spot_img
11.9 C
Rafina
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026
spot_img

Σύνταγμα: Φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στις διαγραφές και τα μέτρα καταστολής στις σχολές

 

 

 

Φοιτητικό συλλαλητήριο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, με στόχο την εναντίωση στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια.

150 φοιτητικοί σύλλογοι καταδικάζουν το νομοσχέδιο

Με κοινό τους ψήφισμα 150 φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο και τονίζουν ότι το πρόσχημα ότι όλα θα γίνουν για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, δεν ισχύει.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην σύσκεψη με τους Πρυτάνεις, δήθεν για την ‘ασφάλεια των πανεπιστημίων’, απορρίπτονται από τους φοιτητές και την πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το σχέδιο αποπροσανατολισμού και έντασης της καταστολής δεν θα περάσει!», αναφέρουν.

Χαρακτηριστικά τονίζουν πως, «πραγματική ανασφάλεια μας γεμίζει η πολιτική της, που μας αφήνει να σπουδάζουμε εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες και απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, σε πανεπιστημιουπόλεις και φοιτητικές εστίες χωρίς μέτρα αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Να μεταφερόμαστε καθημερινά με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επικίνδυνα σαπάκια. Να σπουδάζουμε χωρίς κανένα μέτρο στήριξης με όλο και μεγαλύτερα εμπόδια στις σπουδές μας και τώρα να μας φορτώνουν το άγχος της διαγραφής των κόπων και των θυσιών μας. Γιατί πραγματική διατάραξη της ακαδημαϊκής ομαλότητας έχει επιφέρει η τεράστια υποχρηματοδότηση που ξεπερνά το -50% τα τελευταία 15 χρόνια έχοντας οδηγήσει τα ιδρύματα σε οριακή κατάσταση λειτουργίας όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι πρυτάνεις».

Παράλληλα, κάνουν μνεία και στο μεγάλο κόστος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με τα ενοίκια και τον πληθωρισμό να μην δείχνουν να υποχωρούν.

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί μεμονωμένα, απαράδεκτα περιστατικά που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές -και έχουν καταδικαστεί και απομονωθεί στις σχολές- για να επιτεθεί στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας», αναφέρεται.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Διαγραφές φοιτητών με την καθιέρωση ανώτατου ορίου φοίτησης.
  • Αυτοδίκαιη αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες, σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας ή καταστροφές.
  • Οριστική διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης.
  • Υποχρεωτική αποκατάσταση ζημιών από φοιτητές, αλλιώς η οφειλή θα περνά στην εφορία.
  • Πειθαρχικές κυρώσεις και για πρυτάνεις ή μέλη ΔΕΠ που παραβιάζουν θεσμοθετημένες προθεσμίες.

Αυτή την εβδομάδα

Τα ζώδια σήμερα, Σάββατο 4/4

Σήμερα Σάββατο φίλε μου Κριέ, η ημέρα σε καλεί...

Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές – Συνελήφθη από τη ΔΙΑΣ

Σοβαρή υπόθεση που προκαλεί έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα...

LAF LAB Ραφήνα: Πάσχα χωρίς οθόνες –Easter Camp- Δημιουργία, παιχνίδι και δράση για παιδιά

Το αιώνιο δίλημμα των διακοπών επιστρέφει: PlayStation ή δημιουργική...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, Σάββατο 4/4

Σήμερα Σάββατο φίλε μου Κριέ, η ημέρα σε καλεί...

Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές – Συνελήφθη από τη ΔΙΑΣ

Σοβαρή υπόθεση που προκαλεί έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα...

LAF LAB Ραφήνα: Πάσχα χωρίς οθόνες –Easter Camp- Δημιουργία, παιχνίδι και δράση για παιδιά

Το αιώνιο δίλημμα των διακοπών επιστρέφει: PlayStation ή δημιουργική...

Στη Νίκαια η Θύελλα Ραφήνας για την 4η αγωνιστική των play off

Τη συνέχιση της πορείας της στα play off επιδιώκει...

Σουβλάκι… «φαρμάκι»: Πλησιάζει τα 5 ευρώ

Από το «φαγητό του λαού»… στο μικρό σοκ του...

Ραφήνα: Φέτος το Πάσχα… μυρίζει Άσπρο γίδι!

Ξέχνα τα «ήσυχα» Πάσχα και τα τυπικά τραπέζια. Φέτος,...

RPN.GR