spot_img
28 C
Rafina
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

110 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων

 

 

Σαν σήμερα, πριν από 110 χρόνια, στις 19 Φεβρουαρίου 1911, ο Βασιλέας Γεώργιος ο Α’, υπογράφει το βασιλικό διάταγμα ίδρυσης και έγκρισης του Καταστατικού του Λυκείου των Ελληνίδων.

Το βασιλικό διάταγμα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 51 της 2ας Μαρτίου 1911.

Μέχρι σήμερα το Λύκειο των Ελληνίδων συνεχίζει να αποτελεί σημαντικότατο φορέα πολιτισμού στηριζόμενο στις αρχές και τις αξίες των πρωτεργατριών του!

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Σημείωση rpn.gr:

Tο Λύκειο των Eλληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Aπό τη μικρή πρώτη ομάδα των επτά γυναικών που προσκάλεσε η Kαλλιρρόη Παρρέν στις 2 Δεκεμβρίου 1910 στο σπίτι της, και που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Λυκείου των Ελληνίδων, μέχρι τα σημερινά 15.000 μέλη του σε όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό, το Λύκειον των Ελληνίδων διαπνέεται πάντοτε από το ίδιο πνεύμα εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς. Σύμφωνα με το Kαταστατικό του, σκοποί του είναι “ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, σύνδεσμος προς εξυπηρέτησιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων …”. Eίχε προηγηθεί η μαχητική αρθρογραφία της Kαλλιρρόης Παρρέν στην “Eφημερίδα των Kυριών”, που χάραξε νέους δρόμους για τις γυναίκες μιλώντας πρώτη για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια.

Σήμερα το Λύκειο των Eλληνίδων διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του επιχειρώντας τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του λειτουργούν τα τμήματα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου, Εθνικών Ενδυμασιών, Εθνικών Χορών, Προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού, Παραρτημάτων, Απόδημου Ελληνισμού, Φιλολογικό, Βιβλιοθήκης, Διεθνών Σχέσεων, Δημοσίων Σχέσεων, Εργαστηρίου Εθνικών Ενδυμασιών, Οικοτεχνίας, Μουσικό, Καλλιτεχνικό, Ρυθμικής, Ιστορικού Αρχείου, Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Επιστημόνων για τα Γυναικεία Θέματα και την Ισότητα.

Παράλληλα πραγματοποιείται και η εκπαιδευτική δράση του Λυκείου των Ελληνίδων. Πάνω από 1.500 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την ελληνική χορευτική παράδοση, αλλά και να διδαχθούν χορωδιακό τραγούδι, κρουστά, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και ρυθμική γυμναστική, ενώ γυναίκες ομογενείς και μετανάστριες διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Εντείνοντας την προσπάθεια διεύρυνσης του επιστημονικού του ορίζοντα, το Λύκειον των Ελληνίδων έχει οργανώσει το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Ο ελληνικός χορός στα σχολεία», ευρωπαϊκά προγράμματα για την κατάρτιση στη διδασκαλία του χορού και τη συντήρηση των παραδοσιακών ενδυμασιών, ενώ παράλληλα οργανώνει συναντήσεις με λαογραφικά, ενδυματολογικά και χορευτικά θέματα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Φίλιππος Αργυρός και αποχώρησε από τη διοικούσα παράταξη

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδος η παραίτηση του...

Άλλα 26,8 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στον Μαραθώνα- Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού» (βίντεο)

Νέα μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, η οποία φέρεται να συνδέεται...

«Καμπανάκι» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να ελέγξει το διαδίκτυο μέσα σε έναν χρόνο

Σοβαρές προειδοποιήσεις για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται...

Ατύχημα για την Καίτη Γαρμπή στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου – Γλίστρησε και έπεσε στη σκηνή (βίντεο)

Μια απρόοπτη στιγμή προκάλεσε ανησυχία στη μεγάλη συναυλία του...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας ταξιδεύει στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας επιστρέφει στον εξώστη του ΚΑΠΗ...

ΝΕΑ

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Φίλιππος Αργυρός και αποχώρησε από τη διοικούσα παράταξη

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδος η παραίτηση του...

«Καμπανάκι» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να ελέγξει το διαδίκτυο μέσα σε έναν χρόνο

Σοβαρές προειδοποιήσεις για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται...

Ραφήνα: Απομακρύνθηκε το ξεραμένο δέντρο από το Πάρκο Καραμανλή – Η ανάρτηση Τσεμπέρη

Απομακρύνθηκε το ξεραμένο δέντρο από το Πάρκο Καραμανλή, σύμφωνα...

«Χρυσοστόμεια 2026» στη Ραφήνα: Τριήμερο εκδηλώσεων από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν τα «Χρυσοστόμεια...

RPN.GR