spot_img
15.5 C
Rafina
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

«Θα παρακαλάμε για γάλα και γιαούρτι τους επόμενους μήνες»

 

 

 

Σοβαρές ελλείψεις στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, λόγω της τεράστιας καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο, προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα παρακαλούμε για γάλα και γιαούρτι τους επόμενους μήνες».

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» της ΕΡΤ ο κ. Κεσίδης δήλωσε ότι η καταστροφή αυτή εξυπηρετεί τους κερδοσκόπους και τους καιροσκόπους. «Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει το ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση» δήλωσε.

«Η Θεσσαλία με τους τέσσερις νομούς (Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία) έχει περίπου το 10 – 12% της παραγωγής των χοιρινών και περίπου το 28 – 30% της παραγωγής των αρνιών. Από αυτά όμως τα ζώα δεν πέθαναν όλα. Έχουμε μία καταστροφή περίπου στο 35 – 45% της παραγωγής» ανέφερε ο κ. Κεσίδης.

Σε δύο χρόνια «λειτουργικό» και πάλι το ζωικό κεφάλαιο

Σχολιάζοντας το θέμα την ανόδου των τιμών στο κρέας είπε ότι «θα δούμε κάποιες ανατιμήσεις αλλά όχι μεγάλες». Ωστόσο, όπως τόνισε το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο κρέας όσο στο γάλα. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα αρνιά, το μεροκάματo το βγάζουν από το γάλα. Όταν έχουν χάσει τα μαντριά και τις αρμεκτικές (μηχανές) που είναι πανάκριβες δεν θα μπορούν να βγάλουν γάλα».

Μιλώντας για το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι ο κ. Κεσίδης υποστήριξε ότι «θα παρακαλάμε να έρθει σε σκόνη από το εξωτερικό».

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τα κοπάδια τους δήλωσε ότι για να ξαναγίνει λειτουργικό το ζωικό κεφάλαιο θα απαιτηθούν 1,5 με 2 χρόνια.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις δήλωσε ότι οι κρεοπώλες θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν τις όποιες ανατιμήσεις από το κέρδος τους.

«Είμαστε σίγουροι αυτή τη στιγμή ότι όλα τα κρεοπωλεία της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Κεσίδης καλώντας την Πολιτεία να δώσει άμεσα τα χρήματα στους παραγωγούς.

Αυτή την εβδομάδα

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – rpn

Ο Δήμος Ραφήνας–Πικερμίου συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα της Κεντρικής...

Ραφήνα: Χριστούγεννα αγάπης για τα παιδιά από τις «Αέλιες Νηρηίδες» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» – rpn

Ο Σύλλογος Γυναικών «Αέλιες Νηρηίδες», σε συνεργασία με τον...

Λευκή Νύχτα στη Ραφήνα – Γιορτή για μικρούς και μεγάλους στις 19 Δεκεμβρίου – rpn

Η Ραφήνα φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται τη...

Απεργία ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16/12: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – rpn

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου...

Ραφήνα: Παρουσίαση βιβλίων και κοινωνική δράση για παιδάκι 1 έτους από την πόλη μας – rpn

Κοινωνική Δράση Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Παρουσίασης Βιβλίου Η Γνώση...

ΝΕΑ

Απεργία ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16/12: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – rpn

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου...

Ραφήνα: Παρουσίαση βιβλίων και κοινωνική δράση για παιδάκι 1 έτους από την πόλη μας – rpn

Κοινωνική Δράση Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Παρουσίασης Βιβλίου Η Γνώση...

RPN.GR