spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Υγιεινομικοί έλεγχοι Περιφέρειας Αττικής: Κατάσχεση αλλοιωμένων κρεάτων – Χαρδαλιάς: «Δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία» – rpn

 

 

 

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου εντατικών ελέγχων τροφίμων ζωικής προέλευσης που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής κατά την εορταστική περίοδο, το Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής (ΔΑΚΠ) εντόπισε σε επιχείρηση κρεάτων και κατάσχεσε συνολική ποσότητα 25.670 κιλών αλλοιωμένων κρεάτων και παραπροϊόντων αυτού, καθώς υπήρχε υπέρβαση των ορίων διατήρησης και απουσία των απαραίτητων ενδείξεων/σημάνσεων.

Η εν λόγω ποσότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί από την ίδρυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας σε μια και μόνο επιχείρηση, και αποτελεί ηχηρό μήνυμα υπέρ της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των καταναλωτών της Αττικής. Στην εν λόγω επιχείρηση, που σημειωτέον είναι μη παραγωγική μονάδα, έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Όπως δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελούν για εμάς αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες. Δεν «παίζουμε» με τη δημόσια υγεία! Δεσμευόμαστε για τη συνέχιση των αυστηρών ελέγχων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας διακίνησης και εμπορίας τροφίμων. Είμαστε εδώ για να διασφαλίζουμε ότι οι κανόνες θα τηρούνται απαρέγκλιτα».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Δεκεμβρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει αποστείλει έγγραφη «εξαιρετικά επείγουσα» εντολή προς τις Γενικές Διευθύνσεις

α) Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, β) Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, και γ) Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, με ταυτόχρονη ενημέρωση των Αντιπεριφερειαρχών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτικού κοινού, παρακαλούμε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους σε όλους τους φορείς και επιχειρήσεις αρμοδιότητας σας, καθ ́ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, αναφορικά με την τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να διενεργούνται σε πάσης φύσης χώρους που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, παρακαλούμε να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα τους (αριθμός ελέγχων ανά κατηγορία επιχείρησης/δραστηριότητας, διαπιστωθείσες παραβάσεις, επιβληθείσες διοικητικές ποινές), συγκεντρωτικά ανά Γενική Διεύθυνση.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίοδο από 11 έως 23 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας:

• ⁠452 έλεγχοι σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπου έγιναν 38 συστάσεις.

• ⁠376 έλεγχοι σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπου καταγράφηκαν 9 κατασχέσεις (1.800 αυγών και 482,95 κιλών κρεάτων και παρασκευασμάτων) και έγιναν 98 συστάσεις.

• ⁠29 έλεγχοι σε σφαγεία.

• ⁠48 έλεγχοι διακίνησης ζώων προς σφαγή.

• ⁠63 έλεγχοι σε εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπου υπήρξαν 4 περιπτώσεις κατασχέσεων (συνολικού βάρους 2.941 κιλών κρεάτων και παρασκευασμάτων) και έγιναν 19 συστάσεις.

• ⁠366 έλεγχοι εξαγωγών.

Παράλληλα, εκδόθηκαν 11 αποφάσεις επιβολής προστίμων κατόπιν απόφασης των αρμόδιων επιτροπών.

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει με υπευθυνότητα και συνέπεια να θέτει στο επίκεντρο τη Δημόσια Υγεία, διασφαλίζοντας την τήρηση των κανόνων και την προστασία των πολιτών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αυτή την εβδομάδα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Νέος Βουτζάς: Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν δικαστικά την επιστροφή χρημάτων για το νερό από τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/12/25 Με μια σύντομη, και...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

ΝΕΑ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

RPN.GR