spot_img
16.8 C
Rafina
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2026
spot_img

7 λάθη που σε γερνούν πρόωρα, σύμφωνα με την επιστήμη

 

 

 

Οσες κρέμες, σέρουμ με αντιρυτιδική δράση κι αν χρησιμοποιείς καθημερινά στο πρόσωπο, όσο σωστά και με συνέπεια κι αν φροντίζεις την επιδερμίδα με καθαρισμό, απολέπιση και όλα τα σχετικά βήματα του grooming, κάνεις μία τρύπα στο νερό, αν δεν φροντίζεις την καλή υγεία του οργανισμού σου γενικότερα. 

Υπάρχουν κάποια λάθη, κάποιες κακές, σχεδόν καθημερινές συνήθειες που σαμποτάρουν την οποία προσπάθεια κάνεις για να προλάβεις τα σημάδια της γήρανσης. Το αποτέλεσμα είναι να έρχεσαι πρόωρα αντιμέτωπος με τις ρυτίδες, με μία θαμπή, κουρασμένη όψη που έχει πάρει πλέον τη θέση της κάποτε φρέσκιας εμφάνισής σου.

Η πρόωρη αυτή γήρανση δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με προϊόντα περιποίησης, καθώς η ζημιά έχει προκληθεί από μέσα προς τα έξω. Οι βαθιές γραμμές έκφρασης είναι απόρροια του ότι ο οργανισμός, το σώμα σου γερνάει πριν την ώρα του, επειδή δεν το φροντίζεις όπως θα έπρεπε, κάνοντας λάθη στον τρόπο που ζεις, χωρίς να υπολογίζεις τις όχι και τόσο μακροπρόθεσμες τελικά συνέπειές τους.

Τα λάθη που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Επειδή η πρόωρη γήρανση δεν εξαντλείται στον σχηματισμό ρυτίδων γύρω από την περιοχή των ματιών και γενικότερα στο πρόσωπο, καταγράφουμε επτά βασικά λάθη που κάνεις σχεδόν καθημερινά και σε γερνούν από μέσα προς τα έξω.


Υπερβάλλεις με την ηλιοθεραπεία

Η έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβής για το δέρμα και πρέπει να γίνεται πάντα μετά από χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Ακόμα κι έτσι όμως, η υπερβολή στην ηλιοθεραπεία μπορεί να αποβεί μοιραία για την επιδερμίδα και την υγεία. Γνωστά αυτά. Όπως επίσης ότι ο μαύρισμα προκαλεί βλάβες στο δέρμα, από φωτογήρανση μέχρι έγκαυμα και μελάνωμα, καρκίνο. 

Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης

 

6 λάθη που σε γερνούν πρόωρα σύμφωνα με την επιστήμηSlashio Photography/Unsplash

 

Δεν αρκεί να τρως φρούτα και λαχανικά για να έχεις ένα υγιές, όμορφο και λαμπερό δέρμα και έναν γερό οργανισμό. Αν υπερβάλλεις με την κατανάλωση ζάχαρης σε τροφές και ροφήματα, τότε καταστρέφεις όλες τις καλές προθέσεις σου. 

Όπως έδειξε έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών και τροφών που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης επιταχύνει την κυτταρική γήρανση και αυτή με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών.

Δεν γυμνάζεσαι

Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν σε έναν τρόπο ζωής που η συστηματική γυμναστική είναι εκτός προγράμματος, η σωματική αδράνεια οδηγεί τους μηχανισμούς που διατηρούν τον οργανισμό υγιή σε αδράνεια και το δέρμα υγιές και φρέσκο. Επηρεάζει την ευελιξία, την κινητικότητα, τη δύναμη, την αντοχή, τη φυσική κατάσταση και φυσικά την εξωτερική εμφάνιση, ειδικά όσο μεγαλώνεις. 

Κάνεις κακό ύπνο

Τα παρελκόμενα ενός κακού ύπνου τα γνωρίζεις: μαύροι κύκλοι, σακούλες, γραμμές έκφρασης, κουρασμένη όψη. Όλα αυτά δηλαδή που μπορείς να αποφύγεις όταν κοιμάσαι επαρκώς, από 6 έως 8 ώρες κάθε βράδυ, αλλά και ποιοτικά, δίχως ενοχλητικά διαλείμματα μες στη νύχτα.

Ένας καλός, ποιοτικός ύπνος αναζωογονεί το πνεύμα, ξεκουράζει το σώμα και ανανεώνει το δέρμα. Πώς; Όσο εσύ κοιμάσαι τα κύτταρα της επιδερμίδας αναπλάθονται, αυξάνεται η παραγωγή του κολλαγόνου και ως εκ τούτου επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης του προσώπου: να σχηματιστούν δηλαδή ρυτίδες.

Σε τρώει το άγχος

 

6 λάθη που σε γερνούν πρόωρα σύμφωνα με την επιστήμηLuis Villasmil /Unsplash

 

Το στρες είναι πηγή πολλών κακών. Ένα εξ αυτών είναι και η πρόωρη γήρανση. Το στρες έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί μια σειρά νευρολογικών μηχανισμών που καταλήγουν στο δέρμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δερματικές βλάβες.

Έχει επίσης την ικανότητα να προκαλεί πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, καθώς διαταράσσει την παραγωγή μελανίνης, που χρωματίζει τους θύλακες των τριχών σου.

Πίνεις ελάχιστο νερό

Από τα καθημερινά λάθη που κάνεις και γερνάς χωρίς να το θέλεις πρόωρα τον οργανισμό σου, είναι να μη φροντίζεις να τον ενυδατώνεις από μέσα προς τα έξω. Με το να μην πίνεις άφθονο νερό –τουλάχιστον έξι με οκτώ ποτήρια ημερησίως- αφυδατώνεις το σώμα και το δέρμα σου. Όταν το δέρμα αφυδατώνεται, χάνει τη λάμψη και τη σφριγηλότητά του, ενώ η ξηρότητα το κάνει να δείχνει θαμπό, κουρασμένο και γεμάτο ρυτίδες, ειδικά στην περιοχή των ματιών.

Καπνίζεις

Εκτός από την ανυπολόγιστη ζημιά που προκαλεί στους πνεύμονες και στη λειτουργία καρδιάς, το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης στο πρόσωπο. 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery, τα άνω βλέφαρα των καπνιστών τείνουν να πέφτουν πιο γρήγορα συγκριτικά με όσους δεν καπνίζουν, όπως και να σχηματίζουν γραμμές έκφρασης στα μάτια και στην περιοχή γύρω από το στόμα, λόγω της συχνής κίνησης του ρουφήγματος του τσιγάρου. 

Αυτή την εβδομάδα

Κίνηση: «Κόκκινο» στην Αττική Οδό – Πάνω από 45 λεπτά καθυστερήσεις

Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται το μεσημέρι...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση «Φέτας Βυτίνας» λόγω παρουσίας λιστέριας

Στην άμεση ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας τυριού προχώρησε ο ΕΦΕΤ,...

Αμπελόκηποι: Νεκρός άνδρας μετά από πτώση από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας

Ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης...

Δήμος Παλλήνης: Δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων κατά την περίοδο του Πάσχα

Ο Δήμος Παλλήνης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα δρομολόγια...

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Γηροκομείο Αθηνών – Συνοδευόταν από την κόρη του, Σοφία

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Αθηνών πραγματοποίησε το πρωί της Μεγάλης...

ΝΕΑ

Κίνηση: «Κόκκινο» στην Αττική Οδό – Πάνω από 45 λεπτά καθυστερήσεις

Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται το μεσημέρι...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση «Φέτας Βυτίνας» λόγω παρουσίας λιστέριας

Στην άμεση ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας τυριού προχώρησε ο ΕΦΕΤ,...

Αμπελόκηποι: Νεκρός άνδρας μετά από πτώση από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας

Ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης...

Δήμος Παλλήνης: Δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων κατά την περίοδο του Πάσχα

Ο Δήμος Παλλήνης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα δρομολόγια...

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Γηροκομείο Αθηνών – Συνοδευόταν από την κόρη του, Σοφία

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Αθηνών πραγματοποίησε το πρωί της Μεγάλης...

Προσλήψεις στους Δήμους – Οι αλλαγές με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Σε διευκρινίσεις για τις προσλήψεις προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής...

Τροχαίο στη Νέα Μάκρη: Τέσσερις τραυματίες από σύγκρουση δύο οχημάτων

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης στη...

RPN.GR