spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Mεγαλειώδης επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Καλλιμάρμαρο με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

 

 

 

Γ. Πατούλης: «Η συμβολική συμμετοχή 1922 παιδιών στη συναυλία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι θα παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη. Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και Πολιτεία τιμούμε τον πολιτισμό των Μικρασιατών»

Σε κλίμα συγκίνησης και με την αθρόα συμμετοχή χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες στο βράδυ, Σάββατο 8 Οκτωβρίου, η μεγαλειώδης επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Καλλιμάρμαρο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ είχε τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» της οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Στη συναυλία συμμετείχαν 1.922 παιδιά και νέοι από 55 χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από τις Ιερές Μητροπόλεις, ενώ μαζί τους συνέπραξαν σημαντικοί ερμηνευτές όπως ο  Δημήτρης Μπάσης, η Αρετή Κετιμέ, η Σοφία Μάνου και ο Κωνσταντίνος Βελιώτης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μουσικά Σύνολα.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Γ.Γ. Έρευνας και ΚαινοτομίαςΑθ. Κυριαζής, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Α. Γκερέκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος,  ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Ιερείς, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α..

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση μας σήμερα, καθώς με αυτή τη συναυλία τιμούμε τον ανυπέρβλητο πολιτισμό των Μικρασιατών και στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη τη υφήλιο ότι Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργαζόμαστε για  να παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη. Αυτή η ελπίδα της διατήρησης της συλλογικής μνήμης αναδεικνύεται σήμερα και μέσα από τη συμβολική παρουσία 1922 νέων παιδιών τα οποία μαζί με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας.  «Η Μικρασία ζει». Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, έφεραν μαζί τους και την πιο πολύτιμη περιουσία τους, τον ανυπέρβλητο πολιτισμό τους, που για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Όλοι μαζί γινόμαστε ένας ισχυρός κρίκος που θα συνεχίσει να εργάζεται για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα διδάγματα της ιστορίας μας,  για να μπορούμε να χαράσσουμε με αισιοδοξία την πορεία της πατρίδας μας προς το αύριο. Η Μικρασία ζει και θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/_IbUPLn38DY

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να μαθαίνετε όλα τα νέα και να ειδοποιήστε για όλες τις ζωντανές μας μεταδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Νέος Βουτζάς: Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν δικαστικά την επιστροφή χρημάτων για το νερό από τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/12/25 Με μια σύντομη, και...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

ΝΕΑ

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

Μεγάλο Ρέμα, μεγάλες καθυστερήσεις: Το λιμάνι γεμίζει λάσπη και η Ραφήνα αγανάκτηση

Απίστευτες εικόνες και ακόμη πιο απίστευτα βίντεο, έρχονται από...

RPN.GR