spot_img
10.2 C
Rafina
Κυριακή, 15 Μαρτίου, 2026
spot_img

Στο gov.gr η δήλωση ονοματοδοσίας και η δήλωση βάπτισης

 

 

 

Τη δυνατότητα να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους, την βάπτιση του, καθώς και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά την επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη έχουν από σήμερα οι πολίτες. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η νέα υπηρεσία παρέχεται με πολύ απλό τρόπο στο gov.gr, μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση».

Ειδικότερα, ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Η δήλωση ονοματοδοσίας πραγματοποιείται συνδυαστικά και από τους δύο γονείς. Με την έγκριση και του δεύτερου γονέα, την δήλωση την παραλαμβάνει ηλεκτρονικά ο Ληξίαρχος του Δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού και προχωρά στην ονοματοδοσία.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, η επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και email ώστε να εντοπίσει και να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr. Το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (Κωδικός QR, Κωδικός ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης βάπτισης έχει οποιοσδήποτε γονέας ή ο ανάδοχος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ο Ληξίαρχος, με τον ίδιο τρόπο την καταχωρίζει και ο πολίτης ενημερώνεται αντίστοιχα.

Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή των δηλώσεων αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δηλώσεις ονοματοδοσίας και βάπτισης έρχονται να προστεθούν στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δύο τελευταία χρόνια τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των Δήμων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr οι ακόλουθες υπηρεσίες:

·       Ψηφιακή δήλωση γέννησης στο μαιευτήριο

·       Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

·       Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης

·       Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας

·       Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών

·       Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης

·       Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου

·       Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης

·       Έκδοση ληξιαρχικής Θανάτου

·       Καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων των αποδήμων από τα Προξενεία

Περαιτέρω, σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού βάρους θα επιτευχθεί και με την παροχή θυρίδων του gov.gr στους Δήμους τον επόμενο μήνα. Οι Δήμοι μέσω των θυρίδων θα υποδέχονται ηλεκτρονικά αιτήματα των πολιτών για δημοτικές υπηρεσίες και θα εκδίδουν πιστοποιητικά, απαντώντας άμεσα μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας με την ασφάλεια και την αξιοπιστία του gov.gr Έτσι, οι πολίτες θα ολοκληρώνουν της υποθέσεις τους χωρίς να προσέρχονται με φυσική παρουσία στον οικείο Δήμο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές

Αυτή την εβδομάδα

Λαμπρή έκθεση αγιογραφίας του Γιώργου Χριστόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

Σημαντική πολιτιστική στιγμή για τη Ραφήνα αποτέλεσε η έκθεση...

Έως 600€ αποζημίωση για καμένες συσκευές από διακοπή ρεύματος – Ποιοι τη δικαιούνται

Ξαφνικές διακοπές ρεύματος ή απότομες μεταβολές τάσης στο ηλεκτρικό...

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motörhead Φιλ Κάμπελ

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή ο...

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που «σβήνει» έως και 18 χρόνια από τον εγκέφαλο

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη μέση...

ΝΕΑ

Λαμπρή έκθεση αγιογραφίας του Γιώργου Χριστόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

Σημαντική πολιτιστική στιγμή για τη Ραφήνα αποτέλεσε η έκθεση...

Έως 600€ αποζημίωση για καμένες συσκευές από διακοπή ρεύματος – Ποιοι τη δικαιούνται

Ξαφνικές διακοπές ρεύματος ή απότομες μεταβολές τάσης στο ηλεκτρικό...

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motörhead Φιλ Κάμπελ

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή ο...

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που «σβήνει» έως και 18 χρόνια από τον εγκέφαλο

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη μέση...

Ασπρο Γίδι – Ένα ξεχωριστό Μουσικό διήμερο στη Ραφήνα

Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο έρχεται στη Ραφήνα και υπόσχεται...

Ζωντανή μουσική το Σάββατο στο Mamas Souvlaki Doner Kebab στη Διασταύρωση Ραφήνας

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, καλή διάθεση και αγαπημένες γεύσεις...

RPN.GR