spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

«Δεν είμαι ήρωας… Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω τους ανθρώπους»

 

 

 

«Δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο, πέρα από το ότι πρέπει να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου»…

Με αυτά τα λόγια ο 18χρονος Άγγελος Τσιαμούρας περιγράφει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τι σκεφτόταν, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τους διασώστες να εντοπίσουν συνεπιβάτες του στο μοιραίο επιβατικό τρένο που συγκρούστηκε με άλλο εμπορικό το βράδυ της Τρίτης.

Το Σαββατοκύριακο, ο 18χρονος βρέθηκε στην Πάτρα με την παρέα του και έζησε για πρώτη φορά από κοντά το Καρναβάλι. Η μοίρα, όμως, τον έφερε αντιμέτωπο με τον θάνατο. Βρισκόταν στο βαγόνι Νο 6 του μοιραίου επιβατικού τρένου.

«Νιώσαμε τρία ταρακουνήματα, το ένα πιο ασθενές σε σχέση με το άλλο κι αμέσως καταλάβαμε σε τι κίνδυνο βρισκόμασταν» είπε στην «Πελοπόννησο» και πρόσθεσε: «Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, πέρα από το ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Μαζί με τον φίλο μου Γιώργο τρέξαμε στα βαγόνια 3 και 4 για να σώσουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω ακόμη ένα άτομο. Τίποτα άλλο! Η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινο. Στο βαγόνι Νο 3 είδαμε πολλούς νεκρούς. Δεν μπορούσες να κάνεις, δυστυχώς, πολλά πράγματα. Η φωτιά είχε επεκταθεί. Το βαγόνι Νο 1 διαλύθηκε αμέσως, το βαγόνι Νο 2 καταστράφηκε από τη φωτιά. Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Εκανα απλά το καθήκον μου, έναντι των συνανθρώπων μου. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Ελπίζω η Πολιτεία, πλέον, ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες και στο μέλλον».

Νωρίτερα, ο Αγγελος περιέγραψε στο Mega, το πώς αψήφησε τον κίνδυνο και με την αδρεναλίνη του στα ύψη βοήθησε και κατάφερε να σωθούν 16 συνεπιβάτες του.

«Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι έξι και εκεί το χτύπημα ήταν πολύ μικρό και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Όταν βγήκαμε όλοι από το βαγόνι, μετακινήθηκα στο βαγόνι 5 και το βαγόνι 4, ώστε να βοηθήσω να βγουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γινόταν. Έπειτα, μαζί με ένα ακόμη παιδί, τον Γιώργο, που ήταν πραγματικός ήρωας, πήγαμε στο πιο δύσκολο βαγόνι, το βαγόνι 3», περιέγραψε ο νεαρός.

Οι μαρτυρίες διασωθέντων προκαλούν σοκ για τις συνθήκες μετά το δυστύχημα.

«Βρισκόμουν στο 6 βαγόνι, δέχτηκε πολύ μικρό χτύπημα, δεν έπαθε τίποτα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Άγγελος Τσιαμούρας, επιβάτης της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο0 οποίος κατάφερε να βοηθήσει 16 συνεπιβάτες του.

«Μετακινήθηκα στο 5, μετά στο 4 να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα, μετά πήγα στο δύσκολο βαγόνι, το 3. Μπορέσαμε και σώσαμε τουλάχιστον 5 άτομα σε σοβαρή κατάσταση μαζί με την ΕΜΑΚ. Γενικώς η ΕΜΑΚ ήταν λίγο ασυντόνιστη, περίμεναν από εμένα  να τους δείξω προς τα πού θα πάμε, να δουν την κατάσταση και μετά να πράξουν».

Όπως λέει ο ίδιος, «ήταν σαν πύρινη κόλαση, όλο σκοτάδι και κόκκινοι καπνοί. (…) Είχα δει πού είναι τα τρένα, ήξερα τι πρέπει να κάνω, να βγουν όσο πιο γρήγορα έξω. Εντέλει τα καταφέραμε».

Ο νεαρός επιβάτης, για τρεις ολόκληρες ώρες μαζί με τα σωστικά συνεργεία, προσπαθούσε, μέχρι την ώρα που έφυγε, να σώσει συνεπιβάτες του.

«Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι. Έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου όταν μια γιαγιά έψαχνε το 6 μηνών εγγόνι της και δεν μπορούσα να το βρω. Αργότερα με ειδοποίησε η μητέρα του ότι είναι καλά».

Αυτή την εβδομάδα

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

Ξεπαγώνει ο διάλογος με Τουρκία – “Ώριμο το έδαφος” σύμφωνα με τον Μητσοτάκη

“Θεωρώ ότι το έδαφος είναι ώριμο για το Ανώτατο...

Μεγάλο Ρέμα, μεγάλες καθυστερήσεις: Το λιμάνι γεμίζει λάσπη και η Ραφήνα αγανάκτηση

Απίστευτες εικόνες και ακόμη πιο απίστευτα βίντεο, έρχονται από...

ΝΕΑ

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

Μεγάλο Ρέμα, μεγάλες καθυστερήσεις: Το λιμάνι γεμίζει λάσπη και η Ραφήνα αγανάκτηση

Απίστευτες εικόνες και ακόμη πιο απίστευτα βίντεο, έρχονται από...

Η Θύελλα Ραφήνας μας προσκαλεί σε Χριστουγεννιάτικο γλέντι στο ‘Ασπρο Γίδι – rpn

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ Η Ραφήνα ετοιμάζεται να φορέσει τα...

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

RPN.GR