Σαν σήμερα, πριν από 110 χρόνια, στις 19 Φεβρουαρίου 1911, ο Βασιλέας Γεώργιος ο Α’, υπογράφει το βασιλικό διάταγμα ίδρυσης και έγκρισης του Καταστατικού του Λυκείου των Ελληνίδων.
Το βασιλικό διάταγμα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 51 της 2ας Μαρτίου 1911.
Μέχρι σήμερα το Λύκειο των Ελληνίδων συνεχίζει να αποτελεί σημαντικότατο φορέα πολιτισμού στηριζόμενο στις αρχές και τις αξίες των πρωτεργατριών του!
Σημείωση rpn.gr:
Tο Λύκειο των Eλληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Aπό τη μικρή πρώτη ομάδα των επτά γυναικών που προσκάλεσε η Kαλλιρρόη Παρρέν στις 2 Δεκεμβρίου 1910 στο σπίτι της, και που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Λυκείου των Ελληνίδων, μέχρι τα σημερινά 15.000 μέλη του σε όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό, το Λύκειον των Ελληνίδων διαπνέεται πάντοτε από το ίδιο πνεύμα εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς. Σύμφωνα με το Kαταστατικό του, σκοποί του είναι “ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, σύνδεσμος προς εξυπηρέτησιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων …”. Eίχε προηγηθεί η μαχητική αρθρογραφία της Kαλλιρρόης Παρρέν στην “Eφημερίδα των Kυριών”, που χάραξε νέους δρόμους για τις γυναίκες μιλώντας πρώτη για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια.
Σήμερα το Λύκειο των Eλληνίδων διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του επιχειρώντας τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του λειτουργούν τα τμήματα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου, Εθνικών Ενδυμασιών, Εθνικών Χορών, Προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού, Παραρτημάτων, Απόδημου Ελληνισμού, Φιλολογικό, Βιβλιοθήκης, Διεθνών Σχέσεων, Δημοσίων Σχέσεων, Εργαστηρίου Εθνικών Ενδυμασιών, Οικοτεχνίας, Μουσικό, Καλλιτεχνικό, Ρυθμικής, Ιστορικού Αρχείου, Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Επιστημόνων για τα Γυναικεία Θέματα και την Ισότητα.
Παράλληλα πραγματοποιείται και η εκπαιδευτική δράση του Λυκείου των Ελληνίδων. Πάνω από 1.500 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την ελληνική χορευτική παράδοση, αλλά και να διδαχθούν χορωδιακό τραγούδι, κρουστά, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και ρυθμική γυμναστική, ενώ γυναίκες ομογενείς και μετανάστριες διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Εντείνοντας την προσπάθεια διεύρυνσης του επιστημονικού του ορίζοντα, το Λύκειον των Ελληνίδων έχει οργανώσει το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Ο ελληνικός χορός στα σχολεία», ευρωπαϊκά προγράμματα για την κατάρτιση στη διδασκαλία του χορού και τη συντήρηση των παραδοσιακών ενδυμασιών, ενώ παράλληλα οργανώνει συναντήσεις με λαογραφικά, ενδυματολογικά και χορευτικά θέματα.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ