spot_img
13.1 C
Rafina
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες – Τα νέα στοιχεία από τις έρευνες

 

 

 

Για την έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» που έφερε τον θάνατο πέντε εργαζόμενων γυναικών, συνελήφθησαν τρία άτομα, τα οποία αναμένεται να μεταβούν σήμερα στο εισαγγελέα Τρικάλων.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, τον τεχνικό ασφαλείας και τον τεχνικό βάρδιας, οι οποίοι συνελήφθησαν εχθές, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την φονική έκρηξη και πυρκαγιά, με πέντε νεκρές εργαζόμενες γυναίκες, στο εργοστάσιο της εταιρείας «Βιολάντα».

Τα τρία στελέχη που συνελήφθησαν κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκρηξη, εμπρησμό από αμέλεια και σωματικές βλάβες. Όλα δείχνουν ως βασική αιτία της έκρηξης, τη διαρροή αερίου στο σημείο όπου υπήρχαν φούρνοι, ενώ εξετάζεται, εάν τηρήθηκε σωστά το σύστημα πυρασφάλειας.

Οι τρεις απολογήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης και σήμερα οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελέα. Την ίδια ώρα, τα συνεργεία συνεχίζουν το έργο καθαρισμού των καμένων εγκαταστάσεων στον χώρο του εργοστασίου, ενώ ο δήμος Τρικκαίων κήρυξε τριήμερο δημοτικό πένθος.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3:55 τα ξημερώματα της Δευτέρας και ήταν τόσο ισχυρή, που ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. «Εκείνη τη στιγμή άκουσα έναν τεράστιο θόρυβο. Κοίταξα και είδα μια τεράστια φλόγα», περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας. Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης έχουν δημοσιευθεί, αποτυπώνοντας την έκταση της ισχυρής έκρηξης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η διαρροή που εντοπίστηκε από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος δεν ήταν στο υπόγειο, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, αλλά στο υπέδαφος.

Το προπάνιο διέρρευσε από σωληνώσεις που ξεκινούσαν από τη δεξαμενή, σε απόσταση 30-40 μέτρων από το υπόγειο, και συσσωρεύτηκε στον χώρο πριν από την έκρηξη. Οι σωληνώσεις περνούσαν μέσα από το υπόγειο, και στον χώρο υπήρχε ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρα και να πυροδοτήσει την έκρηξη.

Υπάρχουν ακόμη αναφορές για καταθέσεις εργαζομένων στην Πυροσβεστική, ότι είχαν αντιληφθεί οσμή προπανίου τους τελευταίους μήνες και είχαν ενημερώσει τους προϊσταμένους τους, αλλά όλα δείχνουν πως δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος για το αν όντως υπήρχε διαρροή από προπάνιο στο χώρο του εργοστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για τα παραπάνω αδικήματα, καθώς από την αυτοψία στο εργοστάσιο εντοπίστηκαν στο χώρο του υπογείου σωλήνες προπανίου οι οποίοι είχαν υποστεί διάτρηση.

Παράλληλα, υπάρχουν καταθέσεις εργαζομένων οι οποίοι αναφέρουν ότι μύριζε αέριο στο χώρο του εργοστασίου εδώ και ημέρες, είχαν γίνει παράπονα στους υπευθύνους, αλλά δεν έγινε κάτι ως προς αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην τραγωδία.

Στη δικογραφία θα συμπεριληφθεί και ο έλεγχος πυρασφάλειας, που έγινε από την Πυροσβεστική στις δεξαμενές και στο χώρο του εργοστασίου.

Οι συλληφθέντες απολογούνται από το απόγευμα στους αξιωματικούς της ΔΑΕΕ, κρατούνται και θα οδηγηθούν αύριο Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 στην αρμόδια Εισαγγελέα Τρικάλων

ΠΗΓΗ:LIFO

Αυτή την εβδομάδα

Ψυχοκοινωνική στήριξη μαθητών και στις Πανελλήνιες από τους Δήμου

Σε μια περίοδο όπου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου...

Πλήθος παραβάσεων ύψους 2 εκ. ευρώ περίπου από τον ΟΠΕΚΑ – Στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Πλήθος παραβάσεων με συνολικό ποσό αχρεωστήτως καταβληθέντων ύψους 1.860.000...

Ντράφι: Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή της πίτας του συλλόγου ΕΡΙΚΕΙΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μελών, αιρετών και...

ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής: Αποχαιρετιστήριο μήνυμα στην Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Η ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής για τον θάνατο της Ελένης...

Ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου προσέλαβε 5 άτομα για την κάλυψη κατεπειγουσών εποχικών αναγκών

Ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου προσέλαβε 5 άτομα για την...

ΝΕΑ

Πλήθος παραβάσεων ύψους 2 εκ. ευρώ περίπου από τον ΟΠΕΚΑ – Στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Πλήθος παραβάσεων με συνολικό ποσό αχρεωστήτως καταβληθέντων ύψους 1.860.000...

Ντράφι: Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή της πίτας του συλλόγου ΕΡΙΚΕΙΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μελών, αιρετών και...

Ευχαριστήριο μήνυμα του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας προς τα μέλη του- Το νέο Δ.Σ

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας εκφράζει τις θερμές και ειλικρινείς...

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο – Απόδημος Ελληνισμός

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών...

RPN.GR