύσης δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Μετά από κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή όλων των ομήρων. Και με την ενεργή συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς αυτόκλητους σωτήρες».

Γι’ αυτό λοιπόν καλώ τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκαταλείψουν την παθητική τους στάση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου και να εγγυηθούν την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών»

Αυτή την εβδομάδα

Τραγωδία στο Μενίδι: Νεκρή ηλικιωμένη – Παρασύρθηκε από νταλίκα

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (08.04.2026) στο...

Τα ζώδια σήμερα Μ.Τετάρτη 8 Απριλίου

Κριός: Σήμερα Μ.Τετάρτη φίλε μου Κριέ, νιώθεις μια...

Τραγωδία στη Λάρισα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές σε διαμέρισμα

Μια υπόθεση που προκαλεί θλίψη και προβληματισμό αποκαλύφθηκε το...

Το πρόγραμμα των ΚΑΠΗ Ραφήνας Πικερμίου για τον Απρίλιο – εβδομαδιαίες δράσεις

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2026 Φως, Ελπίδα και Χαρά! Τα ΚΑΠΗ Ραφήνας...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαγόρευση social media για παιδιά κάτω των 15 – Πότε τίθεται σε ισχύ

Σε μια κίνηση που ήδη προκαλεί έντονες συζητήσεις, ο...

ΝΕΑ

Τραγωδία στο Μενίδι: Νεκρή ηλικιωμένη – Παρασύρθηκε από νταλίκα

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (08.04.2026) στο...

Τα ζώδια σήμερα Μ.Τετάρτη 8 Απριλίου

Κριός: Σήμερα Μ.Τετάρτη φίλε μου Κριέ, νιώθεις μια...

Τραγωδία στη Λάρισα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές σε διαμέρισμα

Μια υπόθεση που προκαλεί θλίψη και προβληματισμό αποκαλύφθηκε το...

Το διαχρονικό νόημα της Μεγάλης Τετάρτης – Τα έθιμα – Οι Ακολουθίες

Η Μεγάλη Τετάρτη αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές...

Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια για τους εκδρομείς του Πάσχα – Το μήνυμα του Κικίλια

Ξεκινά σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (08/04) η έξοδος των εκδρομέων...

RPN.GR