spot_img
13.7 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Νίκος Καντερές: Μήπως μεταδόθηκαν υπερβολές για τη κακοκαιρία;

Μήπως μεταδόθηκαν υπερβολές για τη κακοκαιρία???
Από τη περασμένη Δευτέρα{31/10}παρακολουθώντας τους προγνωστικούς χάρτες,όπως κάνω εδώ και 45 χρόνια,πίστευα ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ερχόταν μεταβολή του καιρού,όπως ήταν φυσιολογικό μετά από τη πολυήμερη ανομβρία.Τη περασμένη Τετάρτη σε ανάρτησή μου ανέφερα ότι θα έρθει κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο με εξασθένηση από Δευτέρα.
Πράγματι τη Παρασκευή έφθασε η ατμοσφαιρική διαταραχή από τη βορειοδυτική Ευρώπη δημιουργώντας βαρομετρικό χαμηλό στις θαλάσσιες περιοχές της βόρειας Ιταλίας.Το χαμηλό αυτό{1005Hpa},όχι ιδιαίτερα βαθύ,συνοδευόταν με ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας και μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα, λόγω της σχετικά θερμής αλλά υγρής μάζας της κεντρικής Μεσογείου.
Σωστά η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων,όπως πρωτοκαθιερώθηκε πριν 40 χρόνια.
Πράγματι ,με τη κίνηση του χαμηλού ανατολικά σημειώθηκαν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά Ιονίου,Ήπειρο,δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο.Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς της Μετεωρολογικούς Υπηρεσίας δεν ήταν μεγάλα με το μεγαλύτερο στη Κέρκυρα 36 χιλ., όταν η μέση τιμή του ύψους για Νοέμβριο είναι 191χιλ.Στο μετεωρολογικό δίκτυο του ΕΑΑ σε λίγους σταθμούς τα ύψη ήταν μεγαλύτερα των 50 χιλ.
Η μετωπική διαταραχή μέσα στη νύχτα πέρασε στην ηπειρωτική χώρα,συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής με ύψη βροχής από 10 έως 30 χιλιοστά.
Παρακολουθώντας τη κίνηση του ψυχρού μετώπου αυτό έγινε
σύσφιξη{occlusion} και παράλληλα καιτο βαρομετρικό χαμηλό εξασθένησε και αυτό{1008Hpa]
Δυστυχώς,η ενημέρωση δεν ήταν ανάλογη και κατέληξε σε ένα (βομβαρδισμό) προξενώντας περισσότερο φοβία παρά ενημέρωση, χωρίς να θέλω να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες….
Στο υπόλοιπο του 24αώρου θα συνεχιστούν οι βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική ,με τάση εξασθένησης.Μεγαλύτερη η βελτίωση από Δευτέρα έως Παρασκευή και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας,ενώ το άλλο Σαββατοκύριακο μας έρχεται δεύτερη διαταραχή!!

Αυτή την εβδομάδα

Τροχαίο δυστύχημα στην Αττάλεια με νεκρούς και τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με...

ΚΑΠΗ Γραμματικού: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και γλέντι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΑΠΗ Γραμματικού, το Διοικητικό...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στον “μαρτυρικό” και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Μητέρας Εκκλησίας, στη...

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ο Πηνειός, πλημμύρισε ο Αγιόκαμπος – Νερά σε σπίτια και επιχειρήσεις

Στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό Μεσάγκαλα Λάρισας, έχει...

ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό για το εργατικό δυστύχημα στη “Βιολάντα”

Με αιχμές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...

ΝΕΑ

Τροχαίο δυστύχημα στην Αττάλεια με νεκρούς και τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με...

ΚΑΠΗ Γραμματικού: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και γλέντι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΑΠΗ Γραμματικού, το Διοικητικό...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Στον “μαρτυρικό” και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Μητέρας Εκκλησίας, στη...

ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό για το εργατικό δυστύχημα στη “Βιολάντα”

Με αιχμές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...

Οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ

Οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας...

Αφιέρωμα στη Μητέρα & παρουσίαση του βιβλίου Δημιουργία Ζωής

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026,...

RPN.GR