spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Κρήτη: Λαγοκέφαλοι επιτίθενται και σε λουόμενους

 

 

Ο «πονοκέφαλος» έχει γίνει έντονη ανησυχία στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων έχει αυξηθεί αρκετά, ενώ πλέον αναφέρονται όλο και συχνότερα επιθέσεις σε λουόμενους

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το neakriti.gr, ο λαγοκέφαλος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ψαράδες, καθώς τους έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και κάλεσαν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώσουν τους λουόμενους, προκειμένου να προσέχουν και παράλληλα να χρηματοδοτήσουν τον «αγώνα» εναντίον του, γιατί εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές των ίδιων, είναι ήδη τεράστιες οι ζημιές και σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε αντίθεση με το λεοντόψαρο, που δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι και ένα είδος που τρώγεται και είναι μάλιστα και πάρα πολύ νόστιμος ως μεζές, ο λαγοκέφαλος μόνο καταστροφές μπορεί να επιφέρει τόσο στη θάλασσα όσο και στους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά αγανακτήσει.

«Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τους λαγοκέφαλους»

Μιλώντας στο κρητικό μέσο, ο πρόεδρος των ψαράδων στο νομό Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, σημείωσε: «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά. Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει… Θυμάστε την περίπτωση με το παιδάκι στη Σητεία, που το δάγκωσε πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση; Είχαμε και στην Κάλυμνο άλλο επεισόδιο… Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά τα κρύβουν για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό υποτίθεται».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου καλεί τους λουόμενους «να προσέχουν πάρα πολύ πού κολυμπάνε. Και όταν βλέπουν ψάρια που δεν τα γνωρίζουν, ας αποφεύγουν να κολυμπήσουν, μέχρι το ψάρι να φύγει από κοντά τους».

«Λαγοκέφαλος έκοψε κομμάτι από δάκτυλο ανθρώπου την ώρα που κολυμπούσε»

Αλλά και ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές, μιλώντας στο ίδιο τοπικό μέσο, τόνισε: «Αν κοιτάξει κανείς τα περασμένα χρόνια, θα δει ότι υπάρχουν επιθέσεις σε ανθρώπους. Έχουν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, κάποιες επιθέσεις έχουν καταλήξει και σε ακρωτηριασμούς, αφού ο λαγοκέφαλος, για παράδειγμα, έκοψε ένα κομμάτι από ένα δάκτυλο ενός ανθρώπου την ώρα που αυτός κολυμπούσε. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να βλέπει κάτι να γυαλίζει, κάτι να κινείται και να επιτεθεί και να δημιουργήσει ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν να είναι προσεκτικός ένας άνθρωπος την ώρα που κολυμπάει».

«Να είμαστε λίγο προσεκτικοί ειδικά στο θέμα του λαγοκέφαλου. Διότι ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί στον άνθρωπο για διάφορους λόγους. Και επειδή έχει κοφτερά δόντια, μπορεί να πάθεις κάτι που θα σου χαλάσει τις διακοπές και το μπάνιο σου», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται ο λαγοκέφαλος. «Καλό θα ήταν να βγουν κάποιες ανακοινώσεις. Είναι πολλοί ερασιτέχνες που ψαρεύουν και, όταν πιάσουν έναν λαγοκέφαλο, έρχονται και μας ρωτάνε αν τρώγεται. Μπορεί όμως και κάποιοι άλλοι να μη ρωτήσουν. Τότε τι γίνεται; Αντιθέτως, το λεοντόψαρο είναι αυτό που τρώγεται. Μάλιστα, δεν κάνει επιθέσεις στους ανθρώπους. Κάθεται σε μία τρύπα. Αλλά και αν ακόμα μας δαγκώσει, δεν είναι τίποτα. Κάνει το ίδιο δάγκωμα με αυτό που κάνει μια σκορπίνα».

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR