spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα – Νέο «112» στην Εύβοια

 

 

 

Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, η Ελλάδα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, με μέτωπα φωτιάς να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αναζωπυρώσεις στη Μεσσηνία και τα Κύθηρα, η μεγάλη κινητοποίηση στην Εύβοια και η συνεχής προσπάθεια των Πυροσβεστικών Δυνάμεων καταδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης.


Κύθηρα: Σε απόγνωση οι κάτοικοι – Στάχτη το 6% του νησιού

Στα Κύθηρα, η φωτιά κατακαίει ανελέητα δασικές και κατοικημένες περιοχές, με το μέτωπο να έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στις Πιτσινάδες και πέριξ του Μυλοποτάμου. Παρά τις συνεχείς ρίψεις από εναέρια μέσα και την ηρωική συνδρομή κατοίκων και εθελοντών, οι εστίες είναι διάσπαρτες και ενεργές.

Η φωτιά φαίνεται να ακολουθεί τα ίδια ίχνη με εκείνη του 2017, με τις αρχές να ζητούν την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλλιέργειες, μελισσοκομεία, επιχειρήσεις και ιστορικά χωριά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ η ενίσχυση των ανέμων το απόγευμα εντείνει την ανησυχία.

Από τη φωτιά επηρεάστηκε ακόμα και ο Μυλοπόταμος, χωριό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ 139 άτομα – μεταξύ τους και βρέφος – διασώθηκαν με επιχείρηση του Λιμενικού.


Αετός Μεσσηνίας: Αγώνας επιβίωσης σε καμένες καλλιέργειες

Στη Μεσσηνία, η φωτιά στον Αετό αφήνει πίσω της ένα κατεστραμμένο τοπίο: αμπέλια, ελιές και σύκα έχουν γίνει στάχτη, στερώντας από τους αγρότες τη βασική πηγή εισοδήματός τους. Παρότι η ένταση της πυρκαγιάς έχει μειωθεί, οι αναζωπυρώσεις μεταξύ Πολιτείας και Μοναστηρίου κρατούν τις δυνάμεις σε πλήρη κινητοποίηση.

Οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι εκτεταμένες, με πολλά χωριά χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για χρόνια αμέλειας στον καθαρισμό των περιοχών, κάτι που ενίσχυσε τη φονική ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς.


Κρυονέρι και Δροσοπηγή: Στάχτη ένας πνεύμονας της Αττικής

Στην Αττική, η φωτιά στο Κρυονέρι έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια: καμένα σπίτια, κατεστραμμένες υποδομές και ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής – η οδός Λεύκης – κυριολεκτικά αφανισμένος. Οι πυροσβέστες, μαζί με εθελοντές και κατοίκους, έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τις φλόγες.

Δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιήθηκαν, ενώ κάτοικοι – πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν πρόσφατα μετά από χρόνια απουσίας – είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες.


Εύβοια: Εκκενώσεις και «112» για τον Πισσώνα

Στην Εύβοια, η φωτιά στον Πισσώνα έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, με εκατοντάδες στρέμματα να έχουν καεί μέσα σε λίγες ώρες. Εκδόθηκε ειδοποίηση μέσω του «112» για εκκένωση του οικισμού, ενώ οι εικόνες θυμίζουν εφιάλτη: καμένα ζώα, αποθήκες, θερμοκήπια και υποδομές ισοπεδωμένες.

Οι κάτοικοι μιλούν για πλήγμα χωρίς επιστροφή, καθώς η περιοχή είχε ήδη πληγεί το 2023. Οι πυροσβέστες αγωνίζονται με αντίξοες συνθήκες και υπό ενισχυμένους ανέμους, ενώ οι ώρες 11:00 – 19:00 κρίνονται καθοριστικές για τον έλεγχο των εστιών.


Αγώνας αποκατάστασης και πρόληψης

Σε πολλές περιοχές, όπως το Κρυονέρι και ο Διόνυσος, ήδη ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης υποδομών. Ο ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται αδιάκοπα για να αποκαταστήσει τη ρευματοδότηση, ενώ δήμοι και τοπικοί φορείς δρομολογούν βοήθεια στους πληγέντες.

Όμως, μαζί με τις στάχτες αναδύεται ένα επίμονο ερώτημα: Πόσο έτοιμοι ήμασταν για αυτό το καλοκαίρι; Οι πολίτες απαιτούν πλέον ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, ενίσχυση των μέσων πυροπροστασίας και σαφείς απαντήσεις για τις διαχρονικές ευθύνες.


Ελπίδα μέσα από τις στάχτες

Παρά τη φρίκη των ημερών, η ανθρώπινη αλληλεγγύη παραμένει ζωντανή: εθελοντές, γείτονες και πυροσβέστες παλεύουν ώμο με ώμο. Στις πιο σκοτεινές στιγμές, η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η ελπίδα είναι αυτά που κρατούν τις κοινότητες όρθιες.

 

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR