spot_img
13.7 C
Rafina
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

ΟΗΕ: «Απειλή» για τους εμβολιασμούς παιδιών η παραπληροφόρηση και οι περικοπές βοήθειας

 

 

 

Τα επίπεδα εμβολιασμού των παιδιών σε διεθνή κλίμακα έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, μετά τη μείωσή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, όμως η παραπληροφόρηση και οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια εγείρουν νέες απειλές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2024, το 85% των παιδιών στο ηλικιακό φάσμα που έπρεπε να εμβολιαστούν για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη (DTC) είχαν λάβει τρεις (109 εκατομμύρια), με την τρίτη δόση να αποτελεί κλειδί για την παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία και για την παιδική ηλικία.

Σε ποσοστιαία βάση, σημειώθηκε αύξηση μιας μονάδες σε σύγκριση με το 2003, ή, σε αριθμούς, εμβολιάστηκαν επιπλέον 1 εκατ. παιδιά. Το κέρδος είναι «μέτριο» και οι προκλήσεις πολλές, τόνισε ο ΟΗΕ.

Το 2024, 14,3 εκατ. παιδιά σε παγκόσμια κλίμακα κατατάσσονταν στην κατηγορία «μηδέν δόσεις»: δεν είχαν λάβει κανένα εμβόλιο. Ο αριθμός τους σημείωσε μικρή πτώση, ήταν 14,5 εκατ. πριν από δυο χρόνια.

Όμως ο αριθμός αυτός παραμένει τρομακτικά πιο υψηλός από αυτόν που καταγραφόταν το 2019 (1,4 εκατ.), προτού η πανδημία προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στις υπηρεσίες υγείας. «Τα καλά νέα είναι πως καταφέραμε να εμβολιάσουμε περισσότερα παιδιά», κάτι που μπορεί να «τους σώσει τη ζωή», αλλά «εκατομμύρια παιδιά παραμένουν απροστάτευτα από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποφύγουν», επισήμανε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με αυτόν τον τελευταίο, μοιάζει να απομακρύνεται ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης 90% για τα παιδιά και τους έφηβους ως το 2030.

«Οι δραστικές περικοπές της βοήθειας, σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια, απειλούν να εκμηδενίσουν δεκαετίες προόδου», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Αυτή την εβδομάδα

Μαρτυρία – σοκ για τη «Βιολάντα»: Γνώριζαν για το προπάνιο από τον Ιούνιο του 2025

Μαρτυρία που «καίει» τη διοίκηση Νέα στοιχεία που βλέπουν το...

Ο Σύλλογος Ντραφιωτών ”Ερίκεια” κόβει την βασιλόπιτα την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

Ο Σύλλογος Ντραφιωτών ”Ερίκεια” κόβει την βασιλόπιτα την Κυριακή...

Πικέρμι: Σήμερα Τσικνοπέμπτη στο Οβελιστήριο των Φίλων

Από το πρωί οι φωτιές έχουν ανάψει στο Οβελιστήριο...

Ραφήνα: «Η Καλή Καρδιά του Νικόλα» Η πραγματική μέρα των ερωτευμένων είναι την Τσικνοπέμπτη

Ταβερνάκι «Η Καλή Καρδιά του Νικόλα» στην κεντρική πλατεία...

Σήμερα Τσικνοπέμπτη is loading…στο Αρτιον…

Σήμερα Τσικνοπέμπτη is loading..... στο Αρτιον..... Η ημέρα που το...

ΝΕΑ

Μαρτυρία – σοκ για τη «Βιολάντα»: Γνώριζαν για το προπάνιο από τον Ιούνιο του 2025

Μαρτυρία που «καίει» τη διοίκηση Νέα στοιχεία που βλέπουν το...

Ο Σύλλογος Ντραφιωτών ”Ερίκεια” κόβει την βασιλόπιτα την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

Ο Σύλλογος Ντραφιωτών ”Ερίκεια” κόβει την βασιλόπιτα την Κυριακή...

Πικέρμι: Σήμερα Τσικνοπέμπτη στο Οβελιστήριο των Φίλων

Από το πρωί οι φωτιές έχουν ανάψει στο Οβελιστήριο...

Σήμερα Τσικνοπέμπτη is loading…στο Αρτιον…

Σήμερα Τσικνοπέμπτη is loading..... στο Αρτιον..... Η ημέρα που το...

Ο Ροταριανός Όμιλος Μαραθώνας- Νέα Μάκρη κόβει την βασιλόπιτα

Ο Ροταριανός Όμιλος Μαραθώνας - Νέα Μάκρη σας προσκαλεί...

Ραφήνα: Τσικνοπέμπτη στο Άσπρο Γίδι – Παραδοσιακό τσίκνισμα και γλέντι!

Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου με καλό φαγητό & με ζωντανή...

RPN.GR