spot_img
13.7 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

26/12/2004- Όταν ο παράδεισος των Χριστουγέννων έγινε υδάτινη κόλαση παρασύροντας στο θάνατο 230.000 ανθρώπους

 

 

 

Ήταν ένα 24ωρο μετά τα Χριστούγεννα του 2004 σε έναν τόπο που φιλοξενούσε τους προνομιούχους του Δυτικού κόσμου, που ήθελαν να ζήσουν τις Γιορτές δίχως χιόνι, αλλά με τροπικό ήλιο και θάλασσα. Ο τόπος που μαγνήτιζε χιλιάδες επισκέπτες τις άγιες μέρες, ήταν ο τουριστικός παράδεισος του Ινδικού Ωκεανού. Ένας παράδεισος που έμελλε να γίνει κόλαση.

Οι τουρίστες της Δύσης είχαν ταξιδέψει για τις παραλίες της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκα της Ινδονησίας.
Στις 07:58 ένα ρήγμα στη θάλασσα 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Banda Aceh, στην πολιτεία της Σουμάτρα της Ινδονησίας, μετακινήθηκε. Σεισμός μεγέθους 9,1 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή, μετατοπίζοντας ανυψώνοντας τμήματα του θαλάσσιου πυθμένα κατά 20 μέτρα και ανοίγοντας νέο ρήγμα βάθους 10 μέτρων!

Η ξαφνική αυτή κίνηση απελευθέρωσε ποσότητα ενέργειας, ισοδύναμη με περίπου 550 ατομικές βόμβες σαν εκείνη που έπεσε στη Χιροσίμα. Όταν ο πυθμένας στη θάλασσα μετακινήθηκε προς τα πάνω προκαλώντας σειρά τεράστιων κυματισμών στον Ινδικό Ωκεανό, δηλαδή τσουνάμι.

Το τσουνάμι σπάνιο φαινόμενο στον Ινδικό Ωκεανό και οι κάτοικοι δεν είχαν καμία προειδοποίηση. Γύρω στις 08.08 η θάλασσα τραβήχτηκε πίσω και λίγα λεπτά αργότερα σειρά από τέσσερα τεράστια κύματα έσκασαν στην ακτή με το ψηλότερο από αυτά να καταγράφεται στα 24 μέτρα ύψος. Μόλις τα κύματα έφτασαν στα ρηχά, σε κάποιες περιοχές, η τοπική γεωλογία τα έκανε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε ύψος ακόμα και τα 30 μέτρα.
Το νερό έπεσε με ορμή στην στεριά, σαρώνοντας μεγάλες περιοχές της παραθαλάσσιας Ινδονησίας παρασύροντας στον θάνατο 168.000 ανθρώπους! Μια ώρα αργότερα τα κύματα έφτασαν στην Ταϊλάνδη, όπου κι εκεί δεν υπήρχε η παραμικρή προειδοποίηση, με αποτέλεσμα περίπου 8.200 άνθρωποι να παρασυρθούν από το τσουνάμι, ανάμεσα τους και 2.500 τουρίστες. Τα κύματα έφτασαν στις Μαλβίδες, σκοτώνοντας 108 ανθρώπους και συνέχισαν την πορεία τους προς την Ινδία και τη Σρι Λάνκα όπου ακόμα 53.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το φονικό κύμα συνέχισε την πορεία του προς τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής και περίπου επτά ώρες μετά τον σεισμό χτύπησε τη Σομαλία, τη Μαδαγασκάρη, τις Σεϋχέλλες, την Κένυα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική παρασέρνοντας στο θάνατο ακόμα 400 ανθρώπους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, 227.898 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Με βάση τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, αυτός ο σεισμός ήταν ένας από τους δέκα χειρότερους σεισμούς στην καταγεγραμμένη Ιστορία, καθώς και το χειρότερο τσουνάμι
Ο σεισμός ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος που καταγράφηκε ποτέ και είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια δόνησης που παρατηρήθηκε ποτέ, μεταξύ οκτώ και δέκα λεπτών. Επίσης πυροδότησε απομακρυσμένους σεισμούς μέχρι την Αλάσκα.

Αυτή την εβδομάδα

Το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης στον “Τσέλιγκα” για την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε η κοπή της...

Νέα Μάκρη: Επίσημη ονοματοδοσία οδού «Ιωάννη και Κυριάκου Δαμιανόγλου» στον Προβάλινθο – rpn

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθύ σεβασμού πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον...

Τροχαίο δυστύχημα στην Αττάλεια με νεκρούς και τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με...

ΚΑΠΗ Γραμματικού: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και γλέντι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΑΠΗ Γραμματικού, το Διοικητικό...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στον “μαρτυρικό” και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Μητέρας Εκκλησίας, στη...

ΝΕΑ

Το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης στον “Τσέλιγκα” για την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε η κοπή της...

Τροχαίο δυστύχημα στην Αττάλεια με νεκρούς και τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με...

ΚΑΠΗ Γραμματικού: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και γλέντι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΑΠΗ Γραμματικού, το Διοικητικό...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στον “μαρτυρικό” και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Μητέρας Εκκλησίας, στη...

ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό για το εργατικό δυστύχημα στη “Βιολάντα”

Με αιχμές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...

Οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ

Οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας...

RPN.GR