spot_img
16 C
Rafina
Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2026
spot_img

2η Ημέρα της Εβδομάδας Erasmus και Αδελφοποίησης στο 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας: Μια γιορτή Πολιτισμού, Συνάντησης και Παράδοσης – rpn

 

 

 

Με κεντρικό άξονα τη φιλία, τη συνεργασία και την πολιτιστική ανταλλαγή, η δεύτερη ημέρα της Εβδομάδας Erasmus και Αδελφοποίησης, Κυριακή 4 Μαΐου 2025, στο 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας αποδείχθηκε μια ξεχωριστή εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η ημέρα ξεκίνησε με αντάμωμα και θερμές αγκαλιές: μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Τουρκία (Isparta Anadolu Lisesi), τη Λετονία (Aizupes Pamatskola) και τη Γερμανία (Arsu Academy) επανασυνδέθηκαν με ενθουσιασμό, ενώ την ίδια ώρα, το σχολείο είχε τη χαρά να καλωσορίσει για πρώτη φορά τους φίλους από την Ιταλία – το IC Statale Carlo del Balzo. Μαζί με το αδελφοποιημένο Λύκειο Garibaldi του Παλέρμο, το πρόγραμμα της ημέρας περιλάμβανε μια πολιτιστική εξόρμηση που συνέδεσε το φυσικό τοπίο με την ιστορική μνήμη.

Η επίσκεψη στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Αντώνη Λαζαρή από το ΓΕΛ Ραφήνας, αποτέλεσε έναν σταθμό γνώσης και ενσυναίσθησης. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά έναν τόπο όπου η φύση και η ιστορία «συνομιλούν», δίνοντας νόημα στον τίτλο του Erasmus προγράμματος: «Protect your Nature, Protect your Future». Ακολούθησε περιήγηση στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου τα παιδιά στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στη συλλογική μνήμη, συζητώντας για τον ρόλο της ειρήνης στη σύγχρονη Ευρώπη.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον πιο ζωντανό και αυθεντικό τρόπο: ένα παραδοσιακό Κρητικό γλέντι στον ιστορικό χώρο του Οχυρού Ραφήνας, προσφορά αγάπης και φιλοξενίας από τον Σύλλογο Κρητών Ραφήνας-Πικερμίου. Με γαμοπίλαφο, ρακή, ζωντανή μουσική και χορό, Έλληνες και Ευρωπαίοι μοιράστηκαν στιγμές γλεντιού, χαράς και συγκίνησης, σε ένα αυθεντικό ταξίδι στην κρητική παράδοση.

Το βράδυ αυτό δεν ήταν απλώς ένα πολιτιστικό γεγονός – ήταν μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία. Μια υπενθύμιση ότι η φιλία δεν γνωρίζει σύνορα, ότι ο πολιτισμός ενώνει και ότι όταν οι καρδιές συναντιούνται, η Ευρώπη γίνεται μια αληθινή κοινότητα.

Η 2η ημέρα του Erasmus ήταν περισσότερο από μια εκδρομή ή μια εκδήλωση: ήταν ένα μάθημα ζωής. Γιατί τελικά, το πιο δυνατό μάθημα είναι το «μαζί».

 

Αυτή την εβδομάδα

Κλοπές χαλκού στην Αθήνα: 70 καταγγελίες και εννέα χιλιόμετρα κλεμμένων καλωδίων

Σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού προκαλούν...

Λιμάνι Ραφήνας: Τα δρομολόγια πλοίων από 1 έως και 4 Νοεμβρίου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

Η ανάγκη να έχουμε πάντα μια εξήγηση- Τι λέει η ψυχολογία

Η ανάγκη να έχουμε πάντα μια εξήγηση «Μα γιατί μου...

Ασπασία Τζιτζικάκη: «Δεν θα παραδώσω την έδρα- Θα συνεχίσω με ουσιαστική αντιπολίτευση»

Τους λόγους της αποχώρησής της από την παράταξη του...

Στηρίζουμε τις εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας

Κάτω τα χέρια από τις συναδέλφισσες του 3ου Δ.Σ....

ΝΕΑ

Κλοπές χαλκού στην Αθήνα: 70 καταγγελίες και εννέα χιλιόμετρα κλεμμένων καλωδίων

Σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού προκαλούν...

Λιμάνι Ραφήνας: Τα δρομολόγια πλοίων από 1 έως και 4 Νοεμβρίου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

Η ανάγκη να έχουμε πάντα μια εξήγηση- Τι λέει η ψυχολογία

Η ανάγκη να έχουμε πάντα μια εξήγηση «Μα γιατί μου...

Μοιρασιά βαθμών στη Ραφήνα: Στο 0-0 Θύελλα και Πανναξιακός

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Θύελλας Ραφήνας με...

RPN.GR