spot_img
29.9 C
Rafina
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
spot_img

Πύρινη κόλαση στην Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα – Μαζικές εκκενώσεις και μάχη με τις φλόγες

 

 

 

Μια από τις πιο δραματικές νύχτες των τελευταίων ετών βίωσαν η Πάτρα και η Δυτική Αχαΐα, καθώς τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να απειλούν κατοικημένες περιοχές, αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένα σπίτια, υποδομές και πολύτιμο φυσικό περιβάλλον.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης σε χαμηλή βλάστηση στα Συχαινά και, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, εξαπλώθηκε ραγδαία, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την πόλη.

Η Πολιτική Προστασία έστειλε αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του 112 για εκκενώσεις. Από τα μεσάνυχτα έως τα ξημερώματα, κάτοικοι της Βούντενης, της Αρόης, της Ξερόλακκας, των Συχαινών, αλλά και οικισμών στη Δυτική Αχαΐα, εγκατέλειπαν τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες. Στη Βούντενη, το δημοτικό σχολείο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ έγινε αγωνιώδης προσπάθεια να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η αεροπυρόσβεση ενισχύθηκε με επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, υποστηρίζοντας τις επίγειες δυνάμεις — 140 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα, 41 οχήματα, μηχανήματα έργου και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Στα Συχαινά, 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα δίνουν μάχη για να ανακόψουν το μέτωπο που κινείται προς τα Μποζαΐτικα, ενώ ενεργό παραμένει το μέτωπο στον χείμαρρο Χάραδρο, πίσω από τη βιομηχανία Med Frigo.

Οι συνέπειες επηρεάζουν σοβαρά και τις μετακινήσεις. Η κυκλοφορία στην Περιμετρική Πατρών έχει διακοπεί από τον κόμβο Κ1 έως τον κόμβο Εγλυκάδας, ενώ η κίνηση προς Πύργο διοχετεύεται μέσα από την πόλη. Παράλληλα, η λειτουργία του Προαστιακού στο τμήμα Βραχνέικα–Καμίνια έχει ανασταλεί, όπως και τα δρομολόγια λεωφορείων στο τμήμα Κάτω Αχαΐα–Καμίνια, λόγω της εγγύτητας της φωτιάς με τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, περιέγραψε τη δραματική εικόνα με λόγια που συγκλονίζουν: «Γυρνάς γύρω-γύρω και βλέπεις παντού φλόγες», τονίζοντας πως τυχόν ενίσχυση των ανέμων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Αυτή την εβδομάδα

Θρήνος στο Ηράκλειο: Ξαφνικός θάνατος 21χρονου βυθίζει στο πένθος την τοπική κοινωνία

Στο πένθος έχει βυθιστεί η κοινωνία του Ηρακλείου μετά...

Δήμος Μαραθώνος: Τα ΤΠΣ είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος για τις χρήσεις γης

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, η δημοτική αρχή...

«Πειραγμένες;» Δημοσκοπήσεις: Θα καταφέρει η Ν.Δ. του Μητσοτάκη να… ξορκίσει το «φάντασμα» του 28%

Αν τα νέα κόμματα (Τσίπρα, Καρυστιανού, επίκειται και το...

ΝΕΑ

Δήμος Μαραθώνος: Τα ΤΠΣ είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος για τις χρήσεις γης

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, η δημοτική αρχή...

Μαραθώνας – Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής «Ο Άγιος Θωμάς»: Καλοκαιρινό Αντάμωμα

Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής " O Άγιος Θωμάς" ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Καλοκαιρινό Αντάμωμα Το Σάββατο...

Ραφήνα: Ξεκινούν οι καλοκαιρινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης στον εξώστη του ΚΑΠΗ

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Λ....

RPN.GR