Επειδή ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας.
Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην κατάρρευση της Thomas Cook, με αλυσιδωτές συνέπειες και για την ελληνική οικονομία. Το Υπουργείο Τουρισμού συντονίζει τις κινήσεις ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, όσα ξενοδοχεία είναι συνεργαζόμενα με την Thomas Cook.
Ωστόσο, επειδή ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας και υπάρχουν δεδομένες ανάγκες για το μέλλον του, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με ιδιαιτερότητες, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεκινήσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό και με βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Προτεραιότητα του Υπουργείου, είναι η τουριστική εκπαίδευση, κάτι για το οποίο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει κάνει ιδιαίτερη μνεία. Κι είναι αλήθεια ότι υπάρχει μείζον ζήτημα, με έλλειψη καταρτισμένων στελεχών αλλά και λοιπού προσωπικού. Η εκρηκτική πορεία του ελληνικού τουρισμού, που φθάνει στα 33 εκατ. αφίξεις, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία της τουριστικής εκπαίδευσης. Ναι μεν υπάρχουν δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, ωστόσο υπολείπονται των εξελίξεων.
«Θέλουμε οι τουριστικές σπουδές να είναι αντάξιες του ονόματος της χώρας μας στον τουρισμό. Να κάνουμε την τουριστική εκπαίδευση της χώρας μας, κέντρο της Μεσογείου και της Ευρώπης,» είπε το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, στην εκπομπή Drive & Travel, η οποία μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί 8-10 από τον SPORT 24 RADIO 103,3.
Ο υφυπουργός, ο οποίος έχει αναλάβει στο χαρτοφυλάκιό του το θέμα της εκπαίδευσης, είπε επίσης ότι θα ιδρυθεί Σχολή Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υφιστάμενα 8 τμήματα σε Πανεπιστήμια δεν επαρκούν και πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στις ξενοδοχειακές σπουδές.
Το πλέον σημαντικό, είναι ότι επιχειρείται ανωτατοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Μάλιστα, ο Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Πάτρα, ανακοίνωσε τη δημιουργία Πανεπιστημίου Τουρισμού.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας ένας νέος νόμος-πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση, με κύριους άξονες: α)την αντιστοίχιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας του μέλλοντος, αλλά και με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό, β) τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά, γ) την αναβάθμιση των Ανωτάτων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, δ)τον ενιαίο σχεδιασμό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ΙΕΚ, τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό και τις σχολές μαθητείας.
«Σήμερα, υπάρχουν άγνωστες ειδικότητες για τα πανεπιστήμια μας, τις ΑΣΤΕ αλλά και τα ΙΕΚ για τον τουρισμό, που, όμως, είναι ήδη περιζήτητες και θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ουσιαστικά, μιλάμε για περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες ειδικότητες που θα πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα,» τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού.