spot_img
6.6 C
Rafina
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Το σεξ έχει ακόμη ένα μεγάλο όφελος στην υγεία

 

 

 

Το σεξ, ή ακόμη και απλώς η τρυφερή σωματική επαφή με κάποιον που αγαπάμε, φαίνεται πως μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Το μόνο βέβαιο, αναφέρουν επιστήμονες, είναι ότι όταν συνδυάζεται με ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης, έχει θεαματικά αποτελέσματα σε μικρές πληγές.

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς» ή «χημικό της τρυφερότητας», προκαλεί συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό και στη συνέχεια τη γαλουχία, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με κοινωνικούς δεσμούς και το σεξ.

Project Agora Advertising

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι επιταχύνει και την επούλωση των στοματικών ελκών, πιθανώς λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί και το αντίθετο, δηλαδή ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ζευγαριών έχει συνδεθεί με βραδύτερη επούλωση φλυκταινών, γεγονός που ώθησε τη Μπεάτε Ντίτσεν από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και τους συνεργάτες της να διερωτηθούν αν η έλλειψη ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια αυτών των αλληλεπιδράσεων μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να μεσολαβεί σε αυτό το φαινόμενο.

Κλινική δοκιμή για το σεξ και την επούλωση πληγής
Για να διερευνήσουν το ζήτημα, η ομάδα διεξήγαγε μια δοκιμή με 80 υγιή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη, στα οποία προκλήθηκαν τέσσερις μικρές πληγές στους πήχεις μέσω μιας συσκευής αναρρόφησης.

Στη συνέχεια τα ζευγάρια χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, καθεμία από τις οποίες ακολούθησε διαφορετικές παρεμβάσεις κατά την επόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη ομάδα λάμβανε δύο φορές την ημέρα ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης και συμμετείχε σε μια 10λεπτη «Άσκηση Εκτίμησης Συντρόφου» (Partner Appreciation Task – PAT), μια δομημένη συζήτηση κατά την οποία εξέφραζαν ευγνωμοσύνη και κομπλιμέντα ο ένας στον άλλον, έως και τρεις φορές την εβδομάδα.

Η δεύτερη ομάδα λάμβανε το σπρέι ωκυτοκίνης χωρίς να κάνει την PAT, ενώ η τρίτη χρησιμοποιούσε εικονικό σπρέι (placebo) και έκανε την PAT. Η τέταρτη ομάδα λάμβανε placebo χωρίς να συμμετέχει στην PAT.

Η λήψη ωκυτοκίνης από μόνη της ή η εφαρμογή της PAT σε συνδυασμό με placebo δεν επιτάχυναν την επούλωση των πληγών σε σχέση με την ομάδα που δεν έκανε καμία παρέμβαση.

Ο συνδυασμός ωκυτοκίνης και PAT είχε κάποιες ήπιες θετικές επιδράσεις –όπως μικρότερο μέγεθος και βάθος πληγών– αλλά τα πιο έντονα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα ζευγάρια που ανέφεραν ότι άγγιξαν ή είχαν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στο σάλιο τους.

«Βλέπουμε βελτιωμένη επούλωση πληγών στην ομάδα που συνδυάζει την [PAT] αλληλεπίδραση με την ωκυτοκίνη, αλλά το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ πιο ασθενές σε σχέση με εκείνο που παρατηρούμε στα άτομα που συνδυάζουν την ωκυτοκίνη με φυσική σωματική επαφή και ακόμη και σεξουαλική ή τρυφερή συμπεριφορά», λέει η Ντίτσεν.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι έχουμε μια ισχυρή ένδειξη πως η ωκυτοκίνη φαίνεται να είναι ο υποκείμενος μηχανισμός που μεσολαβεί στις θετικές επιδράσεις της υγιούς αλληλεπίδρασης μεταξύ συντρόφων.»

«Αυτό που κάνει τα ευρήματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι ότι υποδεικνύουν πως ο συνδυασμός της χορήγησης ωκυτοκίνης με θετικές συμπεριφορές στη σχέση μπορεί να ενισχύσει τη σωματική ανάρρωση – μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για μελλοντικές ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις σε υγειονομικά περιβάλλοντα», αναφέρει ο Ντάριλ Ο’Κόνορ από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Άννα Γουίτακερ από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο προσθέτει από την πλευρά της ότι η χορήγηση υψηλότερης δόσης ωκυτοκίνης ενδέχεται να έχει παρόμοια οφέλη, ιδίως για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι τείνουν να εμφανίζουν μειωμένη ανοσολογική λειτουργία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Αυτή την εβδομάδα

Εκδήλωση για την κοπή της πίτας από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Μαραθώνος

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Μαραθώνος υποδέχθηκε το 2026 με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης...

Τραγωδία στη Νότια Αφρική: Σχολικό λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό – Νεκρά 13 παιδιά – rpn

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει η φονική σύγκρουση...

ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Εκδήλωση με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιεί...

Νέα 48ωρη απεργία των οδηγών ταξί στην Αττική – Ποιες ημέρες σηκώνουν χειρόφρενο – rpn

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι οδηγοί ταξί στην...

Πικέρμι: Κομμωτήριο Πλάτων – Η τέχνη στα μαλλιά, παράδοση τριών γενεών! – rpn

Στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι, η τέχνη στα μαλλιά...

ΝΕΑ

Εκδήλωση για την κοπή της πίτας από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Μαραθώνος

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Μαραθώνος υποδέχθηκε το 2026 με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης...

ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Εκδήλωση με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιεί...

Μενίδι: Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς εργοστάσιο – Ζημιές και σε διπλανά κτίρια

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει αυτή την ώρα η μεγάλη φωτιά...

Ξεκινούν τα σεμινάρια από το Θεατρικό Εργαστήρι Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ κηρύσσει την έναρξη των...

Ανήλικος κρεμάστηκε από κινούμενο τραμ για… «challenge»

Ακόμα ένα ανησυχητικό περιστατικό που προκλήθηκε εξαιτίας ενός challenge...

RPN.GR