2ος Σκύλος στην Οικογένεια; Χρήσιμες Συμβουλές!

506

2ος Σκύλος στην Οικογένεια; Χρήσιμες Συμβουλές!

Θέλετε να υιοθετήσετε ένα ακόμα σκυλάκι και σκέφτεστε πως θα αντιδράσει ο φιλαράκος σας; Μην σας προβληματίζει και πολύ, γιατί η καλή πράξη που πρόκειται να κάνετε θα σας εμπνεύσει, ώστε να λύσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν με την βοήθεια μας βεβαίως βεβαίως…

Για την ταχύτερη και ομαλότερη ενσωμάτωση του δεύτερου σκύλου στην οικογένεια, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω tips.

  1. Αν χρειάζεται να αφήσετε τα σκυλιά μόνα τους στο σπίτι, φροντίστε να τα έχετε σε ξεχωριστούς χώρους, παραδείγματος χάρη κλουβί σκύλων (crate) ή μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά διαχωριστικά.

 

  1. Για να αποφύγετε ενδεχόμενους τσακωμούς για το φαγητό, καλό είναι να μην έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη σκυλοτροφή. Ταΐζετε τους δυο φορές τη μέρα σε ξεχωριστούς χώρους και με διαφορετικά μπολ.

 

  1. Μέχρι να περάσει η περίοδος προσαρμογής και να επιβληθείτε ως «αρχηγός», μην τους δίνετε λιχουδιές, όταν είναι κοντά, για να μην προκληθούν καυγάδες.

 

  1. Προμηθευτείτε ξεχωριστά παιχνίδια, κρεβατάκια και σπιτάκι για τους σκύλους σας.

 

  1. Παιχνίδια, όπως τα σχοινιά και όσα έχουν τσιριχτό θόρυβο, δεν πρέπει να είναι κοινά για τα κατοικίδια. Ειδικά τα τσιριχτά παιχνίδια έχουν ήχο σαν θήραμα που εξιτάρει το κυνηγητικό ένστικτο τους, τα καθιστά κτητικά και είναι πολύ ριψοκίνδυνα.

 

  1. Η γλώσσα του σώματος είναι η βασική ένδειξη για την ομαλή ή μη αλληλεπίδραση. Κινήσεις, όπως: καμπυλωτά χείλη, αυτιά προς τα πίσω, σηκωμένο τρίχωμα ή ουρά, άκαμπτοι μύες και έντονο βλέμμα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

 

Αν δείτε κάτι εξ αυτών, πείτε στο σκυλάκι να καθίσει κάτω μέχρι να ηρεμήσει πνευματικά. Αν το δεύτερο σκυλάκι ευθύνεται για την ενόχληση του πρώτου, δώστε του τη διορθωτική εντολή.

 

Όταν τα κατοικίδια είναι αντίθετου φύλου, συνήθως το θηλυκό ξέρει πότε να διορθώσει μια λάθος αντίδραση του αρσενικού, παραδείγματος χάρη μια άγαρμπη κίνηση.

 

Ορισμένα σκυλιά πάνω στο παιχνίδι τους βγάζουν έντονη φωνή, με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι αντιδράσεις τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζουμε όλο το παρασκήνιο του παιχνιδιού και παρατηρούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

 

Το αφεντικό καλό είναι να έχει στραμμένη τη προσοχή του προς τα κατοικίδια και να επέμβει, όπου χρειαστεί, δηλαδή όποτε δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους.

 

  1. Ναι μεν εξετάζουμε την αλληλεπίδραση των κατοικίδιων, δεν παραβλέπουμε δε να δίνουμε προσοχή και στο κάθε σκυλί ξεχωριστά καθημερινά.

 

Ο ρόλος της καθημερινής βόλτας στη συνύπαρξη.

Οι σκύλοι είναι ζώα της «αγέλης», γεγονός που σημαίνει ότι έχουν μάθει να κυκλοφορούν κατά ομάδες και να οδηγούνται από τον «αρχηγό». Οι υπόλοιποι είναι δευτερεύοντα μέλη.

Κατ’ επέκταση, όταν ένα κατοικίδιο ανήκει σε μια οικογένεια, εξακολουθεί να νιώθει μέλος μιας αγέλης-οικογένειας. Η καθημερινή βόλτα είναι μια προσομοίωση του «ταξιδιού» ενός σκύλου με την αγέλη του.

Στις καθημερινές βόλτες με τον νέο σκύλο σας είναι πολύ σημαντικό να έχετε τον ρόλο του αρχηγού, προχωρώντας μπροστά και ο σκύλος να ακολουθεί πίσω ή δίπλα σας.

Δεν είναι βέβαιο ότι ένα σκυλάκι γνωρίζει από τη πρώτη στιγμή πώς να περπατάει με το αφεντικό του, οπότε πρέπει να εκπαιδευθεί από τη πρώτη στιγμή!

Θέλετε να υιοθετήσετε ένα ακόμα σκυλάκι και σκέφτεστε πως θα αντιδράσει ο φιλαράκος σας; Μην σας προβληματίζει και πολύ, γιατί η καλή πράξη που πρόκειται να κάνετε θα σας εμπνεύσει, ώστε να λύσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν με την βοήθεια μας βεβαίως βεβαίως…