spot_img
16.5 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Πολίτες καθάρισαν το Μεγάλο Ρέμα – Το viral καρότσι του σ/μ μπροστά στο Δημαρχείο – rpn

 

 

 

Σε μια ξεχωριστή εθελοντική δράση με έντονο συμβολισμό, πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν σήμερα για να καθαρίσουν τον υδροβιότοπο της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, αποδεικνύοντας πως όταν οι αρχές απουσιάζουν, οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν δράση.

Η πρωτοβουλία, που οργανώθηκε από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κινητοποίησε δεκάδες ενεργούς πολίτες, που παρά την αδιαφορία των αρμοδίων, προσήλθαν για να προστατεύσουν έναν από τους τελευταίους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής.

Υπεύθυνοι υπάρχουν – Αλλά είναι… απασχολημένοι

Όπως καταγγέλλουν οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια των έργων διευθέτησης του ρέματος, υπεύθυνος για την καθαριότητα είναι ο ανάδοχος εργολάβος. Ωστόσο, αντί για απομάκρυνση απορριμμάτων, επικεντρώνεται – όπως λένε – σε «σημαντικότερες εργασίες», όπως η κοπή αιωνόβιων δέντρων και η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση της κοίτης.

Η απουσία παρέμβασης από το Δήμο καταγγέλλεται επίσης έντονα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό πλέον viral καρότσι σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στο ποτάμι για πάνω από δύο μήνες, χωρίς κανείς από τους αρμόδιους να προχωρήσει στην απομάκρυνσή του.

Όταν οι πολίτες κάνουν τη δουλειά του κράτους

Οι εθελοντές, που δεν άντεξαν άλλο την εικόνα εγκατάλειψης, συγκέντρωσαν περισσότερες από 15 μεγάλες σακούλες με πλαστικά, καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων όπως τάβλες με καρφιά, μπάλες και παλιές ξύλινες κατασκευές.

Η δράση κορυφώθηκε με μια συμβολική αλλά ηχηρή κίνηση: το καρότσι που παρέμενε στο ποτάμι επί εβδομάδες, τοποθετήθηκε μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου Ραφήνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία των αρχών απέναντι στη ρύπανση και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

«Το ποτάμι δεν είναι κανενός – είναι όλων μας»

Με το σύνθημα αυτό, οι φίλοι του Μεγάλου Ρέματος στέλνουν σαφές μήνυμα: το περιβάλλον δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατικών φορέων, αλλά κυρίως της κοινωνίας των πολιτών. Και όταν οι πρώτοι απουσιάζουν, οι δεύτεροι αναλαμβάνουν – χωρίς ανταλλάγματα, με μόνο κίνητρο την αγάπη για τη φύση και τον τόπο τους.

Αυτή την εβδομάδα

Επιτήδειοι απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό από ηλικιωμένη – Σύλληψη 35χρονου

Εκατόν σαράντα έξι χρυσές λίρες και περίπου 4.000 ευρώ...

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γεύσεις που… δεν παίζουν- Ραντεβού στο Mamas το Σάββατο

Ένα βράδυ με άρωμα παρέας, ψητού και μουσικής Αν ψάχνεις...

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, παραχώρησε την καρέκλα του στη… μελλοντική δήμαρχο

Με την πιο γλυκιά «καλημέρα» ξεκίνησε η ημέρα του...

ΝΕΑ

Σύλληψη υπάλληλου καφετέριας που παρενοχλούσε ανήλικες στο Γκάζι

Στη σύλληψη ενός 20χρονου Αιγύπτιου προχώρησαν οι αστυνομικοί το...

Πώς φαίνεται η αφρικανική σκόνη από ψηλά – Ορατή ακόμη και από το διάστημα

  Σχεδόν εξωπραγματικές ήταν οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Κρήτη...

RPN.GR