Η απώλεια μνήμης εμφανίζεται πολύ συχνά στους ηλικιωμένους. Σε μονάδες φροντίδας όπως ο Άγιος Στυλιανός https://www.agstylianos.gr/ το εξειδικευμένο προσωπικό προσφέρει φροντίδα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με αφοσίωση και υπευθυνότητα. Παράλληλα όμως, υπάρχουν και μερικές πρακτικές που μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης, ακόμα και να τη βελτιώσουν.
- Ύπνος
Είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστεί το μυαλό και το νευρικό σύστημα, καθώς και να ενεργοποιηθούν όλα τα τμήματα του εγκέφαλου που κλειδώνουν τη μνήμη. Επιπλέον είναι πιο εύκολο με τον ύπνο οι πρόσφατες αναμνήσεις να περάσουν στο υποσυνείδητο και να γίνουν μακροχρόνιες αναμνήσεις. Ο επαρκής ύπνος διαρκεί περίπου 6-9 ώρες και ιδανικά πρέπει να είναι συνεχόμενος και με ηρεμία. Σύμφωνα με έρευνες, ο ύπνος που διακόπτεται συχνά μέσα στη νύχτα, προκαλεί το πρωί ένταση και σύγχυση. Επιπλέον, συνιστάται να υπάρχει σταθερότητα στο ωράριο, δηλαδή κάθε μέρα η ώρα του ύπνου να είναι ίδια για να μπαίνει ο οργανισμός σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα.
- Σωστή διατροφή
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις τροφές που καταναλώνουν οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Όσες περιέχουν τρανς λιπαρά, προκαλούν χοληστερόλη και αποτελούν κίνδυνο τόσο για την καρδιά όσο και το μυαλό.
Τα φρούτα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, το ψάρι, το ελαιόλαδο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη ημερήσιο διαιτολόγιο. Έτσι, όχι μόνο θα δυναμώσουν περισσότερο τον οργανισμό τους αλλά θα εμποδίσουν και τα αγγεία τους να φράξουν προκαλώντας απώλεια μνήμης ή χειρότερα, εγκεφαλικό. Σε εξελιγμένα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων όπως ο Άγιος Στυλιανός, το διατροφικό μενού σχεδιάζεται με προσοχή, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν.
- Περισσότερη άσκηση
Η καθιστική ζωή μπροστά στην τηλεόραση μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Έρευνες έδειξαν πως όσοι ηλικιωμένοι περπατούν ή κάνουν στατικό ποδήλατο για 3 ώρες την εβδομάδα έχουν πιο βελτιωμένη μνήμη από όσους δεν το κάνουν.
Ένα ακόμα όφελος της άσκησης είναι ότι με την άσκηση ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνη, την ορμόνη της χαράς, οπότε βελτιώνεται και η διάθεσή τους.
- Κοινωνικοποίηση
Η επαφή με την οικογένεια και τους φίλους διατηρεί το πνεύμα ανήσυχο και ζωντανό. Ανάλογα με την κινητικότητά του κάθε ηλικιωμένος μπορεί να επισκέπτεται ή να υποδέχεται στο σπίτι τους δικούς του ανθρώπους. Ακόμα καλύτερες είναι οι δραστηριότητες όπως ένα δείπνο με φίλους, η παιδική χαρά με τα εγγόνια, η βόλτα στην εξοχή. Οι ειδικοί λένε πώς αρκούν 10 λεπτά κοινωνικοποίησης την ημέρα για να εμποδίσουν ή να επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης. Ακόμη περισσότερο ενεργοποιείται ένας ηλικιωμένος όταν του δίνονται αρμοδιότητες. Να φτιάξει τον κήπο, να μαγειρέψει ένα φαγητό, να βοηθήσει τα παιδιά με τη ζωγραφική.