spot_img
12.4 C
Rafina
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

«Τραβάει χειρόφρενο» ο «κίτρινος στόλος» Διήμερη προειδοποιητική απεργία στα ταξί της Αττικής

 

 

 

Σε διήμερη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί της Αττικής, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, αντιδρώντας σε πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί άμεσα την επιβίωση του κλάδου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, έκανε λόγο για «προειδοποιητική απεργία», επισημαίνοντας ότι μετά το πέρας των δύο ημερών θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. «Αν η ΚΥΑ δεν ανακληθεί, τότε ο κλάδος θα προχωρήσει σε απεργία διαρκείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αμφιλεγόμενη ΚΥΑ

Η ΚΥΑ που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οδηγών, σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες van να αναλαμβάνουν συγκοινωνιακό έργο, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό το έργο των ταξί. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει τα ταξί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πρόθεση αυτή έχει εκφραστεί ήδη από το 2018 από στελέχη της ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κατηγόρησε το υπουργείο ότι δεν έχει δημιουργήσει μητρώο, ούτε έχει ορίσει σαφώς τον αριθμό των van που μπορούν να δραστηριοποιούνται, ενώ η εφαρμογή που θα έπρεπε να καταγράφει τις μεταφορές «υπολειτουργεί», με αποτέλεσμα να δηλώνεται μόλις το 10% των δρομολογίων.

Ζήτημα φορολογικής διαφάνειας

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, οι ελλιπείς φορολογικοί έλεγχοι και η πρακτική ορισμένων εταιρειών να «σβήνουν» δρομολόγια ή να μένουν ανεξέλεγκτες, οδηγούν σε τεράστιες οικονομικές απώλειες για τον κλάδο. Ιδιαίτερα μέσω του τουρισμού, όπως σημείωσε, η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε «πλιάτσικο», με ζημιές που εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπτώσεις στις μετακινήσεις

Η διήμερη απεργία αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών στην Αττική, ενώ όλα δείχνουν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Η συνέλευση που θα ακολουθήσει τις κινητοποιήσεις θα καθορίσει αν ο «κίτρινος στόλος» θα παραμείνει σε αναστολή εργασίας ή αν θα κλιμακώσει με απεργία διαρκείας.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Λευκή Νύχτα μαζί με Vapeon και Project Insurance και τα έσοδα στον μαθητή που δίνει μάχη – rpn

ΛΕΥКH NYXTA στη Ραφήνα την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις...

Με τους καύσωνες να επιδεινώνονται, η Ισπανία δημιουργεί δίκτυο «κλιματικών καταφυγίων»

Αντιμέτωπη με μια «νέα πραγματικότητα» στο κλίμα του πλανήτη,...

Η Γερμανία ενέκρινε αγορές αμυντικού υλικού ύψους 50 δισ. – Έκρηξη στρατιωτικών δαπανών το 2025

Το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) στη Γερμανία ενέκρινε στρατιωτικές...

Ο Νίκος Παππάς χτύπησε δημοσιογράφο και ο Πολάκης… διαφωνεί με τη διαγραφή του

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς επιτέθηκε και γρονθοκόπησε δημοσιογράφο και...

ΝΕΑ

Με τους καύσωνες να επιδεινώνονται, η Ισπανία δημιουργεί δίκτυο «κλιματικών καταφυγίων»

Αντιμέτωπη με μια «νέα πραγματικότητα» στο κλίμα του πλανήτη,...

Η Γερμανία ενέκρινε αγορές αμυντικού υλικού ύψους 50 δισ. – Έκρηξη στρατιωτικών δαπανών το 2025

Το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) στη Γερμανία ενέκρινε στρατιωτικές...

Ο Νίκος Παππάς χτύπησε δημοσιογράφο και ο Πολάκης… διαφωνεί με τη διαγραφή του

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς επιτέθηκε και γρονθοκόπησε δημοσιογράφο και...

Ραφήνα: Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Φιλαρμονικό Πολιτιστικό Σύλλογο – rpn

Ο Φιλαρμονικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ραφήνας - Πικερμίου έχει την...

RPN.GR