45 Χρόνια από το Πραξικόπημα στην Κύπρο

576

Τις επόμενες μέρες συμπληρώνονται 45 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη στην Κύπρο με την ανατροπή του Μακαρίου (15 Ιούλη 1974). Το πραξικόπημα έγινε με τη συνεργασία της ΕΟΚΑ Β΄, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από το νησί απογυμνώνοντάς το αμυντικά. Το πραξικόπημα έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή (20/7/1974). Η συνέχεια είναι γνωστή:

    Πόλεμος, καταστροφές, νεκροί, αγνοούμενοι, προσφυγιά και κατοχή του 37% του νησιού!

Οι ΗΠΑ επιδίωκαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Χωρίς το πρώτο, δε θα ερχόταν η δεύτερη. Και χωρίς τον Αττίλα, δε θα ερχόταν η διχοτόμηση.

Για 45 χρόνια τώρα τα αποτελέσματα του  χουντικού πραξικοπήματος είναι υπαρκτά, ενώ από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ προωθείται μονιμοποίηση διχοτομικής λύσης!  

Η χώρα -με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων- συνεχίζει να βρίσκεται μπλεγμένη βαθιά στα πολεμικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, με τη «σύμμαχο» χώρα του ΝΑΤΟ Τουρκία, να εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Με αφορμή και τη θλιβερή αυτή επέτειο, καλούμε όλους τους εν ενεργεία και απόστρατους συναδέλφους, κάθε δημοκρατικό πολίτη και φορέα:

Να απομονώσουμε τους θαυμαστές των δικτατόρων και όλους όσους προσπαθούν, να απενοχοποιήσουν τη χούντα και τους στυλοβάτες για την 7χρονη δικτατορία.

Να απομονώσουμε πλήρως το ναζιστικό εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που στόχο έχει τη χειραγώγηση των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ.

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Για μια Κύπρο με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

12/7/2019

Η γραμματεία της ΚΕ