Υπερφαγία και ψυχολογία!

593

Η υπερφαγία έχει περιγραφεί πρόσφατα ως διαταραχή και διαφοροποιείται από τη ψυχογενή βουλιμία. Αν και δεν είναι ανακάλυψη του 20ου-21ου αιώνα μόλις την τελευταία 10ετία έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής έρευνας.


Η διαταραχή υπερφαγίας είναι η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων τροφής (πχ: 1 τούρτα) σε μόλις λίγη ώρα. Η διαφορά της με τη ψυχογενή βουλιμία είναι πως στη περίπτωση της υπερφαγίας μετά την υπερβολική κατανάλωση τροφής το άτομο δεν έχει την ανάγκη να κάνει χρήση καθαρτικών ή να προκαλέσει εμετό ή ακόμα και να γυμναστεί υπερβολικά ώστε να αισθανθεί καλύτερα.


Μερικά χαρακτηριστικά της διαταραχής αυτής είναι:
1:Έλλειψη ελέγχου στο φαγητό κατά τη διάρκεια του επεισοδίου
2:Λήψη τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα (πχ: 2 ωρών)
3:Η ποσότητα τροφής είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί το άτομο να καταναλώσει.
4:Όταν το άτομο τρώει νοιώθει άσχημα με τον εαυτό του και έχει ενοχές.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς έχουν πρόβλημα με το βάρος τους. Συνήθως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές συνυπάρχει κάποια ψυχολογική διαταραχή όπως είναι η κατάθλιψη.
Το καλό είναι πως η διαταραχή αυτή αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια μίας ομάδας ειδικών η οποία αποτελείται αρχικά από γιατρό Ψυχολόγο ώστε να φύγει το άτομο από το φαύλο κύκλο της διαταραχής και στην πορεία από Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ώστε να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Μην αφήνετε την υγεία σας εκτεθειμένη. Εάν αισθάνεστε πως τα παραπάνω σας αφορούν απευθυνθείτε σε ειδικό!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει