spot_img
32.7 C
Rafina
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Ο δήμος διαψεύδει ότι άσκησε ένδικα μέσα κατά συγγενών θανόντων και εγκαυματιών της πυρκαγιάς στο Μάτι – rpn

 

 

 

Διάψευση δημοσιευμάτων περί άσκησης ενδίκων μέσων από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου κατά συγγενών θανόντων και εγκαυματιών της πυρκαγιάς στο Μάτι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άσκηση ένδικων μέσων από τον Δήμο κατά συγγενών θανόντων και εγκαυματιών της πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23.7.2018.

Στην υπ’ αριθμ. 150/2025 της 29/4/2025, απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα αναφέρεται: «Λήψη απόφασης περί μη άσκησης έφεσης, βάσει νομοθετικής διάταξης, κατά πρωτόδικης απόφασης σε υπόθεση αγωγής αστικής αποζημίωσης που αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι».

Η εισήγηση της Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Δήμητρας Τσεβά στη Δημοτική Επιτροπή:

Στις 11.4.2025 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 56Α΄ ο με αριθ. 5193/2025 Νόμος με τίτλο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις». Στο άρθρο 224 αυτού με τίτλο «Ειδικές δικονομικές ρυθμίσεις για δίκες λόγω φυσικών καταστροφών στο Μάτι και στη Μάνδρα Αττικής» ορίζονται τα εξής :

«1. Κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβαθμίων διοικητικών Δικαστηρίων, με τις οποίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ ή β’ βαθμού κατ’ εφαρμογή των διατάξεων περί αστικής ευθύνης, επιδικάζονται : α) χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης υπέρ μελών οικογένειας προσώπου που απεβίωσε ή λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας τραυματισμού προσώπου και β) νοσήλια, έξοδα κηδείας ή παροχή κατά το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164) είτε κατά την πλημμύρα της 15ης.11.2017 στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής είτε κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 23η.7.2018 στην Ανατολική Αττική, το Ελληνικό Δημόσιο ή οι Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού δεν ασκούν ένδικο μέσο ή παραιτούνται από το ασκηθέν. Σε περίπτωση επιδίκασης με την ίδια απόφαση και αποζημίωσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού η μη άσκηση ενδίκου μέσου ή η παραίτηση από αυτό εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού περιορίζεται στο κεφάλαιο της απόφασης που αφορά στην επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης και αποζημίωσης του πρώτου εδαφίου, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των σχετικών διατάξεων του Οργανισμού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ν. 4831/2021, Α’ 170), του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2005, Α’ 114) και του ν. 3852/2010 (Α’ 87). 2. Η παρούσα καταλαμβάνει και τις, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδοθείσες πρωτόδικες αποφάσεις. Εάν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ή μετά από αυτή επιδικασθεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. α’ ή β’βαθμού χρηματική ικανοποίηση ή αποζημίωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 με απόφαση δευτεροβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου ή απορριφθεί έφεση αυτού, η μη άσκηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ή των ή των Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού ενδίκου μέσου ή η παραίτηση από αυτό ισχύει και για την απόφαση αυτή, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρ. 1. 3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται δίκες, που κατέστησαν εκκρεμείς ενώπιον δευτεροβάθμιων διοικητικών δικαστηρίων, κατόπιν άσκησης έφεσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου κατά το μέρος που αφορούν απαιτήσεις της παρ. 1. 4. Το δικαίωμα αναγωγής του Ελληνικού Δημοσίου ή των ή των Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού κατά συνυπόχρεου τρίτου, δεν επηρεάζεται από τις διατάξεις του παρόντος»

Αυτή την εβδομάδα

Revoil Νικολάου – Πικέρμι: VIP περιποίηση και Premium αποτέλεσμα

Για VIP περιποίηση - απόλυτη καθαριότητα και Premium αποτέλεσμα...

Μεγαλειώδης συγκέντρωση του Βασίλη Οικονόμου στην Παλλήνη (φωτο- βίντεο RPN.GR)

Η εντυπωσιακή εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες Μπροστά – Τι...

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

ΝΕΑ

Revoil Νικολάου – Πικέρμι: VIP περιποίηση και Premium αποτέλεσμα

Για VIP περιποίηση - απόλυτη καθαριότητα και Premium αποτέλεσμα...

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

RPN.GR