spot_img
14.8 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Απάντηση Γιώργου Βλάχου σε Θεοδωρικάκο – rpn

 

 

 

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βλάχος, σχετικά με την κόντρα που είχε στη Βουλή με τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο.

«Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου για τη λειτουργία της αγοράς ο κ. Θεοδωρικάκος επέλεξε στο κλείσιμο της δευτερολογίας του -αφαιρώντας μου έτσι κάθε δυνατότητα απάντησης- να αναφερθεί στη δική μου περίοδο υπουργίας και να ανατρέξει στον πληθωρισμό τροφίμων των ετών 2007 και 2008.

Είτε το έκανε για να υπερασπιστεί τη δική του πολιτική, είτε το έκανε για να μειώσει τη δική μας πολιτική. Μικρή αξία έχουν τέτοιου είδους συγκρίσεις για τους καταναλωτές. Αφού όμως την επέλεξε καλό θα ήταν να έλεγε όλη την αλήθεια και όχι τη μισή. Μου προκάλεσε εύλογη απορία το γεγονός, ότι ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε μόνο στα έτη 2007 και 2008 παραλείποντας το 2009. Εκτιμώντας ότι πρόκειται για παροδικό κενό μνήμης του υπενθυμίζω ότι το 2009, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τότε και προτείνω ξανά σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,6% , δηλαδή στο μισό του σημερινού.

Κάτωθι, επισυνάπτω πίνακα με τον πληθωρισμό τροφίμων σε μηναία βάση από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Σεπτέμβριο 2009 (ΕΛΣΤΑΤ).

 

 

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ
(ΕΛΣΤΑΤ)
2007 2008 2009
Οκτ 3,9% Ιαν 5,5% Ιαν 3,8%
Νοεμ 4,8% Φεβ 6,6% Φεβ 3,7%
Δεκ 4,8% Μαρ 6,1% Μαρ 3,4%
Απρ 6,6% Απρ 2,4%
Μαιος 6.6% Μαιος 2,6%
Ιουν 6% Ιουν 3%
Ιουλ 5,2% Ιουλ 3%
Αυγ 4,5% Αυγ 1,6%
Σεπτ 3,9% Σεπτ 1,6%
Οκτ 4.3%
Νοεμ 5,1%
Δεκ 3,9%

 

Αυτό που προκύπτει από την εξέλιξη των μεγεθών είναι ότι ήταν μια δύσκολη μάχη αλλά με την εφαρμογή των μέτρων αγορανομικού χαρακτήρα (transfer pricing, έλεγχοι υπερβολικής κερδοφορίας, κλπ) πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καταφέραμε να μειώσουμε σταδιακά το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων από τον Δεκ. 2008 σταθερά σε μεγέθη κάτω του 4% και τον παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο 2009 σε ποσοστό 1,6%.

Για την ιστορία αναφέρω ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τροφίμων τον Σεπτέμβριο 2024 ανήθλε σε ποσοστό 3.2% δηλαδή διπλάσιο από αυτό του Σεπτεμβρίου 2009.»

Δελτίο Τύπου

Αυτή την εβδομάδα

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Μεγάλη Τρίτη – οι 11 Βουλευτές της Δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Επισπεύδεται η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 11...

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ Σε...

ΘΑΛΠΟΣ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Νέα Μάκρη: Αναβολή δράσης

Η προγραμματισμένη διαγενεακή δράση δημιουργίας αναβάλλεται, καθώς τα ΚΔΑΠ...

Εφηβεία είναι… να καίγεσαι και να ψάχνεσαι ταυτόχρονα!

Η εφηβεία δεν εξηγείται εύκολα. Μάλλον βιώνεται. Και όταν...

ΝΕΑ

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ Σε...

ΘΑΛΠΟΣ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Νέα Μάκρη: Αναβολή δράσης

Η προγραμματισμένη διαγενεακή δράση δημιουργίας αναβάλλεται, καθώς τα ΚΔΑΠ...

Εφηβεία είναι… να καίγεσαι και να ψάχνεσαι ταυτόχρονα!

Η εφηβεία δεν εξηγείται εύκολα. Μάλλον βιώνεται. Και όταν...

Όταν το Ψέμα γίνεται Φυλακή

Οι άνθρωποι, πριν πουν ψέματα στους άλλους, έχουν ήδη...

Δημόσιο «ευχαριστώ» από τον Μάνο Τσαλιαγκό

Μετά από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο 24ωρο, ο...

Μάτι: Rock ’n’ Roll βραδιά στο Άρτιον με Τζόνι Βαβούρα & Cadillacs

Μια αξέχαστη μουσική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν...

RPN.GR